Elkezdődött a szüret, jöjjön a must! - Vylyan Pincészet

Most jöjjön a must!

2020. szeptember 04.

A szüreti időszak egyik elengedhetetlen hozzátartozója, egészséges, tápláló és mivel hamar erjedésnek indul, érdemes azonnal elfogyasztani, vagy mégsem? Elkezdődött a szüret, itt az idő, hogy a mustról beszéljünk!  

Mi a must?

A must frissen préselt gyümölcslé, amely többféle gyümölcsből is készülhet. Magyarországon elsősorban a szőlőhöz kötjük, de sok helyen alma- és körtemustot is készítenek a betakarítási időszak után. A must bár elsősorban a bor alapanyaga, a szüreti mulatságokon gyakran fogyasztják még erjedés előtti állapotában, mert finom és nagyon egészséges!

Friss must folyik a préselőből a Vylyan Pincészet birtokán a szüret idején ősszel.
Friss szőlőlé folyik a présből szüret idején

Must és murci

Azt, hogy bizonyos mennyiségű szőlőből mennyi must készülhet, a szőlő fajtája, évjárata, sőt még az is befolyásolja, hogy mennyire érett állapotban lévő szőlőből készül. A must legfontosabb alkotóeleme a cukor, minősége is elsősorban cukortartalmától függ. Ha nem gátolják meg, bizonyos idő után a frissen préselt mustban lévő cukor erjedésnek indul, és így születik meg belőle később a bor. A bor és a must közötti fázisban lévő szőlőlevet, vagyis ami még nem erjedt ki teljesen, de már alkohol tartalma is van, murcinak hívjuk.

Must a házipatikában

A must legjobb tulajdonsága, hogy magas tápanyagtartalma ellenére kalóriatartalma meglehetősen alacsony. Rendkívül gazdag ásványianyag és vitamintartalmú, rengeteg B, C és E-vitamint, Magnéziumot, Káliumot és K-vitamint is tartalmaz. Antioxidáns tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében is komoly szerepe lehet. Napi fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, kálium tartalma a vese működését, a gyümölcssav és a szőlőcukor pedig az emésztést segíti. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és egyik legfontosabb alkotóeleme (a quercetin nevű flavoid) a daganatos megbetegedések kialakulását is mérsékli.   

Frissen préselt szőlőlé, must ömlik a hordóba a Vylyan pincészet birtokán.
A szőlő ízei folyékony formában elsőként a mustban kelnek életre

… és a gasztronómiában

Mivel nincs benne alkohol, a mustot mindenki ihatja és megfelelő tartósítás mellett akár még hónapokig is fogyasztható. Ha azonban erről nem gondoskodunk, a benne lévő cukor magától erjedésnek indul és a must után murci, majd később bor lesz belőle. Szerencsére van lehetőség rá, hogy házilag is eltegyünk belőle. Ennek legegyszerűbb módja a must lefagyasztása, így a mélyhűtőből kivéve a tél folyamán is bármikor visszaidézhetjük a szüreti ízeket. Aki nem a fagyasztás mellett dönt pasztőrözéssel vagy tartósítószer hozzáadásával raktározhat el belőle.

Nem csak hidegen, de forralt mustként is fogyasztható, ami egy-egy hidegebb napon különleges élményt nyújthat. Az édességek kedvelői a desszertkészítés során is kísérletezhetnek vele. Tejszínnel keverve kitűnő krémeket varázsolhatunk belőle, amiből finom pohárdesszert variációkat alkothatunk.

Ha van kedved friss mustot kóstolni, szüreti mulatságunkon te is megteheted! Ha szívesen csatlakoznál, ide kattintva találod az ezzel kapcsolatos információkat!

Szeretettel várunk!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!