Már kukorékol a 2017-es évjárat! - Vylyan Pincészet

Már kukorékol a 2017-es évjárat!

2017. szeptember 19.

A 2017-es számot ízlelgethetjük is, a korai szüretnek köszönhetően már szeptember közepén kukorékol is a gyönyörű színű, friss, zamatos Kakas Rozénk!

Szeptember 23-án szombaton az új évjárat örömére egy pohár Kakas Rozéval és egy stílusos borkísérővel, lazactatár falatkával kedveskedünk vendégeinknek! Koccintsunk az új évjárat, s a szép ősz örömére!

A rózsaszín jolly joker

A rozé alkalomtól függetlenül, szinte bármikor, bármihez bontható. Évszakhoz sem igazán köthető, sőt, a rozé szezon szerencsére egyre hosszabb: míg tíz éve csak nyáron kerülhetett szóba, ma már sokszor a primőrökkel együtt, az évjárat első hírnökeiként érkeznek a friss ropogós rozé borok, s jókedvre derítik az őszi borozásokat!

Főborászunk borkóstolókon mindig büszkén hangoztatja, hogy Magyarország igazi rozé- nagyhatalom. Szinte semelyik másik bor országban nem készülnek a hazai ízlés szerinti friss, könnyed, tiszta, élénk rozék, mint nálunk. S a fogyasztók ezt értékelik is: a rozé borkultúránk része, akár önmagában, akár fröccsként fogyasztva!

A szőlőtől a borig

Ismét egy legek-éve áll mögöttünk: a leghidegebb tél, s az eddigi legkorábbi szüretkezdés volt 2017-ben!

Gyermekkorunk emlékében élő igazi, hideg, hosszan tartó mínusz fokos telünk volt sok csapadékkal, de európai „kollégáinkkal” szemben nálunk fagykár szerencsére nem volt. A május végi virágzás után jó meleg nyár következett, szerencsére kellő csapadékkal. Mindez hozta magával a korai szüretet, amely augusztus 17-én indult a pinot noir rozé-szürettel.

Érett, egészséges termést szüreteltünk, eddig nem tapasztalt szín gazdagsággal, szép beltartalommal.

A jó bor születése – az időjáráson kívül – sok-sok apró részleten múlik. A jó rozé titka is a szőlőben rejlik, így csapatunk mindent megtesz azért, hogy ízig- vérig rozé kerüljön a palackokba. Mindig aláhúzzuk a fontosságát annak, hogy kifejezetten rozénak kiválasztott területekről, s pontosan „rozé érettségű” szőlőt szedjünk! Erre egy szemléletes példa: a barackot befőttnek korábban, míg lekvárnak később szedik. A rozé érettség a fenti példában a „befőtté”J.

A szüretelt szőlőt héjon áztatás nélkül préseltük. Hűtött tartályokban (16 és 20°C-on) történt az erjesztés és az érlelés, hogy a bor természetes széndioxid-tartalmát megőrizzük, ami sokkal finomabb, kellemesebb savérzetet ad, mint a mesterségesen hozzáadott CO₂.

Az eredmény: egy ropogós, elegáns, ízig-vérig rozé! A piros bogyósok (korai cseresznye, szamóca) üde gyümölcsössége köszön vissza az intenzív illatban, s az ízben. Frissessége, lendülete újabb és újabb kortyot kíván. Mit is várhatnánk többet egy rozétól?

A címkén az ősi villányi legenda egyik szereplője: a Kakas, a megmentő, aki teli torokkal hirdeti a napfelkeltét.

Az új évjárat, s a szép ősz örömére, jókedvű társasággal fogyasszuk! Jól behűtve aperitifként, könnyű ételek (saláták és szárnyas sültek) kísérőjeként is ajánljuk.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!