Gyöngyözőbor-kisokos - Lássuk mi van a pohárban! - Vylyan Pincészet

Gyöngyözőbor-kisokos

2020. június 03.

Pezseg, de nem pezsgő. Frissít, de nem fröccs. Bor, de mégsem az. A gyöngyözőbor csupa talány lehet a kezdő, de akár még a tapasztaltabb borkedvelők számára is. Lássuk, mi van a pohárban ezúttal!

Habzóbor, gyöngyözőbor, pezsgő. Mindegyik buborékos, alkoholos ital és mindegyikkel lehet koccintani. A közös vonások azonban nagyjából ezekben ki is merülnek. Mivel a mi kínálatunkban a gyöngyözőbor szerepel, adja magát, hogy ezt a fajtát mutassuk be közelebbről, és hozzá képest helyezzük el a többit a palettán.

Pezseg és behűtve az igazi

Mi a különbség a pezsgő és a gyöngyözőbor között?

Laikus borfogyasztóként a legegyszerűbb dolog pezsgőnek elkönyvelni minden olyan bort, ami egy kicsit is szénsavas. Ez persze téves leegyszerűsítés, hiszen nem véletlenül teszünk különbséget már az elnevezésben is.

A megfejtés egyik kulcsa a palackban uralkodó nyomás. A magyar bortörvény szerint 1-2,5 bar nyomás alatt gyöngyözőborról, 3 bar-tól habzóborról vagy pezsgőről beszélhetünk. E különbség egyik árulkodó jele a palack lezárási módja: míg a gyöngyöző- és habzóborok esetében elegendő a csavarzár is, addig a pezsgőnél bizony már szükség van a drótkosárra, ami megakadályozza, hogy a túlnyomás idő előtt kirepítse a palackból a dugót.

Hogyan kerül a borba a „gyöngy”?

A nyomás tehát a fő különbség, ám nem az egyetlen: az is lényeges, hogy miként kerül a borba a szén-dioxid. A pezsgő fontos ismérve, hogy az alapját adó bor kizárólag természetes erjedéssel válhat buborékossá. Ezzel szemben a habzóbor úgy készül, hogy a csendes bort szén-dioxiddal dúsítják. A gyöngyözőbor valahol félúton van e kettő között: akár hozzáadott szén-dioxid, akár saját, természetes erjedés nyomán is belekerülhet „a gyöngy”.

Apró gyöngyök a pohárban

Tehát, akkor: mi a gyöngyözőbor?

Egy szolidan pezsgő, lágyan buborékos, éppen ezért nem karcoló, sokkal inkább simogató ital. E tulajdonságai könnyen szerethetővé teszik és még azok is szívesen kortyolnak belőle, akik a pezsgőt „szúróssága” miatt kevésbé kedvelik.

Mikor, hogyan és mihez igyunk gyöngyözőbort?

Erre egyszerű a válasz: bármikor, bármihez, kedvünk szerint. A gyöngyözőbor lazább ital, mint a pezsgő, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy ünnepélyes alkalom elegáns kísérője. Ugyanakkor, nyári frissítőként is kínálható, csak úgy önmagában, a hangulat kedvéért. Egyet érdemes megjegyezni: bárhogy is isszuk, mindig jól hűtsük be!

A Vylyan gyöngyözőbor kiválóan megállja a helyét aperitifként, de pezsgőhöz hasonlóan szépen harmonizál a halas fogásokkal, ráksalátával, könnyű előételekkel. S ha netán marad belőle pár korty a vacsora végére, akár a desszert mellé is bátran elfogyasztható. Savasságuk okán egyedül a citrusos gyümölcsökkel nincs jó barátságban, úgyhogy érdemes kiüríteni a poharunkat, mire a gyümölcstálhoz érünk.

S ha ennyire sokarcú ez a buborékos nedű, joggal merülhet fel a kérdés: boros- vagy pezsgőspohárból illik kínálni? Nos, a hosszú pezsgőspoharakat hagyjuk meg a komoly testvérnek, a pezsgőnek, míg a gyöngyözőbort – és a habzóbort is – töltsük inkább egy karcsú borospohárba. Fontos, hogy a pohár a szája felé szűkülő formájú legyen, így intenzívebben érezzük az ital magával ragadó illatát. S ha még meg is pörgetjük a bort a pohárban, akkor válik teljessé az élmény: a csillogó, apró buborékok tánca, majd végül a selymes, üde, frissítő korty.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!