Tippek otthoni borkóstolóhoz - Vylyan Pincészet

Tippek otthoni borkóstolóhoz

2023. február 09.

Ahhoz, hogy a borok illatát, zamatát élvezzétek, nem kell borszakértőnek lennetek, de ha borkóstolás közben figyeltek néhány szempontra, akkor teljesen más élményt nyújthat a pohárba töltött ital. Ha családi vagy baráti összejövetelt terveztek, és azon gondolkoztok, hogy milyen programmal színesítsétek a találkozást, mi azt javasoljuk, hogy tartsatok egy otthoni borkóstolót! Adunk is hozzá néhány tippet, hogy még élvezetesebb legyen!

Tematika

Nem is gondolnátok, mennyire fel tudja dobni az otthoni borkóstolást, ha előre eltervezitek a borsort, és egy kicsit felkészültök a borokból!

Kezdetnek elég, ha megkóstoltok egy fehéret, egy rozét és egy vörösbort. Teljesen más egy felépített sorozatban kóstolni az egyszerűbb borokat is, mint amikor egész este csak rozéztok. A classicus borcsaládunk tagjai közül válasszatok egy fehér Boszorkányt, egy Kakas rozét, végül egy vörös Ördögöt.

Egy következő alkalommal eggyel magasabb fokra léphettek, és akár Villány különböző arcait is megismerhetitek. A könnyed Macska portugieser, a különleges Csóka és a Villányi Franc révén bepillantást nyerhettek egy borvidék sokszínűségébe (amiről korábban mi is írtunk).

Haladóknak érdemes akár évjáratokat is összekóstolni, de egy szőlőfajtának a különböző érlelési módok is más-más ízvilágot kölcsönöznek. Kíváncsiak vagytok, hogy a cabernet franc hogyan érik amfórában, vagy milyen arcát mutatja a különböző hordós érleléseknek köszönhetően? Érdekes ízutazásra és nagy felfedezésekre számíthattok – de többet nem árulunk el, találjátok meg a hasonlóságokat és a különbségeket ti magatok!

Beszerzés

Ma már számtalan helyen beszerezhettek borokat a borszaküzletektől a szupermarketekig. Ha azonban több információt szeretnétek róluk megtudni, érdemes a pincészetek oldalát böngészni, hiszen a borleírásokat később a kóstolón is jól használhatjátok. A Vylyan webshopján például nem csak egy rövid leírást találhattok a borokról, de a borkészítésről és az adott évjáratokról is osztunk meg információkat, hogy még teljesebb képet kaphassatok róluk. Sőt, a fogyasztási hőmérséklethez, de akár még ételpárosításhoz is adunk tippeket.

Hőmérséklet

Apropó, hőmérséklet! Talán nem is gondoljátok, hogy milyen sokat számít, hogy mennyire behűtve kínáljátok a borokat, pedig teljesen más ízjegyeket mutat, ha megfelelő hőfokon kóstoljátok. Ez viszont eltérő az egyes bortípusoknál:

  • a pezsgőket és a habzóborokat, vagy például a pét-natokat 4-8 fokon,
  • a könnyedebb, vagy közepesen telt fehérborokat 10-12 fokon, a testesebbeket 12-14 fokon,
  • a közepes vagy testes vörösborokat 16-18 fokon, de a könnyedebbeket érdemes pár fokkal hűvösebben kínálni,
  • édes borokat 6-8 fokra hűtve kínáljátok.

Ételek

A borok és az ételek összekóstolása igazán izgalmas kaland, mert a jó párosítás plusz ízélményt ad mind az ételhez, mind az italhoz. Azonban, ha a borokra szeretnétek figyelni, inkább csak néhány semleges ízű harapnivalóval készüljetek. Kiflikarikák, pár szelet kenyér vagy néhány rúd grissini tökéletes választás, és nem vonja el a figyelmet a borokról.

A hidratálásra is ügyeljetek, a szervezetetek hálás lesz érte, ha kétszer annyi vizet isztok kóstolás közben, mint amennyi bort.

Jegyzeteljetek!

A kóstolás során folyamatosan írjátok le a benyomásaitokat. Persze nagyon izgalmas, ha citrusokat, lédús őszibarackot vagy feketeszedret éreztek egy borban, de ha az illat csupán egy emléket idéz fel bennetek, akkor is lehet, hogy azt emiatt később is szívesebben kóstoljátok vissza. A pincészet borleírását is használhatjátok sorvezetőnek, de a saját gondolataitok biztos, hogy még emlékezetesebbé teszik a közös kóstolást. Végül összehasonlíthatjátok a véleményeteket, és akár meg is szavazhatjátok az aznapi közönségkedvencet.

Borkóstolás a pincében

Ha pedig az otthoni borkóstoló után kedvet kaptatok egy pincelátogatáshoz, akkor gyertek el hozzánk, és kóstoljátok meg a borainkat ott, ahol készülnek.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!