Kezdőlap » Magazin » Ott a pont! Bogyólé 2015!

BorainkrólRendezvények

Ott a pont! Bogyólé 2015!

2015. november 11.

Az ÚJ mindig lázba hozza az embereket, pláne, hogy az újbor nálunk speciális módon készül, s a címkéje mögött fiatal művészeket pártoló címkepályázat áll.

A BOGYÓLÉ, a villányi lankák „bozsoléja”, az évjárat első vörösbora a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is.

Újborunk a hagyományos művészi pályázatunknak köszönhetően minden évjáratban új ruhában debütál. Az ifjú művészek legtehetségesebbje kipróbálhatja magát a Nagybetűs Életben, azaz az ő címkéje kerül a palackokra!

Az idei Bogyólé nyertes tervezője

Mezei Evelin, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának első éves hallgatója.

Evelinnel a nyomdában találkoztunk először személyesen, amikor csillogó szemmel nézte címkéjét, ahogy a nyomdai gépek görgői ontják ki sok- sok példányban. E motiváló élmény után is további szép sikereket kívánunk!

Második helyezett: Győri Katinka Laura – Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, 3-os

Harmadik, megosztott helyezett:

Gyömrei Ágnes – PTE Művészeti Kar – Tervezőgrafika, 4. évfolyam

Horváth Alexandra – PTE Művészeti Kar – 1. évfolyam

FOTÓALBUM a Bogyólé Örömünnepről – A 2015-ös Bogyólé címkék kiállítás megnyitóján díjátadás és közös újboros koccintás várta a díjazottakat és a közönséget. A kiállítást Ernszt András festőművész nyitotta meg, aki már a kezdetek óta a pályázat gondos segítője. Vylyan művészethez való hozzáállásáról, a borcímkék arculatáról, s a választási szempontairól beszélt, majd Debreczeni Mónika adta át a díjakat.

Az alkotó a címke mögött

Evelin Szegeden a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában tanult, s épp friss elsőéves hallgatóként találkozott a pályázatunkkal. Tervezőgrafikát tanult, melynek minél több területén szeretné kipróbálni magát és kísérletezni. A nyereménynek (pénzdíj és bor) azért is nagyon örült, mert a Bogyólé címke volt az első boros címke terve és így az első megvalósult munkája is, s büszke arra, hogy e címkén jelent meg elsőként „hivatalosan” a neve.

Az alap ötlet ami később tovább alakult úgy jött,hogy elképzeltem, egy szőlőszemet tartok a mutató és a hüvelykujjam közt és észrevettem,hogy ez a gesztus/kéztartás nagyon emlékeztet arra mikor azt mutatjuk valami ‘oké’ vagy ‘príma’ .Ez utóbbinál a negatív tér egy kört ad ki, amiről már lehet asszociálni egy szőlőszemre is. Tetszett,hogy egyszerű de nagyszerű és azt üzeni a Bogyólé tuti 🙂

Érdekes és nagyon jó volt látni, hogy terveztem valamit és ezzel nem lett vége, mint egy iskolai feladatnál, hanem volt folytatás, meg is valósult.

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink

Kékszőlőt tartó kéz szüret idején Kisharsányban a Vylyan Pincészet birtokán.

Van szőlő a bor után!

2020. május 27.

Ha a szőlőről beszélünk, egészen biztos, hogy elsőre mindenkinek a bor jut eszébe, pedig a szőlő egy igazi csodagyümölcs, és

A Villányi borvidéket jelképező fa hordó a borvidék földrajzi kapujában, naplementében.

A Villányi Borvidék

2020. május 12.

Magyarország leghíresebb vörösbortermelő vidéke, a borturizmus első hazai bástyája, itt vezet végig az ország első Borútja, számos építészeti és kulturális