Mi fán terem a vegán bor? - Vylyan Pincészet

Mi fán terem a vegán bor?

2020. július 29.

A környezettudatosság felértékelődésével és az egészséges életmód terjedésével egyenes arányban növekszik világszerte a növényi étrendet választók tábora. Ezzel párhuzamosan megjelentek a piacon a vegán minősítésű borok is. De vajon mitől vegán egy bor? És amelyik nem az, vajon mitől nem?

Alkohol és veganizmus

Azt gondolhatnánk, hogy a borban legfeljebb az alkoholtartalom az, amit egy tudatosan táplálkozó, egészségére odafigyelő vegán kifogásolhat. Maga a nedű nyugodtan fogyasztható, hiszen a szőlő levéből készül, így a bor elvileg illeszkedik ebbe az étrendbe. Ez utóbbi persze nem ilyen egyszerű, de erről később ejtünk még szót. Előbb lássuk, mit és hogyan esznek-isznak a vegánok!

A veganizmus egy olyan étkezési – sőt, azon egyre inkább túlmutató – irányzat, amely elutasít mindennemű állati terméket. Filozófiája szerint az állatok nem árucikkek, így a belőlük készült termékek sem fogyaszthatók vagy használhatók. A vegánok nem csak az állati eredetű élelmiszerekre mondanak nemet, de többségében ugyanígy tesznek, ha higiéniai cikkekről, ruházkodásról vagy használati tárgyakról van szó.

A legszigorúbb vegán irányzatok követői azonban ennél is tovább mennek. Számukra a veganizmus lényege az egészséges élet, amelybe például az alkoholfogyasztás sem fér bele – még akkor sem, ha az adott ital mentes mindenféle állati eredetű anyagtól. Ez a fajta vasszigor azonban nem jellemző az összes vegánra: a legtöbben megállnak ott, hogy az ételeiket, használati eszközeiket, ruháikat úgy válogatják meg, hogy azok növényi alapúak legyenek. Ami a bort illeti, nyugodtan megisznak egy-egy pohárral, feltéve, hogy az magán viseli a vegán jelzést.

Vylyan Kakas rozé, pohárban
Egészséges és finom

A bor szőlőből készül, tehát vegán. Vagy, hogy is van ez?

Laikusként jogosnak tűnhet ez a felvetés, hiszen mit is keresne bárminemű állati termék a borban? (A pohárba véletlenül belepottyanó muslincáktól most tekintsünk el.) Pedig a szőlő a borkészítés folyamata során bizony több ponton is érintkezhet állati eredetű anyagokkal, mire bor lesz belőle. Ezek a műveletek a bor minőségét, stabilitását, tisztaságát nagyban befolyásolják, ezért igen fontos mozzanatokról van szó.

Ilyen folyamat például az ún. derítés, amelynek az a lényege, hogy a bort megszabadítsuk a zavarosságot okozó részecskéktől. Ahogyan a művelet során a borhoz adagolt derítőszer a tartály aljára süllyed, „magával viszi” a nemkívánatos részecskéket is – azaz gyorsítja az üledék lesüllyedését, a bor tisztulását.

A derítéshez rendszerint állati eredetű anyagokat, így többek között tojásfehérjét, tojásport vagy esetenként csontokból kinyert zselatint, kollagént használnak. Mindezt természetesen kis mennyiségben, ügyelve a kíméletességre, hiszen csak annyi a cél, hogy az üledéktől szabadítsuk meg a bort.

Két pohár rozé, tükröződéssel
Akkor szép, ha tükrös

Akkor ettől kezdve már egy bor sem vegán?

Amikor a derítőszerek elvégezték munkájukat, a bort szűrjük is a palackba töltés előtt: a cél a fogyasztásra kész, tiszta, tükrös bor, amiben semmilyen oda nem illő anyag nincs. Ezzel együtt, a vegánok számára már az sem elfogadható, ha a borkészítés folyamatában részt vesznek bizonyos állati eredetű segédanyagok, hiszen ez alapfilozófiájukkal ellentétes. Az ezekkel készült bor semmiképp sem sorolható a vegán termékek közé!

Mindez nem jelenti azt, hogy ne léteznének vegán borok! Ha a készítés folyamatából kiiktatjuk az állati eredetű szereket és a derítéshez más anyagokat használunk, akkor meg lehet őrizni az ital tisztán növényi mivoltát.

Mi a helyzet a bioborokkal és a biodinamikus borászatok termékeivel?

Sokan egy kalap alá veszik a bio és a vegán termékeket, hiszen „mindegyik biztosan egészséges”. Ez valóban lehet egy közös nevező, ám attól, hogy valami bio, még nem biztos, hogy vegán is. A bio megjelölés csupán annyit jelent, hogy az adott termék vegyszermentesen készült, de ez egyáltalán nem garancia arra, hogy állati eredetű anyaggal sem érintkezett.

Ugyanez igaz a biodinamikus gazdálkodásra is, amely ugyancsak vegyszermentes, ám használ állati segédanyagokat. A művelés során – így a szőlőtermesztésben is – ún. preparátumokat alkalmaznak a talaj termőkapacitásának javításához, amelyek egy része bizony állati eredetű. A biodinamikus borászatokból származó borok tehát nem felelnek meg a vegán követelményeknek.

Vegán Vylyan borok

Ma már egyre több pincészet ismeri fel, hogy komoly piaci igény mutatkozik a vegán termékekre, így egyre több termelő palackjain találkozhatunk a kis sárga-zöld vegán címkével.

Pincészetünkben eddig is csak az éppenszükséges mennyiségű segédanyagot használtuk. Ezzel harmonizál az a törekvés is, amely egyre kevesebb állati eredetű anyagot használ a borkészítésben.

Kínálatunkban ennek megfelelően megtalálhatóak a vegán minősítésű borok: úgy döntöttünk, hogy méltán népszerű Classicus borcsaládunk egyes tagjait készítjük el olyan eljárással, amelynek során nem használunk állati eredetű szert. A Boszorkány rizling, a Hërka chardonnay, a Kakas rozé és a Macska portugieser hivatalosan is vegán minősítést kapott, így az ezt az életmódot választók is bátran fogyaszthatják e borokat – reméljük, jóízűen és megelégedve.

Vylyan Herka chardonnay palack, pohárral
Hërka is vegán

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!