Minden, amit tudni szeretnél a Vylyan Variáció borcsaládról - Vylyan Pincészet

Minden, amit tudni szeretnél a Vylyan Variáció borcsaládról

2023. június 08.

Különleges interjúra invitálunk benneteket, amelyben Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója osztja meg velünk a Vylyan Variáció borcsaláddal kapcsolatos gondolatait, és egyben bemutatja annak legújabb tagját, a Fehér Variációt.

Mi hívta életre a Vylyan Variáció borcsaládot, és hogyan született a név?

A borcsaládot alapvetően a kíváncsiságunk hívta életre! Sok izgalmas bort kóstoltunk a nagyvilágvilágból, amelyek valahogy mások voltak, mint a fősodor, különböztek a megszokott stílustól. Talán, ha valami közöset keresünk bennük, akkor az a tartalmas, élénk savú gyümölcskoncentráció. Fontos szempont, hogy az érlelésnél ne a hordós érlelés ízei uralkodjanak… Ezt keressük itt mi is, tudatosan, lényegében ez a Vylyan Variáció család alapötlete. Hogyan született a Variáció név? Ezt a másságot szerettük volna kifejezni: Variáció egy témára… ráadásul a szó gyönyörűen alliterál a Vylyan névvel.

A Decanter ezüstöt kapott Vörös Variáció

Mi volt a Vylyan Variáció család első tagja és mikor jelent meg a piacon?

A villányi borok között fontos szerepet tölt be a rozé, hiszen ez a borszín kíséri velünk végig a nyarat. Ismerjük, szeretjük intenzív gyümölcsös aromáit, és sokszor szomjoltó fröccsként is fogyasztjuk. Ám létezik egy más, komolyabb arca is a rozénak, ami akár több évjáraton át is érlelhető fajsúlyosabb bor, ami akár egy teljes vacsora menüt képes végig kísérni az est során. Ez a kíváncsiság hívta életre az első Variáció bort a 2020-as évjáratban, ami egy Syrah Kékfrankos rozé házasítás volt. A színmustok egy része hordóba került, ott erjedt és érett négy hónapon keresztül, majd házasításra került.  A végeredmény különleges bort hozott. Engem, ha nem látnám a színén, hogy rozé borról van szó, inkább emlékeztet egy komoly fehérborra, amely nem a direkt gyümölcsösségével hódít, hanem inkább érett, kiegyensúlyozott világával.

Azóta kijöttünk már a 2021-es évjáratával is, ami Pinot Noir és Kékfrankos házasítás, de az elkésztés módja azonos volt.

Szeretnék néhány szót mondani a borok megjelenéséről is. A címkénél az első Vylyan címkék egyikéhez tértünk vissza a kilencvenes évekből, amit annak idején nagyon-nagyon szerettem. Megkértük Bernard Penalba-t, a francia tervező grafikust, hogy frissítse fel kicsit a saját dizájnját, adjon neki új életet. Úgy gondolom ez fantasztikusan sikerült, mert visszatükrözi a borok stílusát, eleganciáját. A rozéban használt üvegdugó (Vinolok) szintén a bor egyedi mivoltát erősíti.

Mikor és hogyan jöttek képbe a Variáció vörösborok?

A vörösboros Vylyan Variációk első tagja a Syrah Variáció volt 2020-ban. Összesen háromszáz számozott palack készült belőle. A bor ötlete valahol adta magát, hiszen akkor érkeztek hozzánk az új amforák, amibe ez a Syrah is került, így itt az érlelés volt a „más”.  Izgatott bennünket, hogy milyen lesz a syrah hordó nélkül. Az amfórás érlelés esetén is van mikrooxidáció, csak nincs pörkölt fa, ami oly’ jellegzetes karaktert ad a bornak. Mi lesz itt a jellegzetes karakter – erre voltunk kíváncsiak!? A bor által adott válasz megtanított bennünket arra, hogy a Syrah, mint fajta önmagában is intenzíven fűszeres karakterű, és önmagában is erőteljesen hozza ezt az egzotikus világot. Persze a hordófűszerek hordóhasználat esetén még tesznek hozzá pluszt, de az alapjelleg hordó nélkül is nagyon markáns!

A Franc ikrek: a bor ugyanaz, csak az érlelés más

Mik a tapasztalatok és a további célok a borcsalád boraival kapcsolatban?

Élvezzük a változatosságot, amit ezek a borok nyújtanak, és nem csak mi, hanem a fogyasztók is. Mindegyik bornál más volt a „játék”, más volt a variálás tárgya. Tapasztalatként azt szűrtük le, hogy három alapbort szeretnénk a Variáció családba, amit évjáratról évjáratra készítünk majd, ezek a Fehér, a Rozé és a Vörös Variáció borok.

A többi jövőbeli  borcsaládtag továbbra is marad néhány száz palackos mikrotétel, ami kísérletező kedvünket elégítik ki magunk és a közönség számára.

Milyen visszajelzések érkeznek a szakma, és a vendégek részéről?

Tetszenek a borok mind a szakmának, mind a vendégeknek. Van például a Variáció családban egy „ikerbor”, a Variáció Cabernet Franc 2020, aminek amfórás és hordós változata is készült. A bor ugyan az, csak az érlelés más.  Együtt kóstoltatjuk őket, illetve lehet őket megvásárolni. A kóstoló végén feltesszük a kérdést: melyik ízlett jobban? Erre eddig nagyjából mindig 50-50% -os választ kaptunk, tehát a vendégek felének az amfórás, a másik felének a hordós tetszett jobban. Ezt nagyon érdekesnek tartjuk, hiszen valahol a piac hozzáállását mutatja az újdonságokhoz ez az eredmény.

Fehér Variációnk különlegességét a fűszerként belekerült narancsbor adja

Mit kell tudni a most tavasszal piacra lépett Fehér Variációról?

A Fehér Variáció egy olyan házasítás, ami három alapvetően különböző tételből áll. 

A Chardonnayból, ami színmustból készült és 500 literes új tölgyfahordóban érett négy hónapig.

A Pinot Noirból, amit fehérborként vinifikáltunk ún. blanc de noir módon. A bor acél tartályban maradt a házasításig.  (A kékszőlőből készült fehér borok ízvilága nagyon mély, gazdag. A belőlük készült borok, pezsgők, szinte az egész vacsorát végig tudják kísérni az aperitívtől a fő húsételig…)

Valamint az amfórás narancsborból, ami Olasz- és Rajnai Rizlingből készült és izgalmas aromatikát, fűszert ad az egészhez.

A napokban készítettünk hozzá egy citrusosra hangolt spárgás, aszalt paradicsomos rizottót (citromhéj és kevés citromlé), és nem tudtunk betelni a bor és az étel harmóniájával!!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!