Pincetúra a Vylyan szőlőbirtokon - Vylyan Pincészet

Pincetúra a Vylyan szőlőbirtokon

2021. február 02.

A borospince nem csupán a bor tárolásának helye, annál sokkal több: a szőlőbirtok lelke, lüktető és élő része egy pincészet mindennapjainak. De vajon mik a legfontosabb tulajdonságok, aminek meg kell megfelelnie? Mindezek mellett most birtokunk pincéjéről is egy kicsit többet megtudhatsz!

Ha már régóta tervezel egy pincetúrával egybekötött látogatást nálunk, akkor azért, ha pedig már jártál itt és szívesen felelevenítenéd emlékeidet, akkor azért érdemes megnézned videónkat! Videós pincetúra Debreczeni Mónikával és és Tóth Sándorral!

A borospincék legfontosabb tulajdonságai

Magyarországon a legtöbb helyen kétféle pincével találkozhatunk, ha egy pincetúra a program. Vagy a falu házai alatt helyezkednek el, vagy a környező dombok mélyébe vájják őket. Mindkét esetben fontos, hogy a pincék megfelelő, állandó hőmérséklettel rendelkezzenek. Az ideális hőfok kb. 10-13°C közötti. Ha ennél hidegebb van, akkor a borok lassabban, ha melegebb, akkor gyorsabban érnek. Legnagyobb problémát azonban nem is a néhány fokos eltérés, hanem a rendszeres és magas hőmérséklet ingadozások okozhatják a borok szempontjából.

A páratartalom állandósága is fontos. Olyan pincék esetében, ahol fahordókban érlelik a bort, 80% feletti páratartalom szükséges, hogy a hordók nehogy kiszáradjanak. Ha azonban már 90% fölé emelkedne, az a dugók penészedését is okozhatja. A páratartalom mellett kifejezetten fontos, hogy a pince jól szellőzzön! A bor ugyanis a hordók pórusain keresztül folyamatosan szívja magába a pincében található levegőt, aminek ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a minősége! Egy dohos, fülledt pince ízeit is könnyen átvehetik a borok, a jól szellőző pince ráadásul a megfelelő páratartalom fenntartását is kedvezően befolyásolja.

A pincetúra során a Vylyan pincéjében a borláttal is találkozhatnak a látogatók.
A híres „borlát”, pincénk egyik büszkesége!

A Vylyan pincéje

Pincénkben kétféle hordó található. Kb. 400 darab 225 literes barrique hordóban, ezen kívül pedig külön a Vylyan pinceméretéhez és elrendezéséhez készült 15 darab ászokhordóban is érnek a boraink.  Az ászokhordók 56-65 hektoliteresek.  A hordó régóta természetes tárolási mód, de nem csupán az: különleges aromákkal is gazdagítja a benne érlelt bort. Ha kíváncsi vagy, mit érdemes még tudni a boroshordókról, egy korábbi bejegyzésünkből erről is mindent megtudhatsz! A hordós érlelés mellett ún. palackérlelést is alkalmazunk, éves termelésünk nagyjából a fele pihen palackban a pince mélyén. Boraink 65 százaléka vörös, 25 százaléka rozé és 10 százaléka fehérbor.

A pincetúra során kétféle hordóval, barrique és ászok hordóval találkozhatnak a látogatók.
Barrique hordóink és ászok hordóink tökéletesen kiegészítik egymást pincénkben.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!