Borozni jó! – De miért is? - Vylyan Pincészet

Borozni jó! – De miért is?

2021. november 30.

Három indokunk is van rá. A felelős és mértékletes borfogyasztásnak számos bizonyítottan hasznos élettani hatása van, egy finom étel mellé választott szép bor jóval többet jelent szimpla kulináris élvezetnél, egy jó társasággal borozni pedig a minőségi időtöltés egyik legfelsőbb foka.

Sokan és sokféleképpen tették már fel a kérdést: miért jó borozni? A válaszok legalább ugyanolyan széles skálán mozognak, az egészen triviálistól a filozofikus mélységűekig. Mielőtt rátérnénk a sajátjainkra, szeretnénk felhívni a figyelmet egy roppant fontos dologra: a mértékletességre. Férfiaknál napi egy-két pohár, nők esetében egy-másfél pohár bor még mérsékelt alkoholfogyasztásnak számít, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a máj egészsége érdekében érdemes hetente néhány napot alkoholmentesen tölteni.

Egy pohár, fél egészség

Örökzöld (vita)téma, hogy napi 1-2 dl jó minőségű vörösbor kimondottan pozitív hatást gyakorolhat az egészségre. A dolog akkor kezdett gyanús lenni, amikor egy francia orvos a nyolcvanas években elgondolkozott: hogy lehet az, hogy Franciaországban annak ellenére, hogy rendkívül zsírosan étkeznek – ám megisznak naponta két-három pohár bort –, mégis kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Azóta egyre több kutatás igazolja, hogy a rendszeres borfogyasztás valóban csökkenti a szívbetegségek kockázatát, véd a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulása ellen.

A bort alkotó vegyületek közül a kulcsszerep az antioxidánsoké, leginkább a szőlő héjában és magjában található polifenoloké. A legjelentősebb közülük a rezveratrol, ami a vörösborban és az olívaolajban található meg legnagyobb koncentrációban. Ez a vegyület elősegíti a koleszterin és más plakkok lebontását a vérben, fokozza a glükózfelhasználást, valamint szabályozza a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyát, amivel csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét. Gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a depresszió és a demencia kialakulásának is az esélyét. A vörösborban található csersav pedig sokat tesz a hibátlan, és a feszességét sokáig megőrző bőrért.

Vylyan vörösbor kísérőkkel
Mértékkel fogyasztva az egészségre is jó hatással lehet a vörösbor

Gasztromatek: 1+1=3

Természetesen tudunk számolni, ám a fenti művelet jócskán túlmutat egy általános iskolai számtanpéldán. Így tudjuk leírni ugyanis a létező legegyszerűbb módon, miért érdemes egy finom étel mellé választani egy hozzáillő bort is. Nézzünk példaként egy falat libamájpástétomot foszlós tésztájú pirított kalácson, és egy korty elegáns pinot noirt. Egyik is, másik is magasszintű kulináris élményt nyújt, de ha a máj falatozása közben a borból is kortyolgatunk, egy új, még magasabb minőségben lesz részünk, olyan éteri módon egészítik ki egymást.

Bort étellel párosítani nem tartozik a gasztronómia legegyszerűbb feladatai közé, ám némi utánaolvasással és gyakorlással egész hamar használható tudáshoz lehet jutni.

Blogunkon is foglalkoztunk már korábban konkrét példákkal: itt furcsa, de működő párokat mutattunk be, itt pedig salátákat, de grilleztünk és piknikeztünk is már, zöldségeket és olasz fogásokat házasítottunk ki, valamint ajánlottunk főfogáson innen és túl, sőt még hamburgerhez és kávéhoz is borokat. Ebből is látszik, hogy enni ÉS borozni nagyszerű, sőt, egyenesen felemelő dolog. Ajánljuk mindenkinek!

Borozni jó, evés közben is
Egy finom étel borral még teljesebb élményt nyújt

Bor(ozás)ban az igazság

Hippokratész több mint 2000 évvel ezelőtt arról értekezett, hogy az egészség alapfeltétele a barátok, a mindennapi örömök és a bor megléte. Természetesen ő sem felejtette el felhívni a figyelmet a mértékletességre. Egyenesen odáig ment, hogy „Minden, amit túlzásba visznek, ellentétes a természettel”. Néhány évtizeddel ezelőtt Hamvas Béla, a nagy tiszteletű filozófus-író A bor filozófiája című esszéjében azt írta, hogy „minden bor társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák”.

Nehéz lenne velük vitába szállni. Az emberiség évezredek óta rituálékkal tarkítva éli az életét, ami (többek között) az összetartozás érzését is erősíti bennünk. A társasági borozás egy portugál kutatás minden alanyában ezt az élményt váltotta ki, és átfogóan tapasztalták a béke és a szeretet érzését is. Beszámoltak róla, hogy a vörösbor növelte az izgalmat és a kreativitást, lelassította az idő múlását és fokozta a pillanatra való koncentrációt. Csökkentette a testtudatot, lassította a gondolati sebességet, a képzeletet viszont élénkebbé tette. Mindezekhez nem csupán két pohár minőségi bor kellett, hanem fontos volt a helyszín és a környezet is.

Akinek már volt része az együtt borozás felemelő élményében, minden bizonnyal hasonlókat mesélne. A jó társaságban elfogyasztott bor hat az érzékekre, így kiváló hatással bír a mentális egészségünkre is, ez pedig mai világunkban elengedhetetlen szükséglet a mindennapi jóllétünkhöz.

Arra bíztatunk mindenkit, hogy időnként bátran üljenek körül egy finom falatokkal megpakolt asztalt, nyissanak ki egy-két palack magas minőségű, komolyabb, ám könnyen kortyolható bort, például egy Montenuovo cuvée-t, és beszéljék meg az élet apró, vagy éppen nagy dolgait.

Borozni jó, társaságban pedig még jobb
Jó társaságban együtt borozni igazi kikapcsolódás

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!