Kezdőlap » Magazin » Vadsült á lá Debreczeni Pál

AjánlatEgyéb

Vadsült á lá Debreczeni Pál

2017. október 9.

A recept a legtöbb prémium vörösborhoz kiváló, s elkészítése is roppant egyszerű!

Fogjunk egy szép vadhús darabot (őz, szarvas, vadmalac; gerinc, comb, lapocka), kb. 1-1,5 kg-s darabot. Előző este tűzdeljük meg jó féle kenyérszalonnával, fokhagymával, és kenjük be az általunk bekevert vadfűszer keverékkel. (Megjegyzem, a Kotányi sómentes ’Vadak fűszerkeverék’ is jó választás, nincs benne más, csak darabos fűszerek (babér, fahéj, bors, rozmaring, kakukkfű stb.).

Kenjük ki a sütőedényt mangalicazsírral (Én ovális kacsasütő vas edényt használok). Néhány szelet kolozsvári szalonna szeletet tegyünk az aljára és fektessük rá a húst. A húsdarab tetejét is borítsuk be vékonyra szeletelt kolozsvári szalonnával.

Ezután következik a sok-sok zöldség, amivel beborítjuk a húsunkat (3-4 fej szeletelt vöröshagyma, 3-4 félbevágott fokhagyma gerezd, -2-3 sárga és fehér répa hasábokban, kb.3 TV paprika felszeletelve, gomba kb.25-30 dkg, paradicsom 2-3 db szelve, zeller gumó szelet néhány darab, babérlevél, szemes bors, esetleg néhány burgonya egészben.)

Öntsük nyakon az egészet kb. 2-3 dl. jóféle vörösborral (pl. Vylyan Villányi Franc), amit kevés vízzel hígíthatunk is.

A hús korának megfelelő ideig süssük fólia és fedő alatt kb. 180 C-os  sütőben 2-3 óra hosszát. Amikor beleszalad a hústű a húsba, kihámozzuk a sok zöldség közül, és grillezzük még kicsit, hogy színt kapjon.

A kiválogatott zöldség köretnek megy. Némi hús-szafttal pürésíthetünk zöldséget, amit mártásként tálalunk fel.

Felszeleteljük a húst, s a zöldségekkel, a mártással és a „krumpli puffancsal” tálaljuk.

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink