Milyen borok illenek a zöldséges ételekhez? - Vylyan Pincészet

Milyen borok illenek a zöldséges ételekhez?

2021. április 21.

Az egyik legjobb dolog a tavaszban, hogy olyan színes és illatos. Végre tobzódhatunk a friss, ezerféle ízű zöldségekben! Használjuk hát ki: kerüljön az asztalra minél több zöldséges fogás – de ne feledjük a jó borokat sem!

Most, hogy itt a tavasz, napról napra színesedik a piacok kínálata. Egyre többféle friss, szezonális zöldség közül választhatunk alapanyagot a hétvégi menühöz. És valljuk be: jót is tesz a gyomrunknak a nehéz téli ételek után néhány könnyű falat, az érzékeinket pedig valósággal felébresztik az új ízkombinációk. S hogy tovább fokozzuk az izgalmakat, érdemes a zöldséges fogások mellé borokat is párosítani. Íme, néhány hasznos tipp a megfelelő kombinációk megtalálásához!

Csak fehérbor jöhet szóba?

Mivel alapvetően könnyű ételekről van szó, szinte adja magát, hogy igennel válaszoljunk a kérdésre. Pedig ez nem így van! Az ételek és borok párosítása sokkal kreatívabb játék, semhogy effajta ökölszabályokkal elintézzük. A lényeg mindig az, hogy megtaláljuk a harmóniát az adott étel és bor ízvilága között – függetlenül attól, hogy az „szabályos” kombináció-e vagy sem.

A harmónia pedig azon múlik, hogy az étel és a bor „súlya” közel álljon egymáshoz, illetve az ízek támogassák egymást. Bátran nyúlhatunk tehát a vörösboros palack után, ha az ételben domináló zöldség karaktere vagy az étel fűszerezése vörösborral emelhető ki a legjobban.

Hasonlót a hasonlóval

Jó kiindulás lehet, ha a hasonló vonásokat keressük az étel (vagy annak fő alapanyaga) és a bor között. Például egy kirobbanóan friss, zöld saláta mellé kínáljunk üde, zöldes árnyalatú, citrusos karakterű fehérbort, mondjuk egy zöldveltelinit, egy portugál Vinho Verde-t, vagy esetleg egy ropogós, élénk savú Sauvignon Blanc-t. Saját kínálatunkból a Boszorkányt ajánljuk.

Folytatva a „hasonlót a hasonlóval” sort, ugyancsak jól működik a fehér, krémesre főzhető zöldségekből – így például a fehér spárgából, karfiolból vagy paszternákból – készülő fogások párosa a szintén krémes karakterű chardonnay-val. Próbáljuk ki a tejszínes spárgakrémlevest vagy a csőben sült, szintén tejszínes zöldség gratin-t egy jól behűtött Hërka chardonnay-val, aminek üde gyümölcsössége és cseppnyi sóssága tökéletesen kiegészíti ezeket az ételeket.

S ha már csőben sült ételeket emlegetünk, ide kívánkozik mindenki kedvence a burgonya is, amit nem csupán köretként, de egytálételként is számtalan módon elkészíthetünk. Ha pürésítve vagy rakottasként tálaljuk, akkor könnyű, száraz fehérbort kínáljunk mellé. A klasszikus hasábburgonyához pedig feltétlenül próbáljuk ki a pezsgőt vagy egy kellemes gyöngyözőbort – szokatlan, de mégis működő párost alkotnak!

Zöldséges ételek és hozzájuk illő Vylyan borok
Színek, ízek, formák harmóniában: a zöldséges ételekhez is kínálhatunk bort!

Grillezzünk!

Ha jön a jó idő, a teraszokon, kertekben rögtön felizzanak a grillrácsok, a konyhákban pedig előkerülnek a grillserpenyők. A zöldségeknek nagyon jót tesz a grillezés – remek köret vagy akár egytálétel alapja is lehet a sült cukkini, paprika, padlizsán, kukorica. Készíthetünk a rablóhús mintájára zöldségnyársakat is: biztos, hogy a húst hússal evő családtagjainknak is ízleni fognak! A grillezett zöldségekhez széles palettáról választhatunk bort, hiszen a füstösebb ízvilág már odaengedi maga mellé a vörösborokat is. Ha inkább erre voksolnánk a fehérbor helyett, válasszunk olyan vörösbort, melyben a fűszeresség és a gyümölcsösség szép egyensúlyban van, és a bor nem nagy testű. Pincészetünk kínálatából az Ördög cuvée-t és a Macska portugiesert ajánljuk. E két borunk a grillezett fogásokon kívül a zöldséges raguk mellé is kiválóan illik.

Zöldségek olaszosan vagy franciásan

Nem lehetne teljes ez a bejegyzés a paradicsom – és az imádott, olaszos, paradicsomos fogások – nélkül. Nem is felejtettük ki, igaz, egy korábbi blogposztunkban már részletesen írtunk a paradicsomos ételekhez illő bor párosításokról. Sosem árt azonban átismételni a főbb szempontokat, lássuk tehát, hogyan válasszunk bort ebben az esetben!

Amennyiben friss, nyers paradicsom kerül az ételbe, vegyük figyelembe, hogy annak savtartalma magasabb, mint a főtt változatnak. Az ilyen ételekhez, salátákhoz válasszunk könnyű fehérbort vagy egy kevésbé savas, gyümölcsös vörösbort.

Ha azonban a paradicsomot megfőzzük, szószt készítünk belőle vagy sütjük-grillezzük, máris megszelídül és sokkal lágyabbá, édesebbé válik az ízvilága. Érdemes azonban odafigyelni a fűszerezésre és ahhoz igazodni a bor kiválasztásakor. A már ajánlott Ördög cuvée ez esetben is nyerő lehet. Ugyancsak kedvelt zöldséges étel a francia lecsó, a ratatouille, mely a miénktől leginkább abban különbözik, hogy cukkini és padlizsán is kerül bele. E markáns ízű, fűszeres fogás mellé olyan bor dukál, ami felveszi vele a versenyt, de nem válik dominánssá mellette. Titkos tippünk a Syrah, mely meglepően jól működik ezzel az egytálétellel.

Rakott zöldségek Vylyan borokkal
Zöldségek és borok: sokkal több lehetőség van bennük, mint hinnénk!

Végül, de nem utolsósorban: néhány szó a „különcökről”

Van néhány olyan zöldségféle, amit nem olyan egyszerű beskatulyázni. Ezek bizony feladják a leckét, ha bort szeretnénk melléjük kínálni.

Ilyen „különc” például a sárgarépa, ami ugyan ritkán kap főszerepet egy ételben, édeskés íze azonban még statisztaként is meglehetősen hangsúlyos tud lenni. Kerek, gyümölcsös-ásványos karakterű fehérbort kíván maga mellé, lágy savakkal. Ha viszont gazdagon fűszerezzük és más gyökérzöldségekkel együtt megsütjük, jöhet hozzá akár egy közepes testű vörösbor is – melynek ízeit elsősorban az étel fűszerezésével hangoljuk össze.

A másik „problémás” alapanyag a zöldspárga. A fehér spárgáról már tettünk említést, a zöld fajta azonban trükkösebb, mert az ízében megjelenik egy kis kesernye is. Felejtsük el ezúttal a krémesebb jellegű fehérborokat (melyek egyébként jól illenek a fehér spárgához), helyettük válasszunk a könnyű, ropogós, harsogóan friss borok közül: klasszikusan jól működő páros a zöldspárga a Sauvignon Blanc-nal, de próbálkozhatunk szürkebaráttal vagy olyan rozéval is, melyben nem túl hangsúlyosak a bogyós gyümölcsös vagy az édes, epres jegyek.

Kellemes kísérletezést, jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!