Dűlők - Vylyan Pincészet

Dűlők

A borvidéken általános pincemodellel szemben mi a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeink szívében alakítottuk ki a birtok központot – ezzel is kifejezve a termőhelyhez, szőlőültetvényekhez való kötődésünket. Kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, a lehető legszebb borok készítését tűztük ki célul. A régi idők tudását az új idők kihívásainak megfelelően fogalmaztuk újjá, így természetes, környezetbarát megoldásokat alkalmazunk a szőlőben. A 1992 és 2004 között telepített, 100 hektáros, déli, dél-keleti tájolású, 7000 tőke/hektár sűrűségű ültetvényeinktől visszafogott mennyiséget (átlagos terhelés 40 hl/ha) és szép, érett termést várunk.

Szüretről szüretre a szőlő és az évjárat sajátosságait szem előtt tartva alakítjuk borkészítésünket, állandó „receptúránk” nincs. Nevelgetjük a szőlőt, mint a gyermeket, segítjük abban, hogy kiteljesedhessen. A szüretkor beérkező szőlő többszöri válogatáson megy keresztül. Az érlelés magyar és francia tölgyfából készült 225 literes hordókban, valamint 15 gyönyörű ászokhordóban történik. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 12-18 hónapot hordóban töltenek, majd minimum 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből.

Dobogó

A Fekete-hegyen a pincészet mellett található. Erőteljes déli lejtésű terület, ahol a cabernet sauvignon fajtánk különösen szép arcát mutatja.

Mandolás

Déli kitettsége, katlan-szerű formája miatt ez a dűlő nagyon jól tartja a meleget. A bordói fajták (túlnyomó részt cabernet franc) és a syrah szőlőink számára ideális terület.

Pillangó

E dűlő nagy része fennsík, mely egy nyugati fekvésű lankába fut le. Fehér fajtáinkat, valamint a portugiesert és a kékfrankost telepítettük ide, s itt található a selymes, szép borokat adó, legidősebb merlot ültetvényünk is.

Városhegy

Plató, valamint déli fekvésű terület, szinte állandó széljárással. A könnyedebb fajtákat (zweigelt, kadarka, portugieser, kékfrankos) és a rozé alapjául szolgáló szőlőink termését szüreteljük innen.

Gombás

Egy kis erdősávon át juthatunk el erre a keleti fekvésű, hűvösebb dűlőre. Talaja agyagosabb, nehezebb, pinot noirunk nagy része itt található, s nagyon szereti ezt a helyet.

Hangulatok

„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek.”

Villány

Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidéke. A terroir különleges adottságai mellett a több évszázados borászati tradíció és a híres villányi összefogás, az itt élő emberek hite és munkája adja a borok lelkét, s a borvidék vonzerejét.

Villány, természetesen!

  • Itt Dél-Baranyában a legmagasabb a napsütéses órák száma az országban
  • Itt húzódik Magyarország legdélibb fekvésű hegysége, mely a hűvös északi szelek elől védelmet nyújt a szőlőnek
  • Itt található Magyarország legtisztább mészköve, amely a termőhely alapját adja

Villány az élen!

  • A legtöbb hazai védett növény- és állatfaj otthona – a magyar kikerics egyetlen lakhelye
  • A borturizmus első hazai bástyája: az elsőnek életre hívott, ma is működő borút nem más, mint a Villányi Borút
  • A borvidék termelői közül már négyen birtokolják “Év bortermelője” címet és egy az “Év pincészete” rangot
  • Elsőnek bevezetett borvidéki eredetvédelmi rendszer
  • A legtöbb természetes és bio művelésű szőlőterület az országban – innen ered a „Villány, természetesen!” Mottó is

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!