Újjászülető Legenda - Vylyan Pincészet

Újjászülető Legenda

2017. július 27.

A hagyományokhoz, s a hely szelleméhez való kötődésünket demonstrálja, hogy az ősi villányi legendát újrafogalmaztuk classicus boraink címkéin.

A címkéket újrarajzoltuk (jobban mondva Králik Péter grafikus), s mostanra a teljes család új pompában díszeleg.

Králik Péter grafikus kézi rajzai az ősi legenda szereplőit művészi, ironikus irányból közelítik meg, úgy, hogy a mi kis helytörténeti hőseink mosolyt varázsoljanak az arcokra. Szarkasztikus, vicces, élő, míves – kiérlelt, de friss – és szemet gyönyörködtető.

A kirobbanóan gyümölcsös borok s a friss megjelenésű színes palackok lendületet és vidámságot hoznak a hétköznapokba is. A címkeváltáshoz szép kivitelű egyedi poháralátéteket is készítettünk, amely ajándékként is tökéletes!

Idézzük fel a történetet, s a szereposztást

Rizling – Boszorkány

Sokoldalú, leleményes, furfangos – igazi anya

Sokoldalú fajta, élénksavú, száraz, citrusosan fanyar.

Chardonnay – Herka

Gyönyörűséges hajadon, akire az Ördög is szemet vet

Gömbölyded, gyümölcsös, friss, a csábítás a lényéből fakad

Rosé – Kakas

Örömmel és teli torokkal hirdeti a napfelkeltét

Színe a pirkadatot idézi, üde, lendületes nyári bor

Portugieser – Macska

Büszke, független, kitartó – igazi segítő

A borvidék legjellemzőbb fajtája, simulékony, gyümölcsös, könnyed, kedves

Ördög

Az ősi mondavilág szerethető behemótja, akinek a végén túljárnak az eszén.

A szerelmes ördögnek emléket állító bor helyi fajtákból építkező házasítás, maga az életerő. A meghiúsult ördögi házasság emléke ebben az ördögi házasításban él tovább.

Az Ördögszántotta hegy legendája

Egyszer volt, hol nem volt, élt nagyon régen itt Harsányban egy boszorkány. Ennek a boszorkánynak volt egy leánya, úgy hívták, Hërka. Ez a leány olyan szép volt, hogy még maga az ördög is beleszeretett, és el akarta venni feleségül.

A boszorkány nem akart az ördöggel rokonságba keveredni, de félt is tőle. Furfangos egy asszony volt, így nehéz próba elé állította: akkor viheti a lányát, ha kakasszóig felszántja a harsányi kőhegyet. Na, még aznap este neki is fogott az ördög egy csodamacskával szántani. Igen sietett, s káromkodott, mert kemény volt a kő, úgy szikrázott, mint az ’istennyila. A boszorkány meg nézte az ablakon, s látta, hogy az ördög már majdnem a hegy tetejére ért, s megijedt, mert messze volt még a reggel!

De hirtelen gondolt egyet, kifutott a tyúkólhoz, s megnyomta a kakas farát, hogy kukorékoljon. Erre aztán felébredt a falu összes kakasa. A nagy kukorékolásra megdühödött az ördög, hogy nem tudta kiállni a próbát! Mérgében eldobta az ekét, s ott, ahol leesett, Beremendnél, lett egy nagy gödör. A macska nekifutott a Drávának, azért olyan örvényes folyó az. Lefutott az Ördögbarázdán nyugat felé, s ahol a csizmájából kigurult a föld, ott lett a Göntér-domb; a másikból meg a siklósi várdomb. Ő maga meg szégyenében a föld alá bújt, ott tört fel a kénes-büdös víz, ami azóta is zubog. Harkányt pedig a szép Hërkáról hívják Harkánynak. A hegy meg úgy maradt, még most is meglátszik a macska körme nyoma a sziklákon.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!