Kezdőlap » Magazin » Montenuovo jubileum

BorainkrólBorászat

Montenuovo jubileum

2015. március 4.

20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo.

E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. E bor a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Klasszikusan elegáns és lendületes világára mindig jellemző a sokrétűség, s így az ételpárosítások terén igazi Jolly Joker.

A 2009-es évjáratú Montenuovo palackok címkéjén az egyedi nyomat jelzi a jubileumi kiadást, s a különlegességek kedvelőinek párszáz magnum palackot töltöttünk le a 20 év emlékére.

Van egy hely Villányban, ahol az ördögszántotta lankák apró, bogyókba zárt csodát adnak a Földnek. Egy hely, ahol a szőlő igaz borrá nemesül. Ezredéves örökség, melyet Debreczeni Pál élesztett újjá – abban az időben – amikor halkan egy új reneszánsz éledt. Ez lett a Vylyan.

A Villány középkori nevét viselő birtokon 1992-ben történtek az első telepítések, két évvel később, az első borok letöltésének idején kezdődött a háromhajós pince építése a Fekete-hegyen, s a borkedvelők 1997-ben már találkozhattak az első Vylyan palackokkal.

2015-ből visszanézve nekünk mindez már egy „történelmi”korszak. Arra, hogy mennyire repül az idő, az is emlékeztet, hogy 2015-ben egy újabb kerek évfordulóhoz érkeztünk: 20 éve született meg birtokborunk, a Montenuovo.

E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. Nemes, akár a névadója, Montenuovo Nándor herceg, akihez a XX. század elején birtokunk egy része tartozott.

A Montenuovo bor vérvonala egy meghökkentő recepttel, a pinot noir és a cabernet sauvignon házasításával indult 1995-ben. A kezdeti útkeresés után a mai elképzelés az, hogy a bor vázát a bordói fajták adják (cabernet franc és merlot), melyet könnyedebb, gyümölcsösebb, fűszeresebb fajták (zweigelt, kékfrankos, syrah) egészítenek ki. Kőbe vésett receptúra persze nincs, mindig a fajták szép összhangja a lényeg, így az arányok évjáratról évjáratra változnak.

A birtokbor, mint kategória, tudatos borkészítési filozófiát takar. E bor a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Szépen összegzi a villányiságot, úgy, hogy közben tisztaarcúan, identikusan Vylyan marad. Klasszikusan elegáns és lendületes világára mindig jellemző a sokrétűség, s így válhatott az éttermek kedvencévé is, hiszen az ételpárosítások terén igazi Jolly Joker.

Montenuovo Cuvée 2009

A 2009-es évjáratú Montenuovo palackok címkéjén az egyedi nyomat jelzi a jubileumi kiadást, s a különlegességek kedvelőinek párszáz magnum palackot is letöltöttünk a 20 év emlékére, melyet 36.000 Ft felett vásárlóinknak adunk ajándékba!

Tartalmas, sokrétű, mély világában a fajták (Cabernet franc, Merlot,Syrah, Zweigelt és Kékfrankos) szép összhangot alkotnak. A gyümölcsösség vezette gazdag, buja illat a kóstoláskor fűszeres jegyekben (grillázs, kakaó, puncs) teljesedik ki.

Díjak

  • Decanter World Wine Awards ’13: Bronz
  • Vinalies Internationales 2013: Ezüstérem
  • Villányi Borverseny 2013: Aranyérem
  • Monde Selection 2013: Ezüstérem
  • AWC Vienna 2013: Ezüstérem.

A Montenuovo történet

Montenuovo Nándor herceg rendhagyó élete 1888-ban kezdődött egy Bécshez közeli osztrák kisvárosban. Apai ágon osztrák-német ősök találhatóak a családfán, anyai ágon pedig a minden magyar számára ismerősen csengő, kiterjedt Batthyány család leszármazottja volt.

Debreczeni Mónika szavaival: Ha mondhatunk ilyet, ami bennünket a herceg életében leginkább megfogott, az a hitvallása, nyílt, egyenes magatartása volt. A második világháború előtti, illetve utáni korszakban a politikai rendszerek gyökeresen különböztek. De ő sem a nyilas, sem a kommunista korszakban nem tagadta meg önmagát és az elveit, ezért nagyon súlyos árat fizetett: az életét. A márianosztrai börtön egyik cellájában halt meg 1951-ben.

Hogyan jön a Vylyan a képbe?

A herceg a háború előtt annak a villánykövesdi Lajos dűlőnek volt a tulajdonosa, amely ma már a birtokunk része, s melyet mindenki Montenuovo dűlőként emleget. 8000 hektáros birtoka volt, s ebből 20 hektár szőlő.  Még mindig élnek Villányban olyan öregek, akik ismerték őt. Tőlük tudjuk, hogy életében, s halálában nagyon nagy tisztelet övezte emberi nagysága miatt.

Egyik lányával, Júliával Bécsben találkoztunk a 90-es években, most pedig egyik Ausztriában élő lányunokájával tartjuk a kapcsolatot. Nem csak mi büszkélkedünk a Montenuovo birtokrésszel, hanem örömmel látjuk, hogy a leszármazottak támogatják és örülnek annak, hogy méltó emléket állítunk a szeretve tisztelt felmenőjüknek.

Montenuovo birtokbor

A jubileumi év kapcsán teljes lázban égünk, nemrég meg is látogattuk a Montenuovo örökösöket Ausztriában, s a nemesi család történetét kutatva számtalan megdöbbentő rejtélyre bukkantunk.
Tudta például, hogy a Vylyan birtokborához (na jó, annak névadójához) közvetve még Napóleonnak, Ferenc József császárnak és Horthy Miklósnak is köze volt?

Ebből a találkozásból született kis ‘tanulmény’ számtalan érdekes témát rejt:  Ámor, bor és titkos kapcsolatok LETÖLTÉS

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink