Kezdőlap » Cikkek » Recept – Borpuncs á la Vylyan

Recept – Borpuncs á la Vylyan

Dátum: 2017. január 31., kedd

A téli zimankóban „védőitalként” jól esik a forró borpuncs.

A Vylyan Kiskonyhában Miki bácsi olyan ördöngősen jól készíti, hogy például a Vince napon az utolsó cseppig elfogyott. A nagy sikerre való tekintettel, íme a recept, hogy otthon is felidézhesse a vylyanos emlékeket.

Hozzávalók

  • Egy palack vörösbor (minimum;-)
  • 2 dl víz
  • 70 gr (barna) cukor
  • 4-5 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 1 kis csillagánizs
  • ½ vanília rúd
  • 2 narancs leve és héja (a héj miatt jó, ha bio a narancs)
  • 2 mandarin leve
  • 1 dl barna rum
  • ½ liter fekete tea (pl. earl grey)

A vörösbort felmelegítjük a vízzel, s ízesítjük a cukorral, s a fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, vanília), tulajdonképp, ahogyan egy klasszikus forralt bort készítenénk. Érdemes fűszertojásban beletenni, hogy később könnyen kivehető legyen – vagy, ha csak beledobáljuk, akkor a végén át kell szűrni.

A két narancs héját előbb vékonyan lefaragjuk, eltesszük, majd kettévágva kifacsarjuk a narancs és a mandarinok levét is. Fekete teát készítünk, s beledobjuk a gyümölcs leve mellett a narancs héját is (nem kell sokáig oldódjon, hogy ne a kesernyét adja hozzá), s a rumot.

A forralt bort és a rumos, narancsos teát úgy elegyítjük, hogy a fűszereket, s a héjat előbb kivesszük – vagy az egybeöntés után leszűrjük.

Melegen tálaljuk, s díszíthetjük frissen vágott narancs szeletekkel.