Szőlőmetszés a Vylyan Birtokon Balogh Kornéllal - Vylyan Pincészet

Szőlőmetszés Balogh Kornéllal

2021. március. 02.

Mikor már azt hisszük, hogy sosem lesz vége a télnek, mikor a felhők mögül egy-egy órára előbújó napsugarak is hatalmas boldogságot jelentenek. A tél és a tavasz fordulóján kezdődnek a metszési munkálatok a szőlőben. A szőlőmetszés akár két három évre előre is befolyásolhatja, milyen mennyiségű termést szüretelünk. De vajon mire kell odafigyelni és mit érdemes tudni róla? Videónkból kiderül!

Az Egy év a hegyen következő epizódjában a Vylyan Pincészet szőlésze, Balogh Kornél kalauzol el bennünket a tőkék között. Ha kíváncsi vagy, mit mesél a szőlőmetszésről, nézd meg a videót!

Ne haragudj, de te ide most nem fogsz kelleni…

Balogh Kornél nem csak a videó kedvéért hallatta a hangját a dűlőkön, akkor is beszélget, ha épp senki nincs ott rajta kívül. Minden tőkétől bocsánatot kér, akit le kell vágnia és félre kell tennie. Különös kapcsolatot ápol a szőlővel. A természet szeretete véleménye szerint elengedhetetlen ehhez a munkához, ezért számára nem kérdés, hogy társként kezeli a birtok minden egyes tőkéjét.

Szőlőmetszés a Vylyan birtokon 2021 telének végén.
A metszési munkálatok is komoly odafigyelést igényelnek boraink minősége szempontjából.

Miért szükséges a szőlőmetszés?

A metszés a termés mennyiségének meghatározása szempontjából fontos, valamint a tőke lombfelületének és a termésnek az egyensúlyát is ezzel a technikával tudjuk fenntartani. A művelésmód és a metszésmód két eltérő fogalom, melyek meghatározzák a munkát. A művelésmód alatt mindig a tőkék több éves részeinek kialakításával való foglalkozást értjük. Míg a metszésmód a frissen kihajtott és nőtt szőlővesszők szempontjából lényeges. A metszési munkát végzőknek ezért legalább három évben kell gondolkodni. Tudniuk kell mi történt tavaly, tudniuk kell mi lesz idén és tudniuk kell mi történik majd jövőre.

Guyot technikával metszett szőlőtőkék a Vylyan Pincészet birtokán.
Guyot technikával metszett növekvő szőlőtőkék a Vylyan Birtokon.

Szőlőmetszés a gyakorlatban

A Vylyannál a Guyot, vagyis a combművelés módszerét alkalmazzuk. Ennek részeként egy törzset hagyunk meg a szőlőből és ennek a törzsnek végén lesznek majd a termőrészek, amiket huzalos rendszerrel gondozunk, rögzítünk a kötözés során. Ha a szívesen olvasnál részletesebben a metszésmódokról vagy akár a lomb, termés egyensúlyának fontosságáról, ide kattintva a könnyező szőlőkről írt korábbi bejegyzésünkben ezt is megteheted!

A szőlőmetszés után rövidesen az apró rügyeket is megláthatjuk.
Amikor ezt látjuk a szőlőben, már mindannyian tudjuk, hogy itt a tavasz.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!