Kezdőlap » Magazin » Nyugtával a napot

BorainkrólBorászat

Nyugtával a napot

2016. november 2.

1

Gondolatok a 2016-os szüret margójára

Boldog Új Évjáratot Kívánunk, a 2016-os év végre borban is elindult!

2016. október 25-én letettük a metszőollót, befejeztük a szeptember 1-én indult szüretet.

Ez önmagában is mindig egy nagy HUHH- érzés, de főleg az újborok megjelenése hozza el számunkra a nagy munka utáni megnyugvást, magyarul, hogy kézzel foghatóvá és megkóstolhatóvá válik a természet gyümölcse, s munkánk eredményének megihatjuk a levét. Természetesen Önökkel együtt;-)

Tisztelgős belső

Szép volt Kornél, nem ronthatod el István!” – kommentelte így a szüret befejezéséről tudósító fotónkat egy kedves barátunk a facebookon. És milyen igaza van, hiszen filozófiánkat fogalmazta meg így frappánsan, kedves humorral.

3

Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg, hiszen szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A szőlőbirtokon dolgozó kollégáink a legjobb tudásuk szerint, a természettel együtt élve óvják, gondozzák szőlőterületeinket. Ezen kívül a többi már csak az „égieken” múlik.

Kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, a lehető legszebb borok készítését tűztük ki célul, ami pedig nem kis feladat Ipacs Szabó Istvánnak és a borászati csapatnak, akik ezt a gyakorlatban szolgálják mindennapi munkájukkal, a szőlő beérkezésétől a palackozásig.

Összegzésként pár szó a 2016-os évről, szüreti hangulatképekkel,a többiről pedig győződjünk meg a 2016-os palackok beltartalmának segítségével!

A vegetáció 2016-ban korán indult, korai tavasz után a fagyos szentek is korán jöttek.  Szerencsésen megúsztuk a fagyokat, jégverést, majd kellemesen meleg nyarunk volt nagy hőingadozások nélkül, kellő mennyiségű csapadékkal, egyenletesen fejlődtek a szőlők. A szüret az iskolakezdéssel, szeptember 1-én indult, s átlagon felüli hőmérséklet, „nyári” időjárás volt egész hónapban. Egy francia vincellér mondást idézve, a nyár megadta a mennyiséget, a gyönyörű szeptember pedig a minőséget.

4

Egészséges termésünk volt jó savakkal, jó cukorral. Lassan, egyenletesen értek, ami a zamatok kiteljesedésének kedvezett.

Az újborokkal igen meg vagyunk elégedve, azt adják, amit vártunk tőlük. Hamarosan jönnek az új címkés classicus borok, a rizling még idén, a chardonnay és a vörösek pedig 2017 elején lépnek porondra.

A prémium borok ígéretesek, mély színnel, jó beltartalommal. Jelenleg (november elején) a kékfrankos és a sauvignon és franc préselése történik, a többi prémium almasavbontása és a hordóba töltése zajlik.

Fogalmazhatjuk úgy is, hogy még „báb állapotban” vannak, s hogy milyen pillangó repül majd fel, arról korai nyilatkozni, majd nyugtával dícsérjük a napot!

2

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink

Kékszőlőt tartó kéz szüret idején Kisharsányban a Vylyan Pincészet birtokán.

Van szőlő a bor után!

2020. május 27.

Ha a szőlőről beszélünk, egészen biztos, hogy elsőre mindenkinek a bor jut eszébe, pedig a szőlő egy igazi csodagyümölcs, és

A Villányi borvidéket jelképező fa hordó a borvidék földrajzi kapujában, naplementében.

A Villányi Borvidék

2020. május 12.

Magyarország leghíresebb vörösbortermelő vidéke, a borturizmus első hazai bástyája, itt vezet végig az ország első Borútja, számos építészeti és kulturális