Vince Nap - Vylyan Pincészet

Vince Nap

2019. január 08.

A termőfölddel szoros kapcsolatban élő ember számára mindig meghatározó volt a természet iránymutatása. Ilyen tudás kötődik a Vince-naphoz is, amely ma újra élő hagyomány, nem csak a borászok, hanem a borkedvelők számára is! Az év első ünnepéhez kapcsolódó népszokásokból, s a meghitt vidéki hangulatból a Vylyan Pincészet kezdeményezésére, s a már jól ismert villányi összefogásnak köszönhetően a vendégek is részesülhetnek. A hagyományok újrateremtésének céljával a Vince naphoz közel eső szombaton a Villányi borvidék településein Vince-napi programokat kínálnak a pincék.

A Vince nap háttere

A szőlészek, borászok mindig is a természettel együtt élték dolgos mindennapjaikat, nem véletlen, hogy szokásaikban is az időjárást és a termést befolyásoló istenek voltak a legfontosabbak. A kereszténység elterjedésével ugyan megmaradtak az ősi hitvilág termésjóslásai, termékenységi varázslatai, de a katolicizmus gazdag szentkultuszából „jutott” a borászoknak is. E védőszentek (Szent Vince, Szent György, Szent Márton) ünnepei az adott közösség összetartásában mindig is nagy szerepet játszottak, s ez ma is igaz.

Időpont

2019. január 19. szombat

Vince napi „szertartások” a szőlőben

A Jóisten tenyerén – Dr. Mészáros István Atya megáldja a borvidék összes szőlőjét.

Ősi hagyományok, együtt! – Balogh Kornél szőlészünk mesél a Vincéhez kötődő szőlészeti hagyományokról. Ha nem szőlész lenne, tán még ma is mesélne…

Forralt borozunk, ásott borra vadászunk, Vince vesszőt metszünk, meglocsoljuk az áldott termőföldet borral, mondókával és dallal költögetjük! …A közös Vince dalt, amit már mindenki kívülről tud, most is népzenészek vezényletével énekeljük.

Zenés borkóstoló a palackozóban

A Büdös Vornyik zenekart akár hívhatnánk Vylyan Terasz Orchestrának is. A profi népzenészek mindig sodró lendületű örömkoncertet adnak a borokra és a hely varázsára hangolva, amelytől láb nem marad nyugton, torok és pohár nem marad szárazon. A koncert mellett ültetett borkóstoló és falatok várják vendégeinket!

A borok

  • Kakas Rozé 2018
  • Merlot 2016
  • Villányi Franc 2015
  • Cabernet Sauvignon 2015

A borkísérők

Borkocsolya: – Füstölt sertés rilette, – Paradicsom levár, – Füstölt sajt, – Bagett

Bővebb információ, bejelentkezés

info@borut.hu

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!