Pincehidegen kérem! – A bor ideális hőmérséklete - Vylyan Pincészet

Pincehidegen kérem! – A bor ideális hőmérséklete

2020. május 19.

A bor igazi élvezetéhez nem csupán jó társaság, megfelelő hangulat, vagy éppen harmonikus ételpárok kellenek: legalább ilyen lényeges, hogy e nemes italt megtiszteljük azzal, hogy a megfelelő pohárba és a megfelelő hőmérsékleten töltjük ki. Most ez utóbbiról lesz szó: íme, a legfontosabb tudnivalók a bor ideális hőmérsékletéről.

A bor kiteljesedésében két ponton is döntő szerepet játszik a hőfok: nem mindegy, milyen hőmérsékleten tároljuk, és az sem, hogy milyen hőmérsékleten kínáljuk. Mindebből egy sor kérdés következik arra nézve, hogy miként érhetjük el és tarthatjuk fenn az egyes borfajták számára leginkább megfelelő hőfokot. Lássuk a válaszokat!

Vylyan Duennium előkészítése kóstolásra

Miért fontos a bor megfelelő hőmérséklete?

Elsősorban azért, mert a bor él és lélegzik: folyamatosan változik, érik, illat- és zamatanyagait fokozatosan bontja ki és mutatja meg – vagy éppen veszíti el, ha a körülmények nem megfelelőek.

Ahhoz, hogy a pohárba töltve a legszebb arcát mutathassa, az első lépés a megfelelő tárolás. A borok többsége a 8-15 fok közötti tárolási hőmérsékleten érzi jól magát, ezt legkönnyebben egy pincehelyiségben vagy egy borhűtőben biztosíthatjuk. Ha egyik sem áll rendelkezésünkre, akkor legalább arra törekedjünk, hogy ne tároljuk borainkat szélsőséges körülmények között – tehát se fagynak, se tartós melegnek ne tegyük ki a palackokat –, és lehetőség szerint kerüljük a hirtelen nagy hőingadozást is, mert a bor érzékeny a sokkhatásokra.

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet féltve őrzött palackjaink tárolására, akkor már csak arra kell gondot fordítanunk, hogy szervírozáskor is ideális legyen a bor hőmérséklete ahhoz, hogy feltárhassa értékeit. Nem mindegy azonban, hogy milyen borról van éppen szó: mást kíván egy testes, érett vörösbor, és megint mást egy friss, ropogós fehér.

Vylyan Herka és Vylyan Kszí jegesvödörben jégágyon

Melyik bort milyen hőmérsékleten illik kínálni?

Nem nehéz megtippelni, hogy a könnyű, gyümölcsös borok kissé behűtve nyújtanak igazán üdítő élményt, míg a tekintélyes, nehéz vörösek kíméletes bánásmódot és szobahőmérsékletet igényelnek.

Ez valóban így van, de azért van néhány buktató. A fehérborok általában alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztandók, de vigyázzunk: ha túlhűtjük, el is veszíthetik zamatukat. A vörösborok esetében még inkább érdemes figyelni, mert kifejezetten érzékenyek a túlhűtésre, ugyanakkor a magas hőmérsékletet sem szeretik: ha túl melegen szolgáljuk fel, egyedi karakterük helyett csak az alkoholt és a savasságot fogjuk érezni bennük.

És akkor lássuk, pontosan mennyi is az egyes borok ideális fogyasztási hőmérséklete!

–           Fiatal fehérborok és rozék: 10-11 fok

–           Testesebb fehérborok és desszertborok: 12-13 fok

–           Könnyű, gyümölcsös vörösborok: 12-14 fok

–           Közepes testű vörösborok: 15-16 fok

–           Érett, testes vörösborok: 16-20 fok.

Hogyan állapítható meg, hogy megfelelő-e a bor hőmérséklete?

Most már tudjuk az ideális fogyasztási hőmérsékletet, csak éppen azt nem, elérte-e a kibontásra váró palack azt a bizonyos hőfokot. Erre van egy kitűnő és könnyen beszerezhető eszköz, a borhőmérő. Ez a kis kiegészítő a palackra helyezve gyorsan megmutatja annak aktuális hőmérsékletét.

Ha nincs kéznél borhőmérő, akkor persze csak körülbelül tudjuk megállapítani, megfelelő-e a hőfok. Ha kétségeink vannak, inkább egy kicsit hidegebb legyen a palack, mintsem túl meleg. A kitöltött bor szerencsére könnyen felmelegíthető, ha pohár kelyhét a két tenyerünkbe vesszük.

Borozó asztaltársaság borkóstolás közben
Borozó asztaltársaság borkóstolás közben

Egy kis időre beteszem a hűtőbe. MI baj lehet?

Gyakori megoldás a bortartóból előkapott palackot felbontás előtt rövid időre a hűtőbe – sőt, a mélyhűtőbe – tenni. Ezzel a lépéssel azonban többet ártunk a bornak, mintha egyáltalán nem hűtöttük volna, hiszen a hirtelen hőmérsékletváltozással szinte sokkoljuk. Soha, semmilyen körülmények között ne tegyük a bort a fagyasztóba, még pár percre sem! A bor jobb esetben csak elveszíti az ízeit és jellegtelenné válik – a rosszabb eset, ha a kelleténél hosszabb ideig marad a mélyhűtőben, mert akkor akár meg is repedhet a palack.

Ha a lakásban tárolt vagy frissen vásárolt bort gyorsan szeretnénk a szervírozás előtt a megfelelő hőmérsékletre lehűteni, helyezzük inkább asztali borhűtő edénybe vagy cserépbe, amelyben kíméletesen éri el a kívánt hőfokot.

Hasznos boros kiegészítő a borhűtő pálca is, amellyel egyszerűen és elegánsan szabályozható a bor hőmérséklete. Előnye, hogy képes pár fokkal gyorsan lehűteni a már kibontott palackot, később pedig segít megtartani a megfelelő hőfokot. Külön praktikuma a tetején található kiöntő, amellyel cseppmentesen a pohárba kerülhet az ital.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!