Vince-napi hagyományok, ünneplés a Vylyan Teraszon - Vylyan Pincészet

Vince-nap: hagyományok és ünneplés a Vylyan Teraszon

2021. január 22.

Január 22. különleges dátum pincészetünk életében. Az elmúlt években egyre többen gyűltünk össze Vince-napon. S bár idén erre nem lesz lehetőségünk, mégis szerettük volna feleleveníteni ezt a hagyományt, a szokásokat és emlékeinket!  

Nézd meg te is a tavalyi eseményről készült videónkat, éljük át együtt a Vince-nap egyedülálló hangulatát a Vylyan Teraszon!

Sokrétű hagyomány, babonás hiedelmek

Vince, a szőlészek védőszentje

Európában a XI. század óta tekintenek Szent Vincére a szőlészek védőszentjeként. Vince neve latinul „győzedelmest” jelent, melyet a tél sötét erőinek legyőzésével és ezáltal a tavasz közeledtével azonosítottak. Ettől a naptól kezdve ugyanis rövidebbek az éjszakák, lassan a szőlőtőkék körül is megkezdődik a munka és a tél hangulatát hamarosan a tavasz váltja fel. A borhoz való kötődését azonban mindemellett nevének hangzásából is eredeztetik, a két szó Vincent – vinum (vagyis bor) hasonlósága miatt.

Az időjárás és a Vince-nap

A hagyomány szerint ezen a napon kezdtek el először jóslásokat tenni a szőlészek a leendő terméssel kapcsolatban. Szőlővesszőket vágtak, amiket a meleg szobában rügyeztettek, ha pedig kihajtott, akkor jó termésre számítottak. Azért is érdemes volt szorítani, hogy január 22-én enyhe időjárás köszöntsön a dűlőkre. A babona szerint ugyanis, ha olvad a hó és süt a nap, jó termés várható. (Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince! Fényes Vince, tele pince!) Ha azonban ködös és száraz az idő, az nem ígér sok jót a szőlészeknek. (Ködös Vince, üres pince!)

A szőlőtőkéken lógó dagadók és húsok Vince-nap a Vylyan Teraszon 2020
Nem bízzuk a véletlenre: a babona szerint legalább ekkora szőlőfürtökre számíthatunk idén.

Nem szerették volna azonban teljesen az időjárásra bízni a leendő termést a gazdák, ezért vastag kolbászokat, dagadókat és hurkákat akasztottak a szőlő négy sarkára. Abban bíztak, hogy ezért ugyanolyan szép, húsos, nagy fürtöket szüretelhetnek majd ősszel, mint amilyenek a felakasztott kolbászok. Bőséges termést ígért az is, ha sok bort fogyasztottak a termelők ezen a napon, a szőlőre pedig mindemellett áldást kértek és kérnek a mai napig is. Pincészetünkben is évről évre atyai áldással igyekszünk segíteni szőlőinket és a Villányi borvidék szőlőit.

Bor, zene, jókedv

Bár a következő évi termésre még csak jóslatot tettek a gazdák, az előző évi éppen erre az időre ért olyan állapotba, hogy már kóstolhatták az abból készült borokat. Ezen a napon tehát nem csupán a szőlőben, hanem a pincékben is zajlik az élet, a borászok egymást látogatva kóstolnak és beszélgetnek az előző évi termésről. Ezzel kapcsolatban nem maradhatott el a játék sem: az őszi kapáláskor a szőlőben elrejtett borokat ilyenkor kellett megkeresni és kiásni! Akinek pedig ez sikerült az el is fogyaszthatta a megtalált üveg tartalmát.

A Büdös Vornyik zenekar a Vylyan Pincészetnél Vince-napon 2020
Évek óta a Büdös Vornyik zenekar húzza a talpalávalót pincészetünknél a Vince-napon.

14 éve kezdtük a Vince-nap ünneplését, és bár az első 2-3 évben csupán a Vylyan Pincészetnél gyűltünk össze, azóta a borvidék számos szőlészete bekapcsolódott a hagyomány őrzésébe. Ennek köszönhetően ezen a napon évről-évre egyre többen látogatnak el a közeli borászatokhoz, hogy pincéről pincére járva, énekelve, táncolva és bort kóstolva, jókedvűen ünnepeljék a szőlőt és a jövő évi termést. Bízunk benne, hogy jövőre már újra együtt folytathatjuk ezt a hagyományt! Addig pedig, ha nem is nagy társaságban, ti is koccintsatok a dűlőinkben nevelkedő szőlőkre, hogy idén is biztosan bő termésünk legyen!

A szőlőtőkék mellett elásott borospalack 2020 Vince-nap
Bízunk benne, hogy idén fényes lesz Vince és garantált a teli pince!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!