Szőlőtelepítés - Vylyan Pincészet

Szőlőtelepítés

2023. március. 03.

Hogyan zajlik nálunk a szőlőtelepítés?

Borozás közben nem is gondolunk arra, hogy milyen hosszú út vezet egy élvezetes korty elkészültéig. Jó bort csak kiváló minőségű szőlőből lehet készíteni, ezért a munka már a telepítés folyamatánál elkezdődik. Most egy kicsit beavatunk benneteket a kulisszatitkokba, és elmeséljük, hogy mi mindenre figyelünk a szőlőtelepítésnél.

Hogyan befolyásolja a borok ízvilágát a tőkék életkora?

Az ültetvényeinken fiatal és öreg tőkék egyaránttalálhatóak, és mindegyikük mást ad a borhoz, másért szeretjük őket. Az újabb telepítéseknél a néhány éves tőkék sajátos íz- és aromavilággal jobban megmutatják a szőlő tipikus fajtajegyeit. Az idős tőkék a mélyre hatoló gyökérzetükkel a genetikai jegyek mellett sokkal inkább tükrözik a termőtáj sajátosságait.

A szőlőtelepítés folyamata

Szőlőt telepíteni tavasszal vagy ősszel lehetséges. Mi a tavaszi telepítést részesítjük előnyben. A telepítést március második felében kezdjük, amikor a talaj már elég meleg, és ez a folyamat április végéig tart. A tőkéket államilag ellenőrzött oltványiskolákból, vagy esetenként külföldről hozzuk. A termesztéstechnikai szempontok határozzák meg a sor- és tőtávolságot, ami nálunk jellemzően 180 cm sor- és 80 cm tőtávolságot jelent, ami hektáronként 5000-7000tőkeszámnak felel meg.  

A telepített szőlő a negyedik év végére fordul termőre, de előfordul, hogy már a harmadik évben is lehet szüretelni az új ültetvényekről. Az ültetvényről a legelőször szüretelt termés az úgynevezett szűztermés, ami kiemelt jelentőségű, és nagyon szép beltartalommal bír. A szőlő ilyenkor megvillantja, hogy mit tud, és nagybor készítésére is alkalmas. Majd ezután ismét közel 7 évet kell várnunk  arra, hogy a tőkék újra komoly alapanyagot teremjenek, tehát a 10 éven felüli ültetvények tudják az igazi komlexitást hozni a borokban. 

Fajták a dűlőinkben

A Gombás dűlőnkben pinot noir, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon terem, a keleti lejtőre a hosszabb tenyészidőt igénylő, nagy cukortermelő képességű fajtákat telepítettük, a platóra pedig a késői, betegségekre érzékenyebb klónokat.

A jól ismert Mandolás dűlőn van cabernet franc, merlot, kékfrankos és syrah. A déli lejtő remek termőhely a jó érettséggel, magas cukor- és beltartalommal bekarítani kívánt fajtáknak.

A Város-hegy dűlő keleti lejtőjén a kevésbé savas gyümölcsű portugieser került, míg az érzékenyebb kadarka és merlot a platóra.

A Dobogó dűlőn kékfrankost, cabernet franct és cabernet sauvignont művelünk. A déli lejtő megfelelő szellőzöttséggel rendelkezik, így ökológiai művelésre is alkalmas, kellő gondossággal akár érzékeny fajtákkal is.

Miért fontos az ökológiai szőlőművelés a Vylyan Pincészetnek?

Egyre hangsúlyosabb nálunk a fenntarthatóság,. A Dobogó dűlő organikus átállás alatt van szőlőtermesztésnél folyamatosan változtatunk a korábban megszokott folyamatokon, hogy a helyi adottságok mindinkább előtérbe kerülhessenek. A legutóbbi telepítéseink már ennek szellemében történtek. Ha kiváló minőségű, természetes szőlőt tudunk szüretelni, akkor a boraink is koncentráltak, és egyediek lesznek –ezért dolgozunk nap mint nap.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!