Háy János és Vylyan Villányi Syrah - Vylyan Pincészet

Háy János és Vylyan Villányi Syrah

2019. március. 25.

Háy János igazi polihisztor, prémium borsorozatunkból a Syrah-t kapta ihletforrásként, hogy verset írjon róla, belőle: Író, költő, drámaíró, grafikus, festő, kiadó alapító. Régész szeretett volna lenni, de végül az írásban találta meg a „világépítés” lehetőségét.

A gimnáziumban kettes volt irodalomból, mégis az egyik legnépszerűbb kortárs szerző vált belőle, hűséges olvasóközönséggel, sőt, rajongótáborral.

Horváth János néven született Vámosmikolán. Kisgyermekként meghatározóak volt ez a környezet a számára, gimnáziumi éveit azonban már Budapesten kezdte meg. Itt belevetette magát az alternatív kultúrába, de az írást egy időre félretette a rossz középiskolai eredmények miatt. Nem is felvételizett irodalom szakra, ehelyett orosz-történelem tanári szakot választott Szegeden, ahová leginkább akkori szerelme, későbbi felesége miatt adta be jelentkezését. Az egyetemi évek alatt újra írni kezdett és néhány barátjával irodalmi periodikát is indított. 1989-től több kiadónál is vállalt szerkesztői faladatokat és ugyanebben az évben jelent meg első verseskötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel.

Eddig összesen 35 kötete jelent meg, köztük Dzsigerdilen című regény, amely prózaíróként és A Gézagyerek, ami drámaíróként tette elismertté.

 

Csak belső akaratból ír és ez a Syrah-nál is így volt

Háy régebben nem szívesen vállalt megrendelésre írást. Ma már ilyet is csinál, de kizárólag olyan felkéréseket fogad el, amelyek egybeesnek a belső akaratával. Még ritkább, hogy vers születik a tollából, megrendelés nyomán. „Van a próza- és a drámaírásnak egy mechanikus része: le kell ülni mindennap, és csinálni kell. Nem lehet megspórolni a szükséges óraszámot. A vers más, azt nem lehet erővel kinyomni magadból” – mondta a WMN-nek adott 2018-as interjújában. Ezért még megtisztelőbbnek érezzük, hogy elfogadta felkérésünket, és a Syrah ihletésére verset írt.

Ugyanebben az interjúban a megrendelés adta kötöttségekről is beszél: „Van olyan is, hogy minél több a megkötés, annál jobban szeretem a feladatot, mert izgalmas egy kívülről jött keretrendszerben olyannak lenni, amilyen te vagy.” És ez így is lett. A Syrah, a gondűző borocska a bort adó szőlő eredetéről és a bor szépségéről szól, de minden ízében és sorában Háy.

Háy János verse ide kattintva olvasható. A költővel személyesen is lehet találkozni, a Borból lett művészet sorozat április 4-i estjén, ahol beszélgetőtársa Juhász Anna irodalmár és Debreczeni Mónika, borászatunk birtokigazgatója lesz. A vers élőben is elhangzik majd, Gazsó György színművész tolmácsolásában.

 

 

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!