Milyen tulajdonságokról árulkodik a borok színe? - Vylyan Pincészet

Milyen tulajdonságokról árulkodik a borok színe?

2021. május 06.

A pohárba töltött borról a legelső benyomást a színe jelenti. Túl azon, hogy egy pillanat alatt meg tudjuk állapítani, fehér- vörös- vagy rozé borról van-e szó, a szín számos más tulajdonságról is információt adhat. Lássuk a borok árnyalatnyi különbségeit!

A borok minden érzékünkre hatnak: illatukkal, ízeikkel, színükkel ezerféle történetet mesélnek magukról. Ezúttal járjuk egy kicsit alaposabban körbe, mi minden derül ki már ránézésre, a borok színe alapján!

A szőlő fajtája

Azt a borok világában járatlanabbak is tudják, hogy vörösbor csak kékszőlőből készülhet. Még talán az is közismert, hogy a rozé rózsaszínes árnyalataiért szintén a kékszőlő héjában lévő színanyag a felelős. De mi a helyzet a fehérborokkal? A sárgás vagy halványzöld szín kizárólag a fehérszőlőnek köszönhető?

A meglepő válasz az, hogy nem. Fehérbor ugyanis kékszőlőből is készülhet. A titok abban rejlik, hogy a borkészítés folyamatából kimarad a héjon tartás, így a kékszőlő héjában található színanyagok nem tudnak kioldódni a borba.

Kicsit talán előre szaladtunk a következő fejezetünk irányába, ám a fenti érdekesség mégis ide tartozik annyiban, hogy felfed egy fontos információt. A bor színét ugyanis elsősorban a szőlő héjában lévő színanyag adja. Itt mindjárt vissza is kanyarodhatunk a szőlőfajtákhoz, hiszen minden fajtának más a héjvastagsága és a szín intenzitása – amit a belőlük készült borok is visszatükröznek.

Vannak olyan szőlőfajták, melyek a többitől markánsan megkülönböztethető színt adnak a belőlük készült boroknak, így nagy biztonsággal kitalálhatjuk, mit töltöttek a poharunkba. A cabernet sauvignon héja például vastag, a borba kerülő színanyagai mélyek és sötétek, ezzel szemben a pinot noir vékony héjú, így bora is áttetszőbb, világosabb.

Ugyancsak jellegzetes színeket hordoznak például azok a fajták, melyeknek már a neve is utal erre. A zöldvelteliniből – cseppet sem meglepő módon – halványzöld fehérbor készül, és a szürkebarát borának színében is megjelenik a nevében rejlő árnyalat.

Vylyan bor színe és a kisharsányi táj visszatükröződése a pohárban
A szőlőfajták jellegzetességei a bor színében is visszatükröződnek

A borkészítési eljárás

A bor színére természetesen a készítési mód is hatással van. A reduktív eljárással készített borok frissek, lendületesek – mindez a színeiken is meglátszik. Ezek a fiatal, könnyű borok légiesen áttetszők, halvány árnyalatúak, már látványukkal is beharangozzák az üde, gyümölcsös ízélményt. Az így készült fehérborok jellemzően zöldes vagy halványsárga árnyalatúak, a rozék egészen halvány rózsaszínűek, míg a vörösborok inkább lilás vagy világos piros tónusúak.

A hordós érlelés során nem lehet teljesen kizárni az oxigént a folyamatból, így a hordóban érett borok színe is más lesz. Az oxidáció elmélyíti a színeket, ezért az így készült fehérborok sárgásabbak, a vörösborok pedig a bordó, a bíbor és a rubin árnyalataiban játszanak.

Vylyan vörösbor színe
Nem mindegy, hogyan készült: az érlelés módja és ideje is befolyásolja a bor színét

A bor karaktere és életkora

Érdemes megfigyelni a pohárba töltött bor színének intenzitását: ha mélyebb a szín, valószínű, hogy testesebb borral van dolgunk. Az intenzív, vibráló színekből arra következtethetünk, hogy a bor gyümölcsös karakterű, a barnásabb tónusok viszont azt vetítik előre, hogy fűszeres ízjegyekkel is találkozunk a bor kóstolásakor.

A szín intenzitása tehát elsősorban a bor testességéről és jellegéről mesél, az árnyalatból viszont az életkorára is következtethetünk. A bor élő, változó anyag, az éréssel járó kémiai folyamatok pedig az ízek mellett a színekre is hatással vannak. A fehérborok kezdetben még zöldes, citromsárgás színei idővel mély aranysárgává válnak, a vörösborokból pedig eltűnnek a kékes-lilás tónusok, és átadják helyüket a sötétvörös árnyalatoknak, melyek még később téglaszínűvé fakulnak.

Vylyan bor színe közelről
A bor színének mélysége, intenzitása és tónusa árulkodik a jellegéről és a koráról is

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!