Syrah Variáció – A Vylyan első amforás bora - Vylyan Pincészet

Syrah Variáció – A Vylyan első amforás bora

2021. november 22.

2015-ös, többszörös díjnyertes Syrah borunkat markáns étcsokoládé és meleg tónusú sötét bogyós gyümölcsök jellemzik, egy csipetnyi fahéjjal. De mi történik akkor, ha nem a jól bevált tölgyfahordóban, hanem egy többezer éves eljárás szerint érleljük ezt az Újvilágban felkapott fajtát? Máris kiderül, milyen lett a Syrah Variáció!

Idén májusban indította útjára pincészetünk a Variáció borsorozatot: akkor a közkedvelt rozén „csavartunk” egyet, aminek eredményeképp egy csábítóan izgalmas, elegáns, komplex bor került a palackokba. A Rozé Variációt ebben a bejegyzésben mutattuk be részletesen.

Ezzel együtt egy még nagyobb fába vágtuk a fejszénket. Régóta örömmel dolgozunk a syrah fajtával, jó évjáratokban sok elismerést kap a belőle készült borunk.

Mivel szerettük volna megnézni, milyen arcát mutathatja még, gondoltunk egy merészet, és egy ősi metódussal, az amforás érleléssel kezdtünk kísérletezni. 11 hónap érlelés után palackokba került legújabb büszkeségünk, a Syrah Variáció. Mielőtt közelebbről is megismerkednénk vele, tekintsük át gyorsan, mit is kell tudni erről a különleges érlelési eljárásról.

Tartalom és forma

Az amforás érlelés múltja sok ezer évre nyúlik vissza, melyet az utóbbi években fedezett fel ismét magának a borszakma. Pár évvel ezelőtt két grúziai ásatási helyen nyolc olyan agyagedényt is találtak kanadai tudósok, melyek cserepein a borkészítés kémiai lenyomatát fedezték fel. A legidősebb nagyjából nyolcezer éves volt!

Körülbelül 5000 évvel ezelőtt terjedt el ez a borkészítési módszer a Kaukázus vidékéről kiindulva, jóval azelőtt, hogy az agyagedényeket felváltotta fel az Észak-Európából származó fahordók használata.

Dél-Kaukázusban a kvevri – így hívják ezeket a cserépamforákat – még most is ugyanolyan fontos szerepet tölt be a borkészítésben, mint egykoron. Az UNESCO 2013-ban a szellemi kulturális örökség részének nyilvánította a grúz amforás érlelési módszert, ami mostanság egyre népszerűbb a természetes borok és a natúr borkészítés divatjának köszönhetően. (A borok érlelési módjairól ebben a posztban írtunk korábban.)

Amforában érlelődő borok a Vylyan pincében
Amforákban érlelődő borok a Vylyan pincében

A borász válaszol

De térjünk is gyorsan vissza Villányba. Borászunk, Tóth Sándor határtalan kíváncsisága és kísérletező kedve kellett ahhoz, hogy belevágjunk a syrah amforás érlelésébe. „Amikor elkezdett érdekelni a dolog, sokat olvastam a témában, és az elmúlt években több pincészettől is kóstoltam tételeket, amik részben vagy egészen amforában érlelődtek. A legjobban az tetszett azokban a borokban, hogy kizárólag a fajtára jellemző íz- és illatjegyeket lehetett felfedezni bennük, vagyis egy az egyben kiérezhető a szőlő maga. Az amforás érlelés pedig gyakorlatilag semmilyen különleges előkészületet nem igényel, egy borászatnál az a lényeg, hogy megfelelő tisztaságú legyen a tárolóedény. Több nagy múltú amforagyártó cég is van Olaszországban, de itthon is kifejezetten jó minőségű amforákat készítenek. A mi Syrah Variációnk egy új technológiával készült cserépedényben érlelődött, ami Pieter Leemanst dicséri.”

A belga Pieter Leemans több évtizede él Magyarországon. 1993 végén alapította Terra Ungheria nevű, kerámiákat gyártó cégét, de nem mellékesen a borok szerelmese is: Pécs mellett holland társával saját pincészetet működtet. De vissza a mi borászunkhoz, hogy egyenesen tőle halljuk, mi is került ki abból a bizonyos amforából.

Vylyan Syrah Variáció
Vylyan Syrah Variáció, pincészetünk első amforában érlelt bora

Milyen lett a Syrah Variáció?

„Az első, és talán a legfontosabb, amit el kell mondani róla, hogy a sokak által ismert és szeretett hordófűszerek – mint például a vanília, a csokoládé, a kókusz – a hordós érlelés hiánya miatt természetesen egyáltalán nem jelennek meg ennél a bornál” – árulja el mindjárt az első különlegességet Sándor. „Mivel nem volt korábbi tapasztalatom az amforás érleléssel, ezért az idő előrehaladtával minden kóstolás egyre nagyobb meglepetés volt. A cserép a hordóhoz hasonlóan átereszti a levegőt, így a bor a mikrooxidáció hatására egyre jobban érett, a fajtakaraktere hangsúlyosabbá, a tanninszerkezete egyre harmonikusabbá vált, viszont kizárólag a syrah aromajegyei mutatkoztak rajta.

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a kísérlet minden várakozásomat felülmúlta: egy harmonikus, karakteres, szerethető és kifejezetten hosszú lecsengésű bor lett a végeredmény. Gyümölcsös, de tartalmas, minden kortya jóleső, itatja magát. Ha összehasonlítom a prémium syrah borunkkal, a hordós jegyek mellett a testessége, a tannintartalma és fajtajegyek különbsége a legjobban felismerhető.

A jó borász holtig tanul, és szerintem a tökéletes bort soha nem tudja elkészíteni, hiszen folyamatosan a jobb és még jobb minőség elérésére törekszik. Ezzel együtt úgy érzem, számomra a Vylyannál eltöltött éveim alatt ez lett az egyik legjobban sikerült tétel. Erősen limitált palackszámban készült, ezért az igazán különleges alkalmakra, családi vagy baráti összejövetelek megkoronázásra érdemes tartogatni. Kiválóan párosítható kacsa- és libasültekkel, illetve lágy, fehérpenészes sajtokkal: brie-vel, camembert-el. Jó borozást kívánok!”

Debreczeni Mónika birtokigazgató és Tóth Sándor borász koccint a Vylyan pincében
Pincészetünk birtokigazgatója, Debreczeni Mónika és borászunk, Tóth Sándor

A Syrah Variáció 2021. november 24-étől kapható, limitált mennyiségben, webshopunkban.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!