Megújultak a Prémium borcsaládunk címkéi - Vylyan Pincészet

Megújultak a Prémium borcsaládunk címkéi

2019. február 27.

Irodalmi és képzőművészeti ihletéssel megújítottuk Prémium borcsaládunk címkéjét

 

Az első boruk palackozásának 25 éves jubileumát ünneplő Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a szakmai sajtó és neves meghívott vendégei társaságában tartott sajtótájékoztatót a Magvető Caféban. Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója visszatekintett a borászat eddigi fontos mérföldköveire, beszámolt jövőbeni terveikről, és bemutatta a megújult köntösbe „öltözött” palackjaikat. A Vylyan Prémium borcsaládjának 7 új címkéje egy rendhagyó, művészi alkotó folyamaton keresztül született: a borok inspirálták a neves irodalmárokat – Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Székely Csaba -műveik megírásában, majd ezeket a történeteket dolgozta fel borcímke alkotásain Veress Tamás tervezőgrafikus. Az új, művészi címkés Vylyan Prémium borok már márciusban megjelennek az üzletek polcain.

 

A pincészet első borának palackozása óta 25 év telt el. Ebben a negyed évszázadban vált a Villány archaikus nevét viselő Vylyan márka ismerté és közkedvelté. „A név mögött álló csapatot mindig is a nyitottság jellemezte, ami fejlődésünk alapjául is szolgált. A borok stílusánál számunkra a legfontosabb az elegancia és a frissítő korty, valamint, hogy bármely Vylyan nevet viselő palack biztos pont legyen fogyasztóink számára.” – hangsúlyozta a pincészet hitvallását Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója.

 

Az évente 700.000 palack bort készítő Vylyan Pincészet a jövőben 20%-ra tervezi emelni az export piacainak részarányát.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet ma13 szőlőfajtát termeszt, amelyek közül a legnagyobb területen a Cabernet Franc (21 hektáron) terül el, de a világ legnagyobb, 0,6 hektáros csókaszőlő ültetvényével is büszkélkedhet. A neves villányi pincészet 5 dűlőjén – Dobogó, Pillangó, Gombás, Mandolás, Városhegy – kb. azonos 25-25 hektáros nagyságban, 3 borcsaládot „nevelnek”. Évente 8-900 tonna szőlőt szüretelnek, amely 5-6.000 hektoliter bor készítésére elegendő. Ez a mennyiség 19 féle (DHC Classicus, Prémium, Válogatás borcsaládok), összesen évente 700.000 palack bor formájában kerül a fogyasztók asztalára. A Vylyan borok folyamatosan hozzák a hazai és nemzetközi díjakat. A neves pincészet borai nemcsak Magyarországon, hanem a külhoni piacokon is egyre ismertebbek. „Az exportált boraink mennyisége jelenleg 12%-ot tesz ki; eddig 25 országba szállítottunk már, köztük Kenyába és Brazíliába is. Az exportált boraink mennyiségét idővel 20%-ra akarjuk növelni.” – emelte ki a birtokigazgató.

 

Minden bor egy külön történet: vajon mi a története a prémium borcsaládnak?

A Vylyan márkanév a 2000-es évek eleje óta összefonódik a művészeteken keresztül történő kommunikációval is, ami számos aktivitás mellett (pl. Bogyólé címkepályázat, művészi hordók, ördögszántotta hegy novella író pályázat, Ördögkatlan Fesztivál) idén a Prémium boraik címkéjén is visszaköszön. A Vylyan Classicus borcsalád az ördögszántotta hegy legendájához köthető, a Válogatás borok nevei pedig a dűlőket idézik. Mostantól a Vylyan Prémium boraihoz a hét neves, kortárs író művei kapcsolódnak majd.

„Hét borfajta, hét személyiség. Úgy is mondhatjuk, hogy ’minden bor egy külön történet’, amihez neves irodalmárokat kértünk fel, hogy meséljék el rövid novellákon keresztül, hogyan látják, érzik borainkat a saját szemüvegükön keresztül! Majd a művek (borok) vizuális ábrázolása következett, aminek látványvilágát Veress Tamás tervezőgrafikus álmodta meg, így kapott új köntöst a Pinot Noir, a Merlot, a Villányi Franc, a Cabernet Sauvignon, a Montenuovo Cuvée, a Syrah és a Kékfrankos. Mindegyik egy-egy külön világ, amelyek hátcímkéin már nem a megszokott borleírások szerepelnek majd, hanem az adott művekből egy-egy kiemelt részlet.”–  ismertette a koncepciót Debreczeni Mónika.

Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna és Székely Csaba kész művei után Veress Tamás tervezőgrafikus vizuális ábrázolásával öltöttek formát a kész műalkotások. A kiállított grafikákat és az írói műveket, a Vylyan Prémium borok történeteit a Magvető Café-ban április 10-ig ingyenesen tekintheti meg és olvashatja a közönség.

A címkék bemutatásával egy időben elindult a Borból lett művészet oldal is, ahol az alkotók, rajzok és történetek mindegyike elérhető a bor és művészetkedvelő közönség számára.

 

„Borból lett művészet” irodalmi estek márciustól

A Vylyan Prémim borok ihlette történetekkel március 21-től – az év során összesen 7 alkalommal- a Magvető Café-ban felolvasó esteken is találkozhat a közönség, ahol a művek Seress Zoltán, Gazsó György, Pál András, Kaszás Gergő és Rába Roland színművészektől hangzanak el. Az esteken az írókkal és Debreczeni Mónika birtokigazgatóval, Juhász Anna irodalmár beszélget. A programon korlátozott létszámban, előzetes jegyvásárlás mellett lehet részt venni. (Jegyeket a Magvető Café weboldalán és a jegy.hu oldalán lehet majd vásárolni.)

 

„Szeretnénk, hogy minél többen olvassák, hallják bortörténeteinket akár a kiállításon, akár a felolvasóesteken, akár a Borból lett művészet weboldalunkon, hogy ezeken keresztül mélyebben megismerhessék borainkat.” – zárta gondolatait Debreczeni Mónika.

Sajtóközlemény

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!