Hordóhasználat és borstílus - Vylyan Pincészet

Hordóhasználat és borstílus

2023. március. 03.

Hordóhasználat és borstílus

Az elmúlt harminc évben kialakult az összetéveszthetetlen Vylyan stílus. Világtendencia, hogy a borok könnyedebbek, mint az ezredforduló környékén. Mi hiszünk a villányi koncentrált borok szépségében, legyenek azok hordósak vagy alternatív érlelésűek, a kulcs mindig az egyensúly és a koncentráció. Márciusban több új hordó is érkezik a birtokra, ezért most igazán aktuális, hogy meséljünk nektek a hordós érlelésről.

Érlelési módok

Egy bor folyamatosan változik, fejlődik, amit a különböző érlelési módokkal tovább lehet befolyásolni. Más aromák, ízjegyek jellemzőek azokra a borokra, amelyek tartályban érlelődnek, mint a hordóban vagy amfórában érleltekre. De az sem mindegy, hogy milyen hordóba kerül egy bor: mekkora a mérete, milyen fából készült, milyen pörkölési módot használtak a készítésénél, de még az is befolyásolhatja az ízeket, hogy abba a hordóba először vagy sokadszorra töltöttek bort.

Hordók a Vylyannál

Pincészetünknél a borok érleléséhez 90%-ban magyar tölgyből készült hordókat használunk. Ezeket három kádárcégtől szerezzük be, így egyaránt van a pincében European Coopers, Kádár Hungary és Trust Hungary hordó. A super prémium és prémium borainkat főként Medium és Medium+ pörkölésű 225 és 500 literes hordókban érleljük, így érjük el azt, hogy a hordófűszerek is megjelenjenek a borban, de ne domináljanak a szőlőfajták alapvető jegyei fölött. Ezeken kívül 15 darab Stockinger ászokhordó is van nálunk, ezeket főleg olyan fajtáknál és boroknál használjuk, ahol a borok érlelésénél nem cél a pörkölt jegyek megjelenése, így inkább a gyümölcsökre, frissességre helyeződik a hangsúly.

Mit befolyásol a hordó az érlelésnél?

Minden bor lélegzik, él a hordóban, úgynevezett mikrooxidáción megy keresztül. A hordó fájának a származási helye, vagy a különböző módon történő égetésnek  eredménye a sokunk által kedvelt vaníliás, kókuszos, csokoládés, vagy éppen kávés ízjegyek integrációja a borba.  , Az érlelés folyamata az, ami a bort harmonikusabbá, érettebbé, kerekebbé és hosszabb ízűvé teszi.

Bor és hordó párosítások

Azt, hogy milyen hordóba milyen bor kerül, leginkább az évjárat és az adott bor stílusa határozza meg. A kóstolások során döntjük el, hogy a borok melyik hordóban folytassák az életútjukat.

Márciusban érkeznek meg hozzánk a hordók, melyekbe a prémium és super prémium borok kerülnek.

Alternatív érlelési módok a birtokon

Fontos számunkra az, hogy bemutassuk a szőlőfajták sokszínűségét.  Az alternatív érlelési módoknál főként a kékfrankosra, a csókaszőlőre és a cabernet francra fókuszálunk. Ezeknél a fajtáknál több gyümölcsösséget, több savat és elsődleges fajtajegyet tudunk megőrizni, így a borfogyasztók is közelebb kerülnek a fajta megismeréséhez. Azt tapasztaljuk, hogy a házasításoknál sokat jelent, ha egy hordóban érlelt bor mellé például amfórás bort párosítunk. A Variáció borcsaládunkat éppen ezeknek a kísérleti tételeknek a bemutatására hoztuk létre, és ennek a legújabb tagja, a Vörös Variáció részben amfórában, részben tartályban érlelt borok házasítása. Kíváncsian várjuk, hogy hogyan fogadják a borfogyasztók ezeket a borokat. . 

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!