Kezdőlap » Magazin » DUENNIUM – A teljesség felé!

Borainkról

DUENNIUM – A teljesség felé!

2016. december 6.

A Teljesség felé

A VÁLOGATÁS borokban számunkra a legnagyobb kihívás, hogy megmutassuk dűlőink egyedi értékét, arcát. Dűlőválogatás borainkat legszebb dűlőink legjobb terméséből, s azoknak is a legszebb hordós tételeiből – kizárólag a legjobb évjáratokban készítjük el. A DUENNIUM hordóválogatás, ha lehet ilyet mondani, még egy szinttel feljebb emelkedik: mint házasítás, alkotja a legteljesebb harmóniát, ami a kezünkből kikerülhet. Nekünk a DUENNIUM a villányi szőlőből kibontható komplexitás legmagasabb szintje, a belső szépség kisugárzása, az alkotás öröme. A 2011-es évjáratban a cizellált, de határozott cabernet franc karakterhez a merlot bársonyossága, kereksége simul. (Cabernet Franc 89 %, Merlot 11 %)

Du1

Összetett, mély, komoly tartású bor, amely energikus, élettel teli és elegáns. Egyszerre elmélyült és emelkedett – van súlya, ennek ellenére szinte légiesnek érezzük.

Igazi egyéniség – villányisága letagadhatatlan, mégis „északi” jelleg, hűvös elegancia is jellemzi.

A bor kerek egész, megingathatatlan egyensúlyú. Az érett tanninokba belesimuló vitális savai tartják a gerincét. Ez adja hosszú életűségét is, így érdemes pinceérlelésre is eltenni.

Lehetetlen pár mondatban leírni érett, komplex világát. Ahányszor kóstoljuk, annyiszor tár fel újabb és újabb rétegeket, másrészt annyira összesimult, hogy nem is érdemes „boncolgatni”.

Érett, de élénk gyümölcsössége (fekete meggy, hecsedli, vörösáfonya) mellett izgalmas fűszeresség bontakozik ki (grillázs, fahéj, puncs), majd a finoman mért hordófűszerek (a vajkaramella, s a vanília) viszik hosszan a lecsengést.

Emlékezetes pillanatok, vacsorák méltó koronája. Az ételpárosításoknak csak a fantázia szab határt, a lényeg, hogy ugyanolyan törődéssel és gondossággal készüljön, mint a bor maga. Jól esik belefeledkezni az ínycsiklandó ízekbe, s az együttlét örömébe. A pillanat így válik örökkévalósággá.

Díjak

  • Szent György Napi Borverseny Siklós – Aranyérem
  • AWC Vienna 2015 – Aranyérem
  • Decanter WWA 2015 – Ezüstérem

Duennium és Csodabab – A brazil és a villányi terroir násza

A Duennium kísérő párja a Csodabab grand cru kakaóbab ginkgo bilobával, amely igazi életerő-esszencia ínyenceknek.

A Vylyan Szőlőbirtok és Szántó Tibor kézműves csokoládés egymásra találásából született a CsodaBab nevű különlegesség, amely által egy brazil kakaóbab ültetvény és a kisharsányi szőlőbirtok „eszenciája” kóstolható együtt.

Szántó Tibor

A drazsé kifejezetten a DUENNIUM hordóválogatáshoz készült és sok-sok apró csodát rejt. Tibor gondosságának köszönhetően több kontinensről származó babot kóstoltunk végig – ami egyáltalán nem esett nehezünkre 🙂 -, míg megtaláltuk a tökéletest: a forastero kakaóbab és a massza is Brazília egyik legmagasabbra klasszifikált ültevényéről származik. Az étcsokoládéba a bor címkéjéről ismerős Ginkgo biloba kivonat is került. Amellett, hogy szerintünk egyedülálló párosítás, ne feledjük: a ginkgo és a kakaóbab ’csodatévő’ hatóanyagainak köszönhető gyógyhatásokat felsorolni is nehéz lenne!

Külön találkozást szentelünk e sokoldalú bornak az In Vino Veritas borkereskedésnél és a Vylyan Teraszon is.

Terasz

A borokat Debreczeni Mónika és Ipacs Szabó István mutatták be, bepillantást engedve a kulissztitkokba, s személyes történetekkel fűszerezve.

T2

A kezdetek, a névadás története

Duennium borunkat a 2000. év Milleniumára alkottuk, az évezredforduló utolsó három évjáratával (’97, ’98, ’99) indultunk.

„Jól emlékszem a Duennium születésére – idézi fel Debreczeni Mónika. – A naptár 1996-ot mutatott, négy éve működött a Vylyan Pincészet, eljött az ideje, hogy elkészüljön az a bizonyos nagy bor. Nagyravágyó tervünk az volt, hogy az örökkévalóságot töltsük palackba. Közeledett a második ezredforduló, sokan azt jósolták, jön a világvége 🙂 , gondoltuk, előtte alkotunk valami maradandót. Felhívtam egy szegedi barátomat, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzorát és megkérdeztem, szerinte hogyan nevezi majd el a pápa az évezredfordulót. Ő habozás nélkül rávágta: Duennium.” Így kapta a bor ezt a jól csengő nevet.

Később aztán kiderült, hogy más lesz a hivatalos elnevezés, ’Bis Duo Millecentenarium’, amely hosszúsága miatt a mi céljainkra teljesen alkalmatlan volt, de mi addigra már megbarátkoztunk ezzel a névvel. A Millennium elmúltával úgy döntöttünk, tovább folytatjuk a Duennium hagyományát és kizárólag a legkiválóbb évjáratokban készítjük el ezt a házasítást.

Szimbolika

A Duennium a múlt, a jelen és a jövő különleges találkozása. Címkéjén a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) jele is ezt szimbolizálja.

A ginkgó különleges faj a mai növényvilágban, rendjének egyetlen élő képviselője. Annyira elüt a ma élő összes növénytől, hogy egyikkel sem hozható közelebbi rokonságba. Ez a fafajta tulajdonképpen egy élő őskövület, amelyről egy időben azt hitték, kipusztult. Ma már tudjuk, hogy ennek a hosszú életű növénynek létezik akár 1000 éves példánya is, épp ezért több kultúrában a túlélést, az örök életet szimbolizálja. Egy híres példa mutatta, hogy még a hirosimai atomtámadást is túlélte. Szent fának tartják Kelet-Ázsiában, s már évszázadok óta költőket, illusztrátorokat, festőket ihlet meg.

Ahogyan bennünket is, ezért álmodtuk a ginkgo levelét e különleges borunk címkéjére, mint az örökkévalóság szimbólumát.

Gingko

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink

Vylyan Kszí kiöntve a poharakba a megterített asztalon a Vylyan Pincészet Teraszán Kisharsányban.

Gyöngyözőbor-kisokos

2020. június 3.

Pezseg, de nem pezsgő. Frissít, de nem fröccs. Bor, de mégsem az. A gyöngyözőbor csupa talány lehet a kezdő, de