Milyen lesz - Vylyan Pincészet

Milyen lesz

2018. március. 02.

Az enyhe tél vagy az újabb hidegek kapcsán sokan kérdezik, mi a hatása a szőlőre, milyen lesz az évjárat. Ennyire előre lehetetlen látni, hiszen még mély álmot alszik a szőlő. Annyi biztos, hogy minden kedves „babonás fortélyt“ megtettünk a hagyományőrző januári Vince napon, hogy a 2018-as év termése is jó legyen!

 

A média persze mindig felkap valami hű-ha sztorit, ha meleg van az a baj, ha hideg van, az a baj… Ezen a télen mindkét véglet megtörtént, nemrég például az enyhe tél kapcsán temették az évjáratot, most viszont hidegrekordokkal köszönt be a március.

Lépjünk csak vissza pár lépést. Érdemes tudni, hogy a szőlő a legkésőbbi fakadású fajta, így egy máshol (mondjuk mandulafa ligetben) extrémebbnek számító téli időjárás szerencsére a nálunk szőlőben nem rendkívüli eset. A hőmérséklet annyira sosem szökött fel (pláne nem éjjel), hogy a szőlő mélynyugalmi fázisát megzavarta volna, s a mostani ’hideg rekordok’ sem túlzóan hidegek a szőlő számára. Lényegében azért, mert még nem indult el a nedvkeringés, a szőlő még tényleg téli álmot alszik, így az időjárási körülmények önmagában a borokra sem lesznek hatással.

Egy hasonlattal élve, a mély alvási szakaszban sem ébredünk fel minden villódzó fényre, zajra, ha azok bizonyos határon belül maradnak.

Reméljük, azért most már lassan tényleg az igazi tavaszt köszönthetjük, és a meleg napsugarakra a szőlő is felébred! 🙂

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!