A Vylyan stílusa - Vylyan Pincészet

A Vylyan stílusa

2022. október 28.

Ahogy változik körülöttünk a világ, változnak a kedvelt borstílusok is. Más ételeket eszünk, mint korábban, és más stílusú borokat párosítunk hozzájuk – ahogy minden másban, úgy itt is változik az ízlésünk. Kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan változott a Vylyan borok stílusa az elmúlt harminc évben?  

Változóban a bortrendek is

A kétezres évek környékén az számított jó bornak, amelyben minél inkább éreztük, hogy testes, hordós, és a címkéjén is minél magasabb alkohol volt feltüntetve. A Villányi borvidéket sokan ezekkel a tüzes vörösborokkal azonosították, és vannak, akik máig azt gondolják, hogy a villányi borok csak az alkoholról és a magas tanninokról szólnak. Pedig ahogy a világban mindenhol, úgy nálunk is egyre többen más borokat is keresnek, mint pár évtizeddel ezelőtt, és mi is a gyümölcsösebb, könnyen iható borokat szeretjük. Persze ez nem azt jelenti, hogy a hordót ki kell dobni, csak sokkal jobban meg kell választani, hogy milyen hordóban mit és mennyi ideig érlelünk.

Hordók és amfórák a Vylyan Pincészetnél

Hogyan érleljük a borokat?

Valójában mindig az évjárat és a borminőség dönt, nekünk az a feladatunk, hogy felismerjük a bennük rejlő lehetőségeket. Vannak borok, amelyek alkalmasak egy vagy akár több éves hordós-, meg akár még több éves palackos érlelésre, de vannak olyanok is, amelyeknek inkább a gyümölcsösségét őriznénk meg. Kísérletezünk amfórákkal és lélegző tartállyal is, ezek ugyanis sokkal jobban megmutatják a fajtakaraktert, hangsúlyosabb a gyümölcs és kevesebb a tannin a bennük érlelt borban. Ezeket az edényeket és a különböző hordókat is a megfelelő fajtával párosítjuk, mert nem arról van szó, hogy az egyik érlelés jobb, mint a másik, hanem az a lényeges, hogy az adott termésnek a legszebb arcát mutathassuk meg.  Nem feltétlenül találjuk ki előre, hogy egy bort pontosan meddig fogunk érlelni, de havonta kóstolunk, és úgy döntjük el, hogy melyik bor mikor van készen – természetesen a Villányi eredetvédelem előírásait betartva.

Vylyan borcsaládok

Különböző stílusú boraink vannak, hiszen a napjaink sem egyformák, más-más hangulatban, társaságban, évszakban vagy napszakban, különféle programokon nem ugyanazt a bort kívánjuk. Szerencsére bármilyen élethelyzethez találtok közülük megfelelőt.

A Vylyan Pincészet különböző karakterei – Mandulás, Rozé Variáció és Montenuovo cuvée

Mi is tudjuk jól, hogy nem lehet minden nap nagy borokat inni. Könnyed, gyümölcsös CLASSICUS boraink rövidebb érleléssel készülnek, közülük néhány vörösbor ászokhordókban is pihen. Ezekből általában a legfrissebb évjáratot találjátok meg a polcokon. A Vylyan Macskával, az Ördöggel vagy a Kakassal már biztos találkoztatok, de lehet, hogy azt nem tudjátok, hogy ezeknek a boroknak a címkéin egy régi helyi legenda szereplői köszönnek vissza, akik az Ördögszántotta hegyről – azaz a Szársomlyóról – és a szerelembe esett ördögről mesélnek.

PRÉMIUM borcsaládunk a munkánk esszenciája, dűlőink legszebb terméseiből származó koncentrált borainkat soroljuk ide, amelyeket magyar és francia tölgyfából készült 225 literes hordókban érleltünk. Komolyabb vacsorák vagy elmélyült beszélgetések méltó kísérői. A Prémium borok 2019 tavaszán új köntösbe öltöztek: címkéiken a művészetek iránti elkötelezettségünk mutatkozik be. A grafikákból és a hátsó címkén megjelenő, kortárs hazai írók tollából született novellák részleteiből egy-egy önálló történet bontakozik ki.

VÁLOGATÁS sorozatunk darabjai a mi nagy boraink, amik legjobb dűlőink válogatott terméséből készülnek kis tételben, kizárólag a legjobb évjáratokban. A legszebb hordós tételeket önállóan palackozzuk le, ezekből születnek a komoly, elegáns, hosszabb pinceérlelésre is alkalmas Mandulás, Dobogó vagy Duennium boraink, amelyek már sok ünnepi asztal fényét emelték.

Legfiatalabb borcsaládunkat Vylyan VARIÁCIÓ névre kereszteltük, tagjait a kísérletezőkedv hívta életre, és egy kicsit mindig eltérnek a megszokottól. A legújabb tag az izgalmas Vörös Variáció, a Rozé Variáció pedig már a második évjáratával az egyik kedvencünk. De kóstoljátok meg a Franc Variációkat is – a két Cabernet Franc a 2020-as évjáratból, amik a más-más érlelési módnak köszönhetően teljesen eltérő karakterűek. Az amfórában érlelt bort kortyolgatva mi is rácsodálkoztunk, hogy milyen harmonikus borok kerülnek ki ezekből az ősi agyagedényekből, míg az újhordós Franc a szőlőfajtának azt az arcát mutatja, amit már jól ismerünk és nem tudunk megunni.

Kisharsányi kísérletek – a lélegző tartályban érő vörösbor kóstolása a Vylyan Pincészetnél

Mérföldkövek a Vylyan Pincészetnél

„Voltak olyan mérföldkövek, ahol tudatosan változtattuk a korábbi stílusunkon.” – meséli Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója. – „Bár az első évjáratunkból, a 1994-esből is még mindig élvezhető a portugieserünk, amit a birtok 30. születésnapján megkóstoltunk, az első nagy évjárat nálunk az 1999-es volt. Nagyon emlékezetes borok születtek ekkor, a ’99-es zweigelt egy legenda volt, de a pinot noir és a cabernet sauvignon válogatás is, az 1999-es Duennium…  Korábban is kialakult már a Vylyannak egy stílusa, de igazán egységessé erre az évjáratra vált ezekkel a komoly borokkal.  

A következő tudatos változás 2010-ben volt, ahol a Vince Budapesten több Master of Wine olyan vörösborokat mutatott be, amik koncentráltak voltak, hosszú életre predesztináltak, és mégis frissek. Frissítő korty – ez sokszor elhangzott ott, és rám nagyon mély hatást gyakorolt. Megvásároltam ezeket a borokat, amelyeket aztán otthon a borászunkkal együtt megkóstoltunk, és tudatosan elhatároztuk, hogy ebbe az irányba megyünk tovább. Ez rengeteg apró döntés meghozatalával járt, a szüret időpontjának meghatározásától a hordóhasználatig. A döntések következménye a 2011-es évjárattól érhető tetten a borainkon, igaz, nem történt drámai változás, de mégis tudatosan a frissességre helyeződött a hangsúly.”

Bátorság volt persze olyankor a gyümölcsösségre törekedni, amikor sokan még inkább a hordós borok nagyságában hittek, de az idő igazolta, hogy jó volt az irány. A Vylyan Pincészet pedig nem csak ebben volt úttörő, a kísérletezőkedv manapság is jellemző ránk. Most éppen a Vörös Variáció a sláger – behűtve igazi frissítő, amelynek az utolsó cseppje is élvezetes. 

„Figyeljük, hogy merre megy a világ, és bennünket is ezek a változások hoznak tűzbe. Most épp az amfórákkal kísérletezünk, de folyamatosan vannak új terveink. ’99-ben a komplex borokra kapta fel mindenki a fejét, 2011-ben a hordóhasználatot mérsékeltük, most pedig hordó nélkül is izgalmas borok készülnek. Ha a régi szemlélettel nézzük, akkor ez radikálisnak is tűnhet, pedig egyszerűen csak mi is változunk, és ettől szép ez a világ.” – fogalmazta meg Debreczeni Mónika.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!