Vylyan – 10 dolog, amit tudni érdemes rólunk - Vylyan Pincészet

Vylyan – 10 dolog, amit tudni érdemes rólunk

2021. december 07.

A boraink sokat elárulnak rólunk és a filozófiánkról, ám vannak olyan információk, amiket még mi sem tudunk a palackba zárni. Összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet, amivel még többet megtudhat egy kíváncsi borrajongó annál, amit egy illat, egy korty, egy aroma elárulhat a Vylyanról.

Miért pont Vylyan? Melyik volt az első borunk? Mennyi szőlőt szüretelünk, és abból hány palack bor lesz egy évben? Mivel hozta zavarba az anyukáját birtokigazgatónk? Mi volt az alapítónknál a családi karácsonyi menü? Adatok, történetek, és persze az elmaradhatatlan borok következnek…  

A Vylyan birtok

Alapítónk, Debreczeni Pál közgazdász, pénzügyi szakember volt. Gyakorlatilag a semmiből építette fel a birtokot: a vásárolt területből mindössze három hektáron voltak tőkék. Azt szerette volna, hogy a pincészet ne a család, hanem Villány archaikus nevét, a Vylyant viselje.

A pionír időkben utaztunk, tanultunk, álmodtunk, terveztünk, telepítettünk (először 55 hektárt), csapatot és pincészetet építettünk, aztán 1997-ben piacra léptünk, és már abban az évben szerepeltünk egy nemzetközi kiállításon Hong Kongban.

A következő fontos mérföldkő 1999, ekkor lett Ipacs Szabó István a főborászunk, akivel egy még tudatosabb munka vette kezdetét.

Szőlőbirtokunkhoz ma már birtokborunk névadója, Montenuovo Nándor egykori legendás, 10 ezer hektáros, dűlőiről is híres mintagazdaságából 15 hektár is hozzátartozik.

A Vylyan pincéje

A kilencvenes évek elején a pince építésével kezdődött borászatunk története. Debreczeni Pál sokat gondolkodott, milyen is legyen. Egyszer, amikor Tihanyban járt, meglátogatta az Apátság egyik pincéjét. Nagyon megtetszett neki a kéthajós pince grandiózussága, és azt találta ki, hogy ő bizony ezt a hangulatot és stílust magával viszi. Kicsit tovább is gondolta, amit tapasztalt – így lett a Vylyannak egy háromhajós pincéje.

A Vylyan pincéje
Háromhajós pincénk Kisharsányban

Az első bor

Az 1994-es Kékoportót azonnal neveztük is a legfontosabb francia borversenyre (Challenge International du Vin), és rögtön egy nagy aranyat hoztunk el vele. Ezen a palackon – és az első évtizedben néhány másikon is – Bernard Penalba, a bordeaux-i egyetem kalligráfiatanárának munkája volt látható. Kalligrafikus logónk is szó szerint az ő keze munkája: a birtok 1992-es alapításakor lúdtollal rajzolta meg. Korábbi címkéinek egyikét idén újra elővettük, és némi átalakítás után a Variáció borcsalád tagjai viselik.

A számok nyelvén

Sok éve az új dűlőket már 1,8m x 0,8m sor/tőtávolsággal telepítettük, ez az igen sűrű térállás hektáronként közel 7000 tőkét jelent. 13 fajtával dolgozunk, a legnagyobb területtel a cabernet franc (120ha/21ha) rendelkezik. 5 dűlőn (Dobogó, Pillangó, Gombás, Mandolás, Városhegy) terem szőlőnk, nagyjából mindegyiknek azonos, 25 hektár körüli a területe, ez összesen 600 km sorhosszúgot jelent. A szüretelt szőlőmennyiség évente 8-900 tonna, ami5-6000 hl bor, ez évente mintegy 700 000 palack. 4 borcsaládba soroljuk 19 féle palackozott borunkat (5 DHC classicus, 6 prémium, 3 válogatás és 4 egyéb).

Hagyomány és modern technológia

Ahhoz, hogy a Vylyan név biztos pont és garancia legyen a fogyasztó számára, folyamatosan fejleszteni kell az alkalmazott technológiát is. Bizonyos dolgok a borászatban hagyományosak és nagyjából állandóak, míg mások haladnak a korral, mert a tradíció és a modernitás kéz a kézben kell, hogy járjon. Évekkel ezelőtt például nehezen hoztuk meg a döntést a csavarzár bevezetéséről, a szüretelő kombájn megvásárlásáról, de ma már egyik nélkül sem tudnánk elképzelni az életet: a csavarzár hozzátartozik friss, főleg gyümölcsös classicus borainkhoz, míg a kombájnnal akár az éjszakai órák hűvösében is csodálatos minőségben lehet szüretelni.

Szüret a Vylyan birtokon
Hagyománytisztelő, de modern pincészet: ezek vagyunk mi

Csóka – egy igazi ritkaság

Ebből a nagyon régi, jóval a 15. században bekerült kadarka előtt is a Kárpát-medencében termő fajtából a kétezres évek elejére szinte már egyetlen tőke sem maradt az országban. Szerencsére a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjában még fel lehetett lelni, és néhány vállalkozó szellemű borásznak köszönhetően sikerült életet lehelni ebbe a nagyon különleges, apró szemű és kevés termést hozó fajtába.

Ma már a miénk a világ egyik legnagyobb csókaszőlő ültetvénye, ami így is mindössze 0,6 hektár. Ezért is tartjuk nagy becsben a fajtából készült borunkat, amit itt lehet megvásárolni. Érdemes megkóstolni, igazi különlegesség!

Ökoszemlélet

A „vissza a természethez” és a környezetvédelem jegyében egyre több borászat készíti ökológiai gazdálkodásból származó szőlőből a borait, és akár többszáz éves eljárásokhoz is egyre szívesebben nyúlnak vissza. Két héttel ezelőtt mutattuk be pincészetünk első amforás borát, ami egy több ezer éves technológiával készült. (A borról és az eljárásról ebben a blogposztunkban írtunk részletesen.)

A Syrah Variáció után jövőre újabb hasonló tételekkel bővül a Variáció család, és terveink szerint a pincében is egyre több amforát használunk majd. Kísérleti jelleggel az egyik dűlőnkön az öko szőlőgazdálkodásba is belevágunk a közeljövőben, hiszen fontos számunkra fenntartható működés, és azt is látjuk, hogy egyre jobban növekszik a piaci igény a natúr borok iránt.

Vylyan és a művészet

A jó bor olyan, mint az igazi művészet: személyiségjegyekkel rendelkezik, egyszeri és megismételhetetlen. Adja magát a párhuzam, ráadásul mindkettőt szeretjük, ezért is köteleztük el magunkat a művészetek mellett már a kétezres évek eleje óta. Csak két példa: az idén már tizenötödszörre kiírt Bogyólé címkepályázat és az Ördögkatlan-fesztivál.

Lassan három éve lesz már, hogy a Prémium borcsaládunk új megjelenést kapott: hét neves kortárs író művei kapcsolódnak a borokhoz. Cserna-Szabó András (Kékfrankos), Dragomán György (Cabernet Sauvignon), Grecsó Krisztián (Villányi Franc), Háy János (Syrah), Parti Nagy Lajos (Pinot Noir), Szabó T. Anna (Merlot) és Székely Csaba (Montenuovo Cuvée) – hét fajta, hét személyiség, hét történet. A hátcímkéken nem a megszokott borleírások szerepelnek, hanem egy-egy részlet a novellákból, versekből.

Vylyan borok művészi címkékkel
Minden címkénk a művészet iránti rajongásunkat tükrözi

Debreczeni Mónika és a bor

Birtokigazgatónk közgazdász, sokáig csak a bor kereskedelmével és a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozott a Vylyannál. Annyira magával ragadta azonban a borok világa, hogy elvégezte Londonban a nemzetközi borakadémikus képzést, 2003-ban szerezte meg a diplomáját.

A következő évben, férje tragikus halála után hirtelen rá maradt a pincészet irányítása, de szemernyi kétsége sem volt, hogy tovább akarja-e vinni a vállalkozást. A bor iránti rajongása azonban mindezeknél jóval korábban kezdődött, amiről egy aranyos történetet mesélt el. „Édesanyám agrármérnök volt, szőlészetet-borászatot is tanított, sokszor kóstolgattak otthon. Egyszer elvitt Makón fodrászhoz – olyan kicsi voltam, hogy a lábam le sem ért a régi típusú borbélyszékről –, és valami bor illata megcsapta az orromat. Azonnal elkezdtem sorolni a borfajtákat. Először vicces volt, de a huszadik után már kezdett kínossá válni a dolog, a nénik csak néztek. Anya próbált elhallgattatni, persze eredménytelenül…”

Debreczeni Pál (eddig) titkos karácsonyi sült kacsája

Borászatunk alapítójában rengeteg energia volt: félelmetes tempót diktált a munkában, ugyanakkor lelkesen alkotott a konyhában is. A családja híres volt az utánozhatatlan karácsonyi sült kacsa receptjéről.

Pál a kacsát egy lábasban, kis vízzel és sóval, fedő alatt konfitálta. A trükk abban rejlik, hogy pontosan tudta, mikor kell levenni a fedőt. Így a végeredmény kívül ropogós, belül pedig omlós kacsát eredményezett.

Nagyon sokan kérlelték a családot, hogy adják ki a féltve őrzött receptet, eddig sikertelenül. Most azonban itt a pillanat, amikor felfedjük a titkot és közreadjuk a különleges karácsonyi főfogás receptjét:

Hozzávalók:

  • 1 hízott kacsa
  • kacsaháj
  • só, bors.

Elkészítés:

Daraboljuk fel a kacsát, sózzuk be és helyezzük egy sütőtálba. Adjunk hozzá annyi kacsahájat, hogy 2/3-ig ellepje a kacsát. Fedjük le és előmelegített sütőben (180 fokon) süssük 30-40 percig.

Vegyük ki a melleket és egy serpenyőben pirítsuk ropogósra őket a bőrükön

Tegyük vissza a kacsát a mellek nélkül a sütőbe, fedjük le és süssük további 40 percig, vagy amíg tűpróbával a kés gond nélkül ki nem húzható a húsból.

Emeljük fel a hőfokot 200 fokra – akár grillfokozatot is használhatunk – és vegyük le a fedőt. Süssük további 15 percig a kacsát, hogy aranybarnára piruljon és ropogósra süljön.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!