Kezdőlap » Cikkek » Recept – Miki Bácsi céklakrémje a Vylyan Kiskonyhából

Recept – Miki Bácsi céklakrémje a Vylyan Kiskonyhából

Dátum: 2016. december 6., kedd

A Vylyan Teraszon annyian kérték már el a receptjét, hogy úgy gondoltuk, mindenki számára elérhetővé tesszük.

mikulas (2)

A Vylyan Terasz téli étlapunkról egy szezonális, egyszerűen elkészíthető és egészséges mártogatós finomság, az alapvetően „grúz származású” céklakrém.

A sütési időtől és a gránátalma magok kiütögetésétől eltekintve, nem igényel sok időt, energiát.

Vörösborok mellé vendégváró falatnak, egyszerű vacsorának, s reggelinek is kitűnő.

Kis olívaolajjal meglocsolva, alufóliába egyenként becsomagolva megsütöm a céklákat.

Mozsarat vagy (egyszerűbb, kímélőbb) aprítógépet készítek elő. A diót megdarálom, s majd a kissé kihűlt, megpucolt céklával, s a gránátalma maggal összekeverem. A fűszerezés: frissen őrölt koriandermag, pici rozmaring (mert erőteljes az íze), kis fokhagyma (bor-szakmaiságtól és ízléstől függő erősségű, 1 gerezdtől felfelé) és a jópár löttyintésnyi balzsamecet, sóval, borssal véglegesítve.

Mindezt még aprítóval jó szottyosra, sima-egyöntetűvé keverem.

miki

Kisebb frissen sült kenyérszeletkékre kenem, s díszítésnek mehetnek félretett gránátalma magocskákvagy rozmaring ág is mutatós, ahogy a szépérzékünk kívánja. 🙂

 

Hozzávalók

  • fél kiló cékla
  • kb. 10-15 dkg dió
  • őrölt koriandermag
  • rozmaring ágacska
  • fokhagyma
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • só, őrölt bors
  • fél gránátalma

Egészségükre!

Kövesdi Miklós,

Vylyan