Vylyan borok – Mikor igyuk őket? - Vylyan Pincészet

Vylyan borok – Mikor igyuk őket?

2021. december 26.

Arról már többször és többféleképpen is értekeztünk, hogyan és milyen bort válasszunk ételek mellé vagy karácsonyi ajándéknak, de azon még nem gondolkoztunk el, melyik borunkhoz milyen tevékenység illene a legjobban. Egészen idáig.

Természetesen nincs kőbe vésve, ami alább következik – miért ne ihatna valaki egy baráti társasozáshoz cabernet sauvignon-t vagy egy komoly filmhez rozét. Felsorolásunk amolyan gondolatébresztő, ám igyekeztünk „tudományosan” eljárni: a borok karakterét, a Vylyan termékpalettáján elfoglalt helyét vizsgáltuk, és ezekhez kerestünk méltó elfoglaltságokat. Mi jól szórakoztunk mind a kutatás, mind a kísérletek közben, reméljük, a Kedves Olvasó is így lesz ezzel!

Játék az élet – Macska

A portugieser a villányi borvidék legjellemzőbb fajtája, bársonyossága és lágyabb tannintartalma miatt szinte bármikor jól tud esni belőle egy (vagy több) korty. Pincészetünk első bora szintén portugieser volt: az 1994-ben palackozott Villányi Kékoportó azonnal rangos nemzetközi díjat is nyert, ezért a fajta különleges helyet foglal el szívünkben.

Süssünk nagyon sok ropogós sajtos rudat, hívjuk át a barátainkat, készítsünk be egy társasjátékot – abból sincs szükség semmi bonyolultra, elegendő egy pakli kártya vagy egy Scrabble –, tegyünk mellé pár palack Macskát, a többit pedig bízzuk a véletlenre. Nagy meglepetésben nem lesz részünk: jókedv, nevetés, soha véget nem érő beszélgetés – egy újabb emlékezetes este kerekedik majd a találkozóból. Könnyed kísérő és igazi társ lesz hozzá ez a bor.

Közösségi élmény – Ördög cuvée

Az ünnep után gyakorlatilag már senki nem tud az evésre még csak gondolni sem, így igazi dilemma, hogy mi legyen a megmaradt finomságokkal. Van egy jó ötletünk! Egy meghívó kell hozzá, amit a szomszédok a postaládájukba kapnak, egy jó forraltbor recept, néhány palack gyümölcsös, fűszeres-fahéjas Ördög, és indulhat is a morzsaparty. Lépcsőházban, udvaron, kertben – teljesen mindegy, hol. A lényeg, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a közvetlen környezetünkben élőket, építsük a közösséget, és jól érezzük magunkat. A forraltbortól az étvágy is hamar megjön, így az otthonról hozott maradékok is pillanatok alatt el fognak tűnni.

Forraltbor
Morzsabál és forraltbor: a jó hangulat garantált!

A homokórát megállítani – Kékfrankos

A mai felgyorsult világban nem sokszor engedjük meg magunknak, hogy ne csináljunk semmit. A semmit szó szerint értjük: amikor csak ülünk elmerengve, bámulunk ki az ablakon, és úgy érezzük, megállt körülöttünk az idő. Ehhez a receptre felírandó, idegeket kisimító tevékenységhez hadd ajánljunk mégis valamit! Bontsunk ki egy palack Kékfrankost és élvezzük buja, fűszeres illatát, apró, pici kortyokban pedig a gyümölcsösségét, fanyar aromáit és az élénk savait. Felüdülés lesz testnek és léleknek egyaránt.

Ami a szívén, az a száján – Merlot

Alighanem sokunkkal előfordult már, hogy amíg összeszedtük a bátorságunkat megvallani az érzelmeinket, az járt a fejünkben: de jó lenne valamibe kapaszkodni, milyen jól jönne egy ihletet adó forrás. Egy palack Merlot éppen megfelel ennek a kritériumnak. Amikor néhány évvel ezelőtt neves írókat és költőket kértünk fel, hogy prémium borainkhoz írjanak verset vagy novellát, a Merlot Szabó T. Annát A vallomás bora című költeményre ihlette, melynek utolsó két sora így szól: „Erősíti a megfontoltak szívét, hogy kimondhassák végre: „Szeretem”. Szóval intézzük úgy, hogy amikor színt akarunk vallani, legyen a közelben egy üveggel belőle, töltsünk ki két pohárral, vegyünk egy nagy levegőt, és vágjunk bele…

Vylyan Merlot
Merlot, a vallomás bora

Komolyan kell venni – Syrah

Ennek a borunknak az összetett íz-és aromavilága dekantálás vagy szellőztetés után bontakozik ki csak igazán. Amíg végbemegy a folyamat, egy kényelmes fotelből hallgassuk meg Rachmaninov III. zongoraversenyét, ezt a csodálatos, gazdag zenei szövettel bíró művet! Hagyjuk magunkat elveszni a muzsikában, és mire felocsúdunk, hogy véget ért a varázslat, a borunk is készen áll arra, hogy a maximális élvezetet nyújtsa. Töltsünk belőle egy szép nagy, öblös pohárba, és indítsuk el újra a zenét. Lassú, megfontolt kortyokkal kövessük az orosz zseni lenyűgözően szárnyaló fantáziáját. Érzelmekkel gazdagon átitatott 40 percben lesz részünk. (Itt Kathia Buniatishvili lélegzetelállító előadásában látható-hallható.)

Kultúra a legfelső polcról – Duennium

Pincészetünk csúcsborát akárhányszor kóstoljuk, annyiszor tár fel újabb és újabb rétegeket magából. Pont, mint egy korszakos, örökérvényű film vagy irodalmi mű. Mind a kettőből van egy olyan ajánlatunk, aminek a hatása alól szintén nehéz szabadulni. A Bor filozófiája szerzőjének, Hamvas Bélának 70 év után most nemrégiben jelent meg először úgy a Karnevál című regénye, ahogy ő azt megálmodta: egykötetes, klasszikus formában. Az 1100 oldalas könyv, a „a lélek csodálatos változásainak sorskatalógusa”, a „tízezer bőrű tűzgyermek” olvasása nem könnyű, ám felemelő élmény. A szálak felfejtése mellé pedig egy igazán nagy bor kívánkozik. Ahogy Tarkovszkij Solarisa mellé is. A film a Karneválhoz hasonlóan egy lelki átalakulás története. A szeretet, a lelkiismeret története, az ember önmagához visszatalálásának története. Önkéntelenül is arra sarkallja nézőjét, hogy magába nézzen, amihez támogató társ lehet ez az emelkedett bor.

Kellemes kikapcsolódást és jó borozást kívánunk!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!