Borkorcsolya: a legjobb társ borozáshoz - Vylyan Pincészet

Borkorcsolya: a legjobb társ borozáshoz

2020. december 15.

Kis falatkák, rágcsálnivalók, „finger food”-variációk. A borkorcsolya feladata éppen az, amit a neve igen szemléletesen kifejez: hogy segítségével könnyebben csússzon a korty. Most adunk néhány ötletet arra, milyen ízvilágú falatokat kínálhatunk laza borozgatáshoz vagy borkóstoláshoz.

Borozni, bort kóstolni önmagában is élmény, de jó társaságban még kellemesebb. És ez nem csak arra vonatkozik, hogy kivel koccintunk, hanem a bort kísérő falatokra is. A borkorcsolya nem csupán abban segít, hogy ne szálljon fejünkbe az alkohol: ha az ízeket, illatokat, textúrákat is gondosan összehangoljuk, akkor képes a bort is új magaslatokba repíteni azzal, hogy kiemeli annak ízvilágát, többféle bor kóstolása esetén pedig el is különíti azokat egymástól.

A jól megválasztott borkorcsolya hagyja érvényesülni a bort, nem nyomja el annak ízeit, inkább alkalmazkodik. Másodhegedűs, de szerepe mégis fontos. Éppen ezért érdemes egy kis figyelmet szentelni annak, hogy milyen borkísérőket teszünk az asztalra. Szerencsére csupán néhány szempontra kell odafigyelni, így nem nagy tudomány összeállítani egy ínycsiklandó borkorcsolya-tálat.

Borkorcsolya-tál a Vylyan Teraszon
A jól megválasztott borkorcsolya alkalmazkodik a borhoz és kiemeli annak ízeit

Borkorcsolya-alapszabályok

A jó borkorcsolya nem bonyolult: tartsuk meg az egyszerűséget, és ne akarjunk túlságosan sokféle ízt a tálra zsúfolni. Használjuk ki, hogy ezúttal nem kell sütni-főzni, és kínáljunk kenyeret, sajtokat, sonkát, esetleg csonthéjas magvakat.

Ízeit tekintve a borkorcsolya ne legyen domináns, markánsan fűszerezett. Nem az a cél, hogy a falatkákra emlékezzünk a borozós estéből, hanem a borra! Az sem jó, ha a borkorcsolyánk túlságosan sós, mert az gátolja a bor ízeinek érzékelését. Éppen ezért hanyagoljuk az agyonsózott bolti rágcsálnivalókat!

Ugyanígy kerüljük a csípős ízt is, ami teljesen elnyomja az érzékeinket. Ha a borkorcsolya-tálra teszünk is néhány karika erős paprikát vagy egy szál hagymát, az maradjon is ott, dísznek!

A bor legjobb barátai: sajt, sonka, szalámi

Bor és sajt két jóbarát – ez igaz, miként az is, hogy nagyon nem mindegy, milyen borról és milyen sajtról van szó. A sajtok zsírtartalma, állaga, aromái kiemelhetik a bor ízeit, de akár el is ronthatják a harmóniát, ha rosszul választunk.

Amennyiben sajttálat szeretnénk borkorcsolyaként összeállítani, mindenképpen a borokhoz igazodjunk és ne találomra tegyünk rá sajtokat. Íme, néhány támpont:

  • minél testesebb a bor, annál zsírosabb legyen a sajt;
  • lágyabb ízvilágú bor mellé krémesebb, enyhe ízű sajtot válasszunk;
  • keressünk azonos ízjegyeket a borban és a sajtban;
  • egyik se kerekedjen felül a másikon, vagyis azonos arányban legyen markáns, karakteres a bor és a sajt;
  • nemzetközi borkóstoló esetében érdemes kísérletezni azonos területről származó borral és sajtfélével, hiszen azok nagy eséllyel harmonizálni fognak egymással.
Sajttál bagettel
Klasszikus borkorcsolya: a sajttál

A sajtok mellé kínálhatunk pirított bagettet, friss kenyeret, de tehetünk az asztalra házi pogácsát is. Ez utóbbi akár önmagában is kiváló borkorcsolya lehet. A kenyerek mellé pedig készülhetnek különböző ízű mártogatósok, pástétomok is.

A húsevők szeme persze sokkal hamarabb felcsillan, ha sajttál helyett egy sonkával, kolbászfélékkel gazdagon megrakott tányér kerül a bor mellé. Ez is jó ötlet, de két dologra mindenképpen érdemes figyelni. Egyrészt, ne spóroljunk a minőségen! Válasszunk kiváló pármai vagy serrano sonkát, hazai termelőtől származó kolbászokat, szalámikat. A másik szempont, hogy ezúttal kerüljük el a csípős, erősen paprikás változatokat, hiszen- ahogy említettük – az erős fűszerezés elnyomja az ízérzékelésünket és tönkreteheti a bor élvezetét.

Mi lesz az édesszájúakkal?

Ha borkorcsolyáról beszélünk, akkor szinte kizárólag sós falatokra gondolunk. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki egy kis édességre vágyna a bor mellé? Ez sem lehetetlen, bár való igaz, hogy a lehetőségek jóval korlátozottabbak.

Édes kísérőt kizárólag olyan bor mellé válasszunk, melynek ízvilága, karaktere megengedi ezt. Ilyen lehet például a Syrah, melyhez jól illenek a fekete csokoládés ízek (igaz, egy tábla étcsokoládét vagy egy csokoládés desszertet a töménysége miatt csak erős jóindulattal lehetne borkorcsolyának nevezni).

A gyümölcs jó kompromisszumot jelenthet az édesszájúaknak, hiszen sokkal könnyebb bor mellé párosítani őket, és az édes ízekről sem kell lemondani. Azt mindenesetre tartsuk szem előtt, hogy a választott gyümölcs ne legyen mézédes és ne üssön el a bor alapvető ízjegyeitől. Ez esetben is a borhoz kell igazodnunk: olvassuk el a kiszemelt bor kóstolási jegyzetét, melyből kiderülnek annak ízjegyei, és máris kaptunk egy kis segítséget a gyümölcsök összeválogatásához.

A legjobb ötlet azonban az, ha a gyümölcs nem önálló borkorcsolya, hanem kiegészítő a sajt és a kenyér mellé. Pár szem szőlő, egy kis dió és sajt: ennél klasszikusabb összeállítás nincs is.

Néhány recept, tőlünk

Hogy ne csupán elméleti segítséget, hanem gyakorlatban megvalósítható ötleteket is adjunk, íme, három különleges borkorcsolya receptje, a Vylyan Terasz konyhájából, természetesen a hozzájuk illő borajánlatokkal!

Borkorcsolya variációk
Borteraszunk variációi borkorcsolyára

Céklás körözött, bagettel

Hozzávalók: zsíros tehéntúró, tejföl, főtt cékla, só, bors, fűszerkömény, bagett, petrezselyemzöld.

A megfőzött céklát apróra vágjuk, majd összekeverjük a túróval és a tejföllel. Sóval, borssal kevés őrölt fűszerköménnyel ízesítjük. Tálkába szedjük, a tetejét megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel. Pirított bagettet kínálunk mellé.

Borajánlat: Merlot 2017

Borsos-tepertős pogácsa

Hozzávalók: 250 g liszt, fél csomag élesztő, 1 tojás, 100 g vaj, fél evőkanál cukor; 1,5 dl víz; fél evőkanál bors; 1 evőkanál só, 125 g tepertő.

Langyos-cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzákeverjük az olvasztott vajat, a sót, borsot, és a tepertőt. Hozzáadjuk az élesztős vizet. A kidolgozott tésztát hajtogatjuk, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. Néhány percig hagyjuk kelni, majd megkenjük a tojással. Előmelegített sütőben 170 fokon 15-18 perc alatt készre sütjük.

Borajánlat: Kékfrankos 2016

Rózsaborsos-mandulás trüffel

Hozzávalók: étcsokoládé, zsíros tejszín, rózsabors, kakaópor, szeletelt vagy darabolt mandula.

Azonos mennyiségű csokoládét és zsíros tejszínt (min. 30% zsírtartalommal) előkészítünk. Felforraljuk a tejszínt, belekeverjük a csokoládét, hozzáadunk néhány szem megroppantott rózsaborsot (ne sokat, különben csípős lesz!). Trüffelkészítő forma aljába mandulát szórunk, ráöntjük a masszát és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy tálcára kakaóport szórunk, kanállal kiszedjük a kihűlt masszát és beleforgatjuk a kakaóporba.

Borajánlat: Syrah 2015

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!