Évjáratváltás – borok új köntösben - Vylyan Pincészet

Évjáratváltás – borok új köntösben

2021. november 08.

Izgalommal és várakozással teli napok egy borászat életében, amikor megjelennek a szortimentben az új évjáratos tételek. Örömmel mutatjuk be a Bogyólén kívül a három másik évjáratot váltott borunkat: elmondjuk, miben mások, és adunk tippeket arra is, milyen ételekhez érdemes őket megvásárolni és kínálni.

Nemcsak a borász boldog ilyenkor, hanem a lelkes borrajongó is. Alig várja, hogy kinyissa a palackot, kitöltve a pohárba a bort először érezze az illatát, hogy aztán egy szép, lassú korty után teljes legyen az élmény. Négy ilyen önfeledt pillanatot is biztosítunk most évjáratott váltott, szívünkhöz oly közel álló borainkkal: itt az új rozénk, a classicus házasításunk, egy bordói eredetű fajtaborunk, és persze a 17 éves történelemre visszatekintő Bogyólé is, amelynek idei évjáratáról egy külön blogposztban már mindent elmeséltünk. Lássuk most a másik három bort!

Kakas rozé 2021

Ez a bor az első kézzelfogható és kóstolható eredménye az idei termésnek. Frissítő és ropogós lett, tipikus ízig-vérig rozé, idén 60% Pinot noir és 40% Merlot frigyéből született. A rozé már réges-rég levetkőzte a lesajnált minősítést, az utóbbi évtizedben az egyik legnagyobb kedvenc lett belőle, ennek köszönthetően talán már azt is mindenki tudja, hogy jellegzetes színét annak köszönheti, hogy a kékszőlő fajtákat fehérboros eljárásnak vetik alá. (Még több információ a rozéról egy korábbi bejegyzésünkben.) A vegán védjeggyel is büszkélkedő Kakasban az őszibarack és a málna üdesége intenzíven köszön vissza mind az illatban, mind az ízben. Frissességét, lendületét a feszes savak adják.

A rozénak az önfeledt nyári fröccsözéseken messze túlmutat a jelentősége, érdemes egész más szerepkörben is kipróbálni. Magyarországon sokak fejében az aperitif egyet jelent a pálinkával, de aki ránk hallgat, egy kellemes vacsora előtt egy jól behűtött Kakassal koccint: ugyanúgy meghozza az étvágyat, ám az ízlelőbimbókat egy picit sem zsibbasztja el, nem úgy, mint egy kupica kisüsti… Könnyű ételek mellé is nyugodt szívvel ajánljuk. A salátákkal kimondottam baráti viszonyt ápol, és szárnyas sültek mellé is remek választás. Ide kattintva lehet megbizonyosodni róla.

Vylyan Kakas rozé 2021
Igazi frissítő korty: ez az idei Kakas rozé

Ördög 2019

Gyors ismétlés: az Ördög a classicus borcsalád helyi fajtákra hangolt házasítása, aminek nem a kifinomultsága, hanem az életereje a rabul ejtő, de hát mi mást is várhatnánk egy gyönyörű, fiatal, vegán minősítésű cuvée-től. Ahhoz, hogy közelebbi ismertséget kössünk vele, vissza kell utaznunk az időben egy keveset. 2019 a meleg tavasz után lehűlést hozott, átlagos csapadékmennyiséggel. A magas éves hőösszeg pozitív hatással volt az érésre: az íz-, illat- és aromajegyek koncentráltan jelentkeznek az évjárat boraiban. A szüreti hónapokat kevés csapadék, hosszan tartó napos időszak, hűvös éjszakák jellemezték, ennek köszönhetően a 2019-es évjáratban savakban gazdag szőlőket szüretelhettünk.

A 2019-es Ördög névjegyén még szerepel egy fontos adat, ami változást jelent az előző évjárathoz képest, megváltoztattuk ugyanis a cuvée összetételét: Merlot (54%), Cabernet Franc (40%) és Kékfrankos (6%) vettek részt a házasításban, a bor azonban megőrizte korábbi karakterét. Illata és a kortya egyaránt vörös- és sötétebb bogyós gyümölcsök keverékére emlékeztet, csöppnyi csokival és fűszerekkel kiegészítve. Gyümölcsösségében az aszalt meggyre és az érett cseresznyére, míg fűszerességben a fahéjra jellemző jegyek is megjelennek benne. A korty lecsengésében utoljára a kakaóporra emlékeztető íz marad.

Ha vacsoravendégekkel szeretnénk vele koccintani, akkor a főfogás előtt nem túl erős ízű sajtokat tehetünk az asztalra, utána jöhetnek kissé nehezebb, zsírosabb sültek, de akár egy fűszeresebb zöldséges ragu is. Az Ördög kitűnően teljesít magyaros, paprikás ételekkel, de az olasz pastákkal is egy nyelvet beszélnek. Ide kattintva már küldjük is!

Vylyan Ördög 2019
Ördögien jó a 2019-es Ördög

Merlot 2018

Nem árulunk zsákbamacskát: az új évjárat egy sokkal könnyedebb, kevésbé hordós jellegű prémium bor, kirobbanó gyümölcsösségét (tele bogyósokkal) gazdag fűszeres jegyek (kakaó, menta, cédrus) színesítik. A 2018-as év, ha másról nem is, az augusztus 10-én megkezdett, eddigi legkorábbi szüretünkről marad emlékezetes. Meleg évünk volt akkor, de szerencsére a száraz és az intenzíven csapadékos időszakok megfelelő ütemben váltották egymást. Volt 40 napig tartó medárdi időjárás sok esővel, amit aztán száraz meleg követett. Korai fakadás, korai virágzás és robbanásszerű fejlődés lett a következménye. A szüreti hónapok augusztustól októberig ráadásul sok napsütéssel kényeztettek, így gyönyörűen érett, de elegáns savakban gazdag szőlőket szüreteltünk, Villányban biztosan az évtized kiemelkedő évjárata lesz a 2018-as.

A bordói fajta, ami a villányi lankákon önálló életre kelt, 2018-ból az illattól a lecsengésig intenzív, magával ragadó, buja bort eredményezett. Gömbölyded kortyú, jókedvű, lendületes, mindemellett mindvégig elegáns és jó tartású. Sültekhez, grillhúsokhoz, pecsenyékhez ajánljuk, de a legtöbb gyümölcsös körettel társuló ételhez is nyugodtan felszolgálhatjuk. Aki most azonnal kibontana egy palackkal, a vinotékánkból ide kattintva meg is rendelheti.

Vylyan Merlot 2018
A 2018-as Merlot könnyedebb, de változatlanul elegáns bor

Jó borozást kívánunk az új évjáratokhoz is!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!