Ugyanaz és mégis más: a vertikális borsor - Vylyan Pincészet

Ugyanaz és mégis más: a vertikális borsor

2021. február 24.

Érdekes összehasonlítani egy évjárat különböző borait egy kóstoló során, de legalább ennyire izgalmas az is, ha ugyanannak a bornak a különböző évjáratait kóstoljuk egymás után. Lássuk, mi minden derülhet ki egy vertikális vizsgálódásból!

A legtöbb borkóstoló célja, hogy megismertesse a bor iránt érdeklődőkkel egy adott borászat vagy borvidék borait, áttekintést adjon a jellemző fajtákról, illetve bemutassa a pincészet termékpalettáját. A vertikális kóstolók ezzel szemben egyetlen bort – ritkább esetben ugyanazon termőterületről származó, azonos fajtát – helyeznek a középpontba.

Egy bor, többféle karakter

A vertikális borsor, ahogyan arra a neve is utal, egy bor különböző évjárataiból épül fel. Arról, hogy miért is fontos az évjárat, és miért érdemes figyelni rá borválasztáskor, egy korábbi bejegyzésünkben már ejtettünk szót. A lényeg az, hogy soha nincs két teljesen egyforma év: az időjárás változásai, a külső körülmények nagymértékben befolyásolhatják a szőlő mennyiségét és minőségét. Éppen ezért az egyes évjáratok borai között akár egészen markáns, a laikus borkóstoló számára is észrevehető különbségek lehetnek. Ne feledjük: bár a magas minőséget folyamatosan lehet biztosítani a megfelelő szakértelemmel, a bor élő anyag, így soha nem lesz pontosan ugyanolyan két különböző év eredménye. Egy Villányi Franc mindig hozni fogja a Cabernet Franc alapvető jegyeit, de az egyes évjáratokban további ízekkel gazdagodhat, karakterének más és más oldala kerülhet előtérbe.

Egy pohár Vylyan vörösbor
Azonos fajta, többféle karakter: a bor minden évjáratban egy kicsit más

Miért érdekes egy vertikális kóstoló?

A vertikális kóstolók pedig éppen e kisebb-nagyobb különbségek megízlelését célozzák. Azt persze mindjárt érdemes hozzátenni, hogy az évjáratok sajátosságait a legszebben a magasabb minőségű borok tükrözik vissza, így a vertikális kóstolósorokat is a komolyabb, prémium és szuperprémium kategóriájú tételekből érdemes összeállítani.

És hogy mit várhatunk egy ilyen borsortól? A vertikális kóstoló azért izgalmas, mert kicsit olyan, mint egy időutazás. Pincészetünk prémium borcsaládjának szlogenje, a „Minden palack egy külön történet” akár a vertikális kóstolók jelmondata is lehetne, hiszen valóban más mesét mond el minden egyes palack: a bor születésének évéről, az időjárásról, a napsütésről és esőről, a szüret időpontjáról. Az egyikben a savak vibrálnak, míg a másik már lecsendesedett, kigömbölyödött. Az egyik gyümölcsösebb, a másik mélyebb és fűszeresebb. Ugyanaz a bor, és mégis egészen más.

Vylyan Duennium vertikális kóstoló
Duennium vertikális kóstoló 2018-ban, a Vylyan Teraszon

Kell-e érteni a borhoz, ha élvezni szeretnénk egy vertikális kóstolót?

A rövid válaszunk az, hogy nem feltétlenül. Bár az egyes tételek közötti különbségek olykor csekélyek, a vertikális kóstoló még a borokhoz kevésbé értők számára is különleges élmény lehet. Talán ez a legjobb mód egy adott bor megismerésére, hiszen sokkal összetettebb képet kapunk róla, mintha csupán egyetlen évjáratát kóstoltuk volna. Megérezhetjük, hányféle jellegzetessége lehet, mely évben milyen arcát mutatja, és azt is, hogyan fejlődik az idő múlásával.

Természetesen – mint minden más borkóstoló esetében – sokat segít, ha a vertikális kóstoló szakértő vezetéssel zajlik. Ilyenkor a borász minden évjáratról mesél egy kicsit. Feleleveníti az adott év történéseit, sok érdekes és hasznos adalékkal szolgál a bor készítésének körülményeiről és a tétel tulajdonságairól. Mindez még érdekesebbé teszi a kóstolást, hiszen nem csupán megízleljük a bort, de azt is érteni fogjuk, miért lett éppen olyan, mint amilyennek érezzük.

A jelenlegi helyzetben a vezetett kóstolókra sajnos legfeljebb az online térben adódhat lehetőség, de a leglelkesebb borkedvelőket ez sem tarthatja vissza: ők akár otthon, saját maguk is megpróbálkozhatnak egy vertikális kóstolóval. Ehhez az adott bor különböző évjárataiból kell beszerezni egy-egy palackkal, ami nem mindig egyszerű, de időnként azért adódik rá alkalom.

Pincészetünk webshopjában például márciusban elérhető egy limitált példányszámú csomag, melybe Merlot borunk hat különböző évjárata került.

Akinek pedig felkeltettük az érdeklődését a vezetett vertikális kóstolók iránt, annak figyelmébe ajánljuk YouTube-csatornánkat, ahol több vertikális borsort is végigkóstol és közben számos érdekességről mesél pincészetünk birtokigazgatója, Debreczeni Mónika és főborászunk, Ipacs Szabó István.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!