Montenuovo cuvée, a Vylyan birtokbora - Vylyan Pincészet

Montenuovo cuvée, a Vylyan birtokbora

2021. március. 24.

Prémium borcsaládunk egyik legnépszerűbb tagja a Montenuovo cuvée. Vajon honnan kapta titokzatos és elegáns nevét? Mit ábrázol a palackot díszítő, különleges címke? Miért éppen ez lett pincészetünk birtokbora? És mit jelent a birtokbor kifejezés? Megannyi a kérdés e bor körül, ám most minden kiderül!

Pincészetünk prémium borai közé tartozik az a házasítás bor, mely igen közel áll a szívünkhöz, és melynek névválasztásával Montenuovo Nándor herceg emléke előtt tisztelgünk. Utazzunk most vissza az időben és ismerkedjünk meg a névadóval! Utána pedig azt is eláruljuk, hogyan lett ez a bor a Vylyan egyik névjegye.

Egy haladó szellemű herceg és a villányi dombok

Montenuovo Nándor 1888-ban, magyar-osztrák családba született. Leghíresebb felmenője Napóleon második felesége, Mária Lujza volt. Miután Napóleont száműzték, a hercegnő Parma, Piacensa és Guastalla úrnője lett, és egy osztrák gróf tábornokot is kirendeltek mellé, nehogy visszatérjen Napóleonhoz. Mária Lujza és a gróf között szerelem lobbant, kapcsolatukból pedig több gyermek is született. Napóleon halála után hivatalossá tették viszonyukat, ám a gyermekek rangon aluli státusza szüleik házasságkötése ellenére is megmaradt. Egyik gyermekük, Wilhelm végül Ferenc József császár engedélyével felvehette a korábbi német neve tükörfordításából született Montenuovo vezetéknevet, és vele együtt megkapta a hercegi rangot is.

Wilhelm von Montenuovo Batthyányi Júliát vette feleségül, fiuk, Alfred pedig – dacára a Habsburg-ellenes magyar kötődésnek – a császár legbizalmasabb embere lett. Nem így az ő fia, Nándor, aki édesapjával ellentétben ragaszkodott magyar felmenőihez és állampolgárságához.

Nándor 1921-ben költözött Magyarországra, hogy mintagazdaságot hozzon létre abból a mintegy 10 ezer hektáros területből, melynek egy 15 hektáros része jelenleg a Vylyan szőlőbirtokhoz tartozik. A herceg fenntartható gazdaságra törekedett, ennek érdekében a kort meghaladó infrastruktúrát épített ki a birtokon. Gőzekét és gőzgépet használt, a birtokot utak, telefonvonalak és vízvezetékek hálózták be. Még az állatok ivóvize is csővezetékeken érkezett az istállókba.

Montenuovo Nándor birtoka a modern növénygazdaság és tehenészet mellett dűlőiről is híres volt: minőségi vörösborait elismert budapesti vendéglátóhelyekre szállították. A 20. század történelmének viszontagságai azonban nem kímélték a családot. A második világháború után mindannyian elhagyták az országot.

Nándor herceg Magyarországhoz, a birtokhoz és a természethez fűződő viszonya, modern és előremutató hozzáállása, fenntartható szemlélete olyan értékek, melyekkel mi magunk is könnyen és örömmel azonosulunk. Nem is volt kérdés, hogy birtokunk egykori tulajdonosának emléket kívánunk állítani. És mi más viselhetné büszkébben a Montenuovo nevet, mint pincészetünk egyik kiemelt bora?

1995-ben kerestük meg a herceg családját, hogy az engedélyüket kérjük: hadd legyen újonnan megalkotott cuvée borunk neve Montenuovo. Ennek immár 26 éve: azóta érkezik minden évjáratban ez a csodálatos házasítás ezen a néven a borkedvelők asztalára.

Montenuovo cuvée a Vylyan Pincészetből
Méltó emlék egy kiváló embernek

Hogyan lett a Montenuovo cuvée-ből birtokbor?

A birtokbor kifejezést gyakran használják a pincészetek az adott tájegységre és borvidékre, illetve a saját birtokukra leginkább jellemző szőlőfajtákból készült házasítás borokra. Ezek a borok – ha szépen elkészítettek – szinte névjegyként szolgálhatnak, egyszerre bemutatva az adott pincészet borokról alkotott elképzeléseit és a borvidék jellemzőit.

Számunkra ilyen névjegy a Montenuovo cuvée. Bár szinte minden évjáratban a bort alkotó különböző fajták eltérő arányban kerülnek a házasításba, az alapgondolat minden palack esetében ugyanaz. Ez pedig – ahogyan mi nevezzük – a „montenuovo-ság”, vagyis az, hogy a bor gerincét mindig bordói fajták adják, melyet szépen fűszerez a Syrah és/vagy a Zweigelt, majd végül az egészet vibrálóvá teszi a Kékfrankos. Így lesz e bor izgalmasan komplex, melyben a mélység, a fűszeresség és a gyümölcsösség apró részletei alkotnak kerek egészet.

Művészet a palackon

Prémium borcsaládunk címkéi 2019-ben újultak meg, ekkor kapta a Montenuovo cuvée is a mai köntösét. E boraink mindegyikéhez egy-egy kortárs író, költő írt egy-egy novellát vagy verset, melyek nyomán aztán megszülettek a címkék grafikái. A Montenuovo-t és a hozzá kapcsolódó felkérést Székely Csaba, a fiatal, sikeres drámaíró kapta. S hogy mi volt az első gondolata, amikor kézbe vette a palackot? „Erdélyi vagyok és a székely ember inkább pálinkázik. Előfordul, hogy egy pohár italt teszek magam mellé az asztalra, ha dolgozom, de nem bort. A bor nekünk különleges, ünnepi alkalomra való.” Mégsem tétovázott sokat, gyorsan igent mondott a felkérésre, mert érezte, hogy nem mindennapi dolog születhet ebből. És a mű valóban nagyon gyorsan meg is született: az első kóstolástól az utolsó mondat végére kitett pontig mindössze egyetlen hét telt el.

A téma pedig adta magát. Mi másról is szólhatna a Művészet, mint Székely Csaba otthonos közegéről, a színházról. Egy öreg színészről, a titok birtoklásáról, a művészet mibenlétéről és hatásáról. Vagyis, az ihlető erőről.

Székely Csaba drámaíró egy palack Vylyan bort dedikál
A Montenuovo cuvée által ihletett novella szerzője, Székely Csaba

Montenuovo és barátai: mihez fogyasszuk ezt a bort?

A bor klasszikusan elegáns, a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Komplexitása miatt igazi Jolly Joker, ha étel-bor párosításról van szó. Remekül illik mindenfajta grillezett hús, pecsenye vagy steak mellé, de harmonikus társa lehet egy sült kacsa-vagy libacombnak is. Passzol a legkedveltebb magyaros ételekhez, így például a paprikás csirkéhez, de a húsmentes fogások kedvelői is bátran választhatják, mondjuk egy fűszeres zöldségragu kísérőjének.

Érdemes tehát néhány palack Montenuovo-val gazdagítani a házi vinotékát, mert minden kortya élményt nyújt – most és akár évek múltán is.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!