Saláta és bor: egy könnyű nyári kaland - Vylyan Pincészet

Saláta és bor: egy könnyű nyári kaland

2021. július 26.

Amikor magasra kúszik a hőmérő higanyszála és a nagy melegben bódultan pihenünk, nem is vágyunk komoly, nehéz ételekre. Ilyenkor tökéletes ebéd vagy vacsora lehet egy üde saláta – mely egy pohár borral még jobban esik.

A saláta igazi nyári jolly joker: gyorsan kész van, nem kell hosszasan a konyhában a forró tűzhelynél állni, nem nehezít el, ráadásul friss és vitamindús. Ezerféleképpen variálható, készülhet öntettel vagy anélkül, hússal, hallal vagy kizárólag zöldséggel; megbolondíthatjuk különféle sajtokkal, különleges fűszerekkel vagy akár gyümölcsökkel is.

Mint szinte minden étel, a saláta is még finomabb, ha a hozzá illő borral kínáljuk. Az ideális párosításnak azonban ezúttal is van néhány titka.

Igazodj a dresszinghez!

Ha salátáról van szó, szinte borítékolható, hogy friss és könnyű fehérbort fogunk bontani. Látszólag valóban ilyen egyszerű a döntés, hiszen e fogások alapvető összetevői a nyers, roppanós zöldségfélék és az üde zöld salátalevelek. Igen ám, de a legtöbb, főételként is működő saláta ennél összetettebb ízkompozíció: szerephez jut bennük sokféle sajt, a fűszerek kavalkádja és persze az egészen eltérő aromájú dresszingek sora.

A megfelelő bor kiválasztásához az egyik jó támpont az lehet, ha az öntet világához igazodunk. Teljesen mást kíván maga mellé egy olívaolajos-zöldfűszeres dresszing, mint egy krémes, majonézes alapú, vagy esetleg egy édeskés, balzsamecetes változat. Íme, néhány tipp:

  • Cézár öntet és sauvignon blanc: kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ahány ház, annyiféle Cézár saláta és majdnem annyiféle öntet létezik. Mi most nyúljunk vissza az eredetihez, hiszen mégiscsak az az igazi! Az autentikus Cézár öntet domináns elemei a szardella, a Worchester-szósz, a mustár, a tojássárgája és a parmezán. Ezek az összetevők markáns ízűek és zsírosak, amit szépen ellensúlyozhatunk egy ropogós, friss savakban gazdag, citrusos jellegű fehérborral. Jó választás ezért a sauvignon blanc, de egy rizling is kiválóan passzol hozzá. A mi ajánlatunk a Boszorkány, melynek frissítő kortya kifejezetten jól esik e klasszikus saláta mellé.
  • Zöldfűszeres-olajos öntet és verdicchio: az olaszos antipastik és könnyű saláták szokásos öntete nincs túlbonyolítva, mindössze szűz olívaolajból és friss zöldfűszerekből áll. E a dresszing ugyancsak a magasabb savtartalmú, üde fehérborokkal lesz jó barátságban. Ha igazán stílszerűek akarunk lenni, az olaszos salátánkhoz szerezzünk be olasz bort, például egy verdicchio-t. Ha maradnánk a hazai választéknál, akkor a rizling lesz megfelelő kísérő.
saláta és Vylyan bor
Az összhang megteremtéséhez figyelembe kell vennünk a saláta és az öntet alkotóelemeit
  • Mézes-mustáros öntet és pinot noir: ez egy trükkös, de működő páros. Egy gyümölcsösebb karakterű pinot noir tökéletesen kiegészíti az ízgazdag dresszinget, jegyei szépen rezonálnak a méz édességével és mustár markáns világával. Vegyük azonban figyelembe, hogy a pinot noir sokféle stílusban készülhet és borvidékenként is más-más jellegű, ezért nem mindegy, melyiket választjuk. Ezúttal ne a mély, nehéz, avaros-fűszeres jegyekkel rendelkező változatokat keressük, hanem egy frissebb, könnyebb fajtát. Pincészetünk Pinot Noir bora éppen megfelel ehhez a párosításhoz.
  • Kapros öntet és Vylyan Rozé Variáció: igen, ezúttal nem csupán borfajtát, hanem egy konkrét bort ajánlunk! Pincészetünk legújabb rozé bora, a különleges Rozé Variáció ugyanis meglepően izgalmas párost alkot a kaporral. Csodálatosan kiemelik egymás ízvilágát, élmény lesz tehát a bort minden olyan salátához fogyasztani, melyet kapros öntettel készítünk. Érdemes kipróbálni!

A legnépszerűbb saláta és bor párosok

Vannak olyan híres kreációk, melyeket szinte mindenki ismer és ezért gyakran kerülnek éppen ezek a tányérokra, ha salátáról van szó. Ki ne szeretné a görög salátát vagy a caprese-t? És persze ott van a Cézár saláta (csirkével vagy anélkül), melyről a dresszing kapcsán már ejtettünk szót.

Nézzük, milyen borokat érdemes e népszerű fogások mellé választani, hogy még jobban kiemeljük az ízeiket.

Saláták és borok
Saláta és bor: nyerő páros!

A caprese saláta vonzerejét az egyszerűsége adja: semmi faxni, csak érett, lédús paradicsom, kiváló minőségű – lehetőleg bivalytejből készült – mozzarella, friss, illatos bazsalikom és olívaolaj. Az eredeti bivalymozzarella íze eltér a tehéntejből készült változatétól: van egy kis édeskés felhangja, amire a paradicsom édessége is rájátszik. Ehhez kitűnően illik egy friss, kirobbanóan gyümölcsös, jól behűtött rozé – például a mi népszerű Kakasunk.

A görög salátához nem olyan egyszerű bort választani, hiszen összetevői közül a fetasajt és az olívabogyó is igen jellegzetes ízvilágú. Tökéletes párja egy görög fehérbor fajta, az Assyrtiko lenne, melynek élénk savai és finom minerális jegyei jól kiegészítik a saláta ízeit. Ehhez azonban itthon nem olyan könnyű hozzájutni, ezért ajánlunk mást is: hasonlóan jól passzol a görög salátához a sauvignon blanc, egy finoman gyöngyöző prosecco, de egy könnyű és üde rozéval sem foghatunk mellé.

Sokan kedvelik a halas ételeket, így például a tonhal- vagy lazacsalátát. Ezek az ételek mindenképpen friss, illatos borokat vagy akár pezsgőt kívánnak maguk mellé. A fehér húsú halakkal készült salátákkal szépen harmonizál egy gyümölcsösebb chardonnay is, melyben nem tolakodnak előre a hordós, krémes jegyek. Pincészetünk chardonnay bora, a Hërka nagyszerű választás a halas ételek mellé.

Végezetül következzen az inkább desszertként kínált gyümölcssaláta, mely ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a nyári hőségben. Ha ezzel zárjuk az étkezést, mindenképpen fokozzuk az élményt egy pohár jéghideg gyöngyözőborral, pezsgővel vagy piros gyümölcsös ízjegyekkel csábító, kellemes rozéval.

Jó étvágyat és jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!