Újbor: a friss évjárat első hírnöke - Vylyan Pincészet

Újbor: a friss évjárat első hírnöke

2020. szeptember 30.

Primeur, novello, Heurige, beaujolais nouveau, újbor: megannyi név, egyetlen jelentés. Az új évjárat első bora mindig kirobbanóan gyümölcsös, jókedvű és még kissé zabolázatlan. De mi is pontosan a „bozsolé” és hogyan készül?

Újbor, (nem olyan) régi sztori

Bár a könnyű, frissen elkészült borok fogyasztása már régóta szerves része a gasztronómiának és a borkultúrának, az újborok körül csak az utóbbi néhány évtizedben lett igazán komoly a felhajtás. A legnagyobb kétségkívül a francia beaujolais nouveau kultusza, és e világhírnév nem is érdemtelen. A Beaujolais-t a legtöbben magával az újborral azonosítják, azonban ez nem teljesen fedi a valóságot, hiszen valójában a bortermő vidék megnevezéséről van szó. Mondhatnánk: nem minden beaujolais újbor és az újborok sem kizárólag „bozsolék”.

Minden nagy bortermő vidéknek megvan a maga újbora. A franciáknál a nem Beaujolais környékén készült újborokat vin primeur-nek nevezik, Olaszországban pedig szinte minden borvidéken készül novello. Ha nyugati szomszédunknál járunk, akkor Heurige-t kell kérnünk, ha újbort szeretnénk inni.

De hogyan is lett ekkora divat az újbor és valódi ünnep a bemutatása?

November harmadik csütörtöke

Az egész onnan indult, hogy Beaujolais bortermelői a múlt század elején szinte már vérre menő versengést folytattak, hogy melyikük bora jut el hamarabb a gasztronómiájáról híres közeli város, Lyon éttermeibe és bisztróiba. A csatározásoknak végül egy 1941-es borvidéki rendelet vetett véget, amely világosan kimondta: november 15-én hagyhatják el a pincéket az újborok. A jogszabályt 1975-ben módosították és ma is ez van érvényben. E szerint az újborokat minden év novemberének harmadik csütörtökén, pontosan 0 órakor lehet forgalomba hozni.

Nem kellett hosszú idő hozzá, hogy a nevezetes dátum köré valóságos ünnep és számos kapcsolódó esemény szerveződjön. A friss palackokkal együtt világhódító útjukra indultak a beaujolais rally-k és party-k, az újborkóstoló vacsorák és újborfesztiválok, melyek nyomán az újborok népszerűsége is gyorsan nőtt.

A primőr borok az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak. Bemutatkozásukat azonban nálunk november 11-éhez, azaz Márton napjához kötik: a legtöbb pincészet e jeles nap körül jön ki újborával.

Frissen szüretelt fürtök a ládában
Ezekből a fürtökből hamarosan újbor lesz

Mitől olyan könnyed?

Most pedig térjünk vissza magához a borhoz és fejtsük meg, miért olyan vonzó!

Az újbor lehet fehér, rozé vagy vörös, de minden esetben korai szüretelésű fajtákból készül. Azért olyan gyümölcsös és könnyű, mert gyakorlatilag az erjesztés után azonnal palackokba kerül. Már nem murci, hanem elindult a borrá válás útján, ám illata és ízvilága a frissen leszüretelt szőlőt idézi.

Készítési technológiája is a gyümölcsös frissesség megőrzését segíti elő. Az úgynevezett szénsavas maceráció lényege, hogy a leszüretelt, sérülésmentes szőlőszemeket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozzák fel, zúzás, bogyózás nélkül. Az erjedés az ép szemeken belül kezdődik meg, így a borba csak nagyon kevés kerül a héjban lévő tanninokból. Az eredmény egy kellemes savtartalmú, nagyon könnyű bor, mely szinte olyan, mint egy alkoholos szőlőlé.

Az újbor tehát nem komplex, hiszen nincs hosszas érlelés, ami kiteljesíthetné. Vigyázat azonban: minden bor élő anyag, mely folyamatosan változik, így az újbor is érik, ha a palackban marad! Általában a következő húsvétig szokás még újbornak nevezni, és illik is legkésőbb addig elfogyasztani. Ezért – bár az íze és az ára is vonzó lehet, és arra csábíthat, hogy betárazzunk belőle – ne tartogassuk sokáig, inkább élvezzük ki minden cseppjét minél hamarabb.

Mikor és mihez fogyasztható az újbor?

Azt mondják, az újbort nem kóstolni, hanem inni kell – és ebben sok igazság van. Mivel könnyed és gyümölcsös, kezdő borfogyasztók is bátran választhatják, mert nem lesz fejbekólintós. Itatja magát, ezért kiválóan alkalmas baráti csevegéshez, „csak úgy” borozgatáshoz.

Természetesen a vasárnapi ebéd vagy egy laza vacsora kísérője is lehet. A párosításhoz az alapvető iránymutató, hogy a kibontásra váró újbor fehér, rozé vagy vörösbor-e: elsősorban ennek megfelelően társítsuk az egyes fogásokhoz. A hagyománytisztelők pedig semmiképp se hagyják le az újbort a Márton-napi libalakoma asztaláról!

Vylyan Primőr és Bogyólé palackok
Vylyan újborok az elmúlt évekből

A mi „bozsolénk”

Pincészetünk újborának története 16 évvel ezelőtt indult. A zweigelt és portugieser házasítást eleinte Primőrnek neveztük, ám efölött hamar győzedelmeskedett a játékos és kifejező, beaujolais-t idéző Bogyólé név, mely az elmúlt másfél évtizedben szinte önálló márkává vált – nem kis részben a hozzá kapcsolódó, évenként meghirdetett borcímke pályázatnak köszönhetően.

Minden ősszel kíváncsian várjuk, hogyan tetszik majd a borbarátoknak az új évjárat első Vylyan vörösbora és a palackra kerülő új címke. Nincs ez másként idén sem, a jó hír pedig az, hogy már nem kell sokáig várni!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!