A marosvásárhelyi író esete Montenuovo herceggel - Vylyan Pincészet

A marosvásárhelyi író esete Montenuovo herceggel

2019. március. 05.

Prémium borsorozatunk Montenouvo Cuvée-ről Székely Csaba írt, aki egy sikeres, fiatal drámaíró, forgatókönyvíró. Legismertebb műve az erdélyi falusi életet kendőzetlenül bemutató Bányavidék-trilógia, de írt epizódokat a Terápia című tévésorozathoz is. 

Székely Csaba a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett diplomát, majd a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem drámaíró szakos mester hallgatója volt. Ennek ellenére kezdetben novellákat írt, és csak később fordult a dráma műfaja felé.

Első darabját (Do You Like Banana, Comrades?) angol nyelven írta és 2009-ben rögtön el is nyerte a BBC Legjobb Európai Drámáért járó díját. 2012-ben a Brit Írószövetség Imison-díjra jelölte a darabból készített rádiójátékot, ami mellé egy évre szóló brit írószövetségi tagság is járt a szerzőnek.

Bányavidék című drámatrilógiájának első részét, a Bányavirágot nagy sikerrel mutatták be szülővárosában, Marosvásárhelyen és Budapesten is. 2011-ben a Színházi Dramaturgok Céhe, 2012-ben a Színházi Kritikusok Céhe szerint lett az évad legjobb drámája, Csaba pedig a Szép Ernő-jutalmat is megkapta érte. A harmadik rész, a Bányavíz ugyancsak komoly sikert aratott: megnyerte az Örkény István Színház drámapályázatát.

Ihlet és bor avagy hogyan írta meg Székely Csaba a művet

Székely Csaba tehát már befutott fiatal drámaíró, amikor egy palack Montenuovo Cuvée kíséretében megérkezik a felkérés pincészetünktől: a borból ihletet merítve írjon egy rövid történetet. „Erdélyi vagyok és a székely ember inkább pálinkázik. Előfordul, hogy egy pohár italt teszek magam mellé az asztalra, ha dolgozom, de nem bort. A bor nekünk különleges, ünnepi alkalomra való” – mondja. Mégsem tétovázik sokat, igent mond a felkérésre, mert érzi, hogy valami izgalmas születhet ebből. A Vylyan borokkal ráadásul már korábban szoros barátságot kötött.

„Pécsett voltam, az Országos Színházi Találkozón. Fröccsöztem, egészen addig, amíg egy dramaturg kolléga elém nem tett egy pohár bort. Nagyon dicsérte és erősködött, hogy feltétlenül kóstoljam meg. Megkóstoltam. Nem tudtam, mi volt, csak azt éreztem, hogy zseniális. Ez volt a Vylyan Ördög. Attól kezdve csak azt ittam minden este.”

A Montenuovo is hasonló hatással van az íróra. „Az első kóstolástól az utolsó mondat végére kitett pontig alig egy hét telt el. Ennyi idő alatt született meg a borhoz kapcsolódó történetem.”

A téma pedig adja magát. Mi másról is szólhatna a Művészet, mint Székely Csaba otthonos közegéről, a színházról. Egy öreg színészről, a titok birtoklásáról, a művészet mibenlétéről és hatásáról. Vagyis, az ihlető erőről.

Székely Csaba Művészet című novellája ide kattintva olvasható. Az íróval személyesen a Borból lett művészet sorozat első estjén lehet találkozni.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!