Kezdőlap » Magazin » Együtt a borvidék a Villányi Franc jegyében

BorainkrólRendezvények

Együtt a borvidék a Villányi Franc jegyében

2016. december 6.

Borvidéki összefogással és közös gondolkodással elindultunk egy hosszú úton, melynek célja, hogy a Villányi Franc-al a borvilág térképére rajzoljuk Villányt. Novemberben egy újabb nagy lépést tettünk a cél érdekében, amikor a helyi franc-ok és borászok mellett nyolc ország borai és bortermelői, rangos hazai és külföldi borszakértők, – köztük Caroline Gilby és Elizabeth Gabay Master of Wine – és mintegy ötszáz lelkes érkezett hozzánk a Franc & Franc hétvégére.

Nem szerénykedhetjük el, a 2012-es Mandolás borunk nagyon elismerő véleményeket kapott!

EGMW

Elizabeth Gabay tollából

‘Mandolás’ 2012 Vylyan. 13.5% alc. Limestone soil. Lovely fruit aromas with floral nose including the Cabernet Franc benchmark (for me) hint of purple violets. Lovely freshness and elegance with restrained fruit and good acidity and tannins kept well in place. Lovely!”

(Forrás: https://elizabethgabay.com/2016/12/03/hungarian-cabernet-franc/ )

Elizabeth Gabay a Franc rendezvény után Villány könnyedebb arcával is ismerkedett a Vylyan teraszon. Szakterülete szerint villányi gyöngyözőborokat és rozékat kóstolt végig nálunk. Emellett a portugieserben lát még nagy fantáziát. A Vylyan portugieser sorból külön kiemelte a kincsként őrzött első, 94-es évjáratunkat.

Egy héttel később Ipacs Szabó István főborászunk teltházas mesterkurzussal vitte tovább a Villányi Franc hírét, a budapesti Bordói November Nagykóstoló közönségének.

F&F 3

A cabernet franc Villányt, Villány a cabernet franc-t választotta

Villány és a múlt

A cabernet franc nem mostanában „érkezett” a Villányi borvidékre, hiszen a nyolcvanas évek elején feltárt Gyimóthy-pincében (Gyimóthy Jákó az 1800-as évek végén Villány egyik legjelentősebb borkereskedője volt) is találtak cabernet franc bort. A filoxéra-járvány után, mintegy 120-130 évvel ezelőtt Villányban már telepítették a cabernet fajtákat.

Villány, ahogy Magyarország többi borvidékén is, lényegében a kilencvenes évek elejétől beszélhetünk újra minőségi borászkodásról, családi pincészetekről, az első két évtized leginkább a borkultúra megalapozásáról szólt. Az utóbbi évek már inkább egy új útkeresés évei, hiszen akár a hazai, akár a nemzetközi piac előtt is definiálni kell, mit jelent Villány, mit jelent a villányi bor?

Ez sok minden más mellett jelentette a vezértermék kiválasztását is, a Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként 2014. májusában jelentette be, hogy átdolgozta az eredetvédelmi rendszerét és életre hívott egy új borvidéki márkát, a Villányi Franc-t.

Ehhez kapcsolódóan tavaly ősszel rendezték meg Siklóson és Villányban az első Franc&Franc nemzetközi konferenciát és kóstolónapot, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőkkel és boraikkal együtt mutatkoztak be a legjobb Villányi Franc-ok.

F&F 2

Franc&Franc 2016

A Konferencia alapítói, a Villányi borvidék hegyközségi tanácsa és a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. idén azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle 100% cabernet franc bort.

A pénteki konferencián a 150 hazai és külföldi résztvevő előtt olyan nemzetközi szaktekintélyek mondták el véleményüket a cabernet franc fajta pozicionálásáról és stílusairól, mint Caroline Gilby MW vagy Elizabeth Gabay MW, de két Master of Wine mellett izgalmas volt Romsics László bevezető előadása és felvetése, az általa megfogalmazott kérések visszatérő elemei voltak a napnak. Horkay András és Elizabeth Gabay a Villányi Franc-okat mutatták be, a válogatott hazai képviselőknek, egy előzetes szűrőn kellett átmennie, közel ötven borból választották ki a villányi borászok és a szakértők egy közös vakkóstolók, melyik lesz az a 12, amely a konferencián képviselheti Villányt.

Sasa Spiranec horvát borszakíró és Caroline Gilby az Új Európa, a közép-kelet-európai térség cabernet franc-jait hozták közelebb. Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője az olasz Friuli Grave DOC cabernet franc tipikus jegyeit vázolta fel hat bor segítségével.

A szombati napon 5 pincészetben 8 országból 30 borászat kóstoltatott cabernet franc borokat mintegy 320 szakmabeli, vagy borkedvelő érdeklődőnek.

Villány nagyon fontos lépéseket tesz meg, hiszen nem csak egyes borászatok egyedi brandjeiben gondolkodik, hanem közösségi márkában, sőt közösségi stratégiában. Ez az út vélhetőleg se nem rövid, se nem egyenes, de azzal, hogy a termelők célokat próbálnak megfogalmazni, hogy megkísérlik újradefiniálni magukat, úgy kaphatunk modernebb Villányt, hogy nem veszíti el mindazt, ami a lényege, amiért a kutatások szerint eddig is a legnépszerűbb magyar vörösboros borvidék.

(Forrás: Győrffy Zoltán, VinOliva/ PécsiBorozó)

F&F 1

Végül egy-két  beszámoló, vélemény a sajtóban

  • “A villányi borászok letették a franc mellett a voksukat, elindultak egy hosszú úton, melynek még az elején járnak, de itt legalább van egy koncepció, egységes szabályozás, perspektíva és célok. Sok hasonló kéne a magyar bortársadalomban.” (Vinoport http://vinoport.hu/tema/szaz-szazalekon-porog-a-villanyi-franc/3324)
  • „Villány büszke arra, hogy ambiciózusan keresi az új utakat, és szeretné felírni magát a világ legnagyobb termőhelyei közé. Bár az identitáskeresés folyamata még nem zárult le, az is tény – és ezt már más borszakírók mondják –, nincs még egy borvidék Magyarországon, amely hasonlóan színvonalas és grandiózus nemzetközi rendezvényt tető alá tudna hozni. Várjuk a folytatást és drukkolunk a villányi franc-nak. Tényleg megérdemli.”
    (Hvg  http://hvg.hu/elet/20161121_Osszefogas_es_utkereses_Villanyban)

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink