Mivel koccintsunk szilveszterkor? - Vylyan Pincészet

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

2020. december 30.

Nem múlhat el szilveszter pezsgőpukkanás nélkül – még egy ilyen évben sem! Mutatunk egy kellemes alternatívát a pezsgőre, amely ugyanúgy buborékos, frissítő és ünnepélyes. Kedvencünk, a gyöngyözőbor az év utolsó napjára is tökéletes választás lehet.

Nemsokára idén is eljön a perc, amikor felhangzik a Himnusz és a poharak megtelnek pezsgővel. Ez a szokás rendíthetetlenül tartja magát, amin még ez a nehéz év sem fog változtatni. De vajon miért üdvözöljük az újesztendőt a buborékos itallal?

Pezsgő, a gazdagság szimbóluma

A hagyomány szerint az óévet hangoskodással kell búcsúztatni, hogy elijesszünk minden rosszat. Pezsgőt pedig azért bontunk ilyenkor, mert ez a luxusital gazdagságot hoz, így az új évben sem szenvedünk majd hiányt ételben-italban.

A pezsgő sokáig valóban csak a kiváltságos elit számára volt hozzáférhető. Először az 1600-as években, a franciaországi Champagne régióban készült: Dom Perignon szerzetesnek, a hautvillers-i Szent Benedek-rendi apátság vezetőjének köszönhetjük az első palack – egyébként véletlenül előállított – szénsavas bort. Mivel a készítési eljárás csak lassan csiszolódott ki, és eleinte sok palack felrobbant, csupán néhány juthatott el a gazdagok asztalaira. Így a pezsgőhöz nagyon hamar a fényűzés képzete társult, amit később, a tömeggyártás beindulása után is megmaradt. Ma már nem nehéz hozzájutni és mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt, de a pezsgő mégis leginkább az ünnepek kísérője maradt.

Szelídebb buborékok

Habzóbor, gyöngyözőbor: ezek is buborékos, alkoholos italok, melyekkel ugyanúgy lehet koccintani. Sokan hajlamosak pezsgőként elkönyvelni ezeket a borokat is, pedig nem véletlenül teszünk különbséget az elnevezésben.

A megfejtés egyik kulcsa a palackban uralkodó nyomás. A magyar bortörvény szerint 3 bar nyomás alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, míg 5 bar fölött pezsgőről beszélhetünk. E különbség egyik árulkodó jele a palack lezárási módja: míg a gyöngyöző- és habzóborok esetében elegendő a csavarzár is, addig a pezsgőnél bizony már szükség van a drótkosárra, ami megakadályozza, hogy a túlnyomás idő előtt kirepítse a palackból a dugót.

A nyomás tehát a fő különbség, ám nem az egyetlen: az is lényeges, hogy miként kerül a borba a szén-dioxid. A pezsgő fontos ismérve, hogy az alapját adó bor kizárólag természetes erjedéssel válhat buborékossá. Ezzel szemben a habzóbor úgy készül, hogy a csendes bort szén-dioxiddal dúsítják. A gyöngyözőbor valahol félúton van e kettő között: akár hozzáadott szén-dioxid, akár saját, természetes erjedés nyomán is belekerülhet „a gyöngy”.

Vylyan KSZÍ gyöngyözőbor
A KSZÍ gyöngyözőbor ideális szilveszteri koccintásra is

Szilveszterkor koccintsunk gyöngyözőborral!

Ha nyitottak vagyunk az új ízekre, élményekre, akkor idén szilveszterkor tegyünk egy próbát a gyöngyözőborral! A szolidan pezsgő, lágyan buborékos, simogató italt e tulajdonságai könnyen szerethetővé teszik, és még azok is szívesen fognak koccintani vele, akik a pezsgőt valami miatt kevésbé kedvelik.

Bár a gyöngyözőbor lazább ital, mint a pezsgő, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy fontos alkalom megfelelő kísérője (és attól sem kell félnünk, hogy nem hoz annyi gazdagságot a jövő évre, mint a pezsgő).

Sőt, érdemes akár több palackkal is betárazni belőle, hiszen sokoldalú ital, mely sokféle helyzetben megállja a helyét. Kínálható vendégváró fogadóitalként, de csak úgy önmagában, a hangulat kedvéért is bátran kortyolgatható. Fogyasztható aperitifként, de a pezsgőhöz hasonlóan szépen harmonizál a halas fogásokkal, a ráksalátával, vagy a könnyű előételekkel…

Pincészetünk gyöngyözőbora a KSZÍ a pinot noir színmustjából, vagyis préselés nélkül készül. A magától kifolyó színmust tisztább és magasabb minőségű alapanyag, mondhatni, „a szőlő lelke”. Hűtött tartályokban erjedt, melynek eredménye egy könnyed, üde, világos rozé alapbor, ami a töltéskor több ütemben kapott széndioxidot, hogy minél finomabb gyöngyözést érjünk el.

A KSZÍ igazi pezsdítő ital: játékos, légies, élénk, intenzív, az elegancia pedig lényéből fakad. Illata az erdei szamócát és a pillecukrot idézi. A korty frissítő, élénk savú és az apró, finom buborékok is a szamóca és más piros bogyós gyümölcsök körül forognak. Ugye, milyen jól hangzik?

Pezsgőt pezsgőspohárból fogyasztunk. De miből igyuk a gyöngyözőbort?

Ha ennyire sokarcú ez a buborékos nedű, joggal merülhet fel a kérdés: boros- vagy pezsgőspohárból illik kínálni? Nos, a hosszú pezsgőspoharakat hagyjuk meg a komoly testvérnek, a pezsgőnek, míg a gyöngyözőbort töltsük inkább egy karcsú borospohárba. Fontos, hogy a pohár a szája felé szűkülő formájú legyen, így intenzívebben érezzük az ital magával ragadó illatát. S ha még meg is pörgetjük a bort a pohárban, akkor válik teljessé az élmény: a csillogó, apró buborékok tánca, majd végül a selymes, üde, frissítő korty, mellyel igazán kellemesen köszönthetjük 2021-et!

Vylyan KSZÍ gyöngyözőbor palackok
B.Ú.É.K.!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!