Mandolásból Mandulás: ezért váltott nevet borunk - Vylyan Pincészet

Mandolásból Mandulás: ezért váltott nevet borunk

2022. január 12.

Pincészetünk szuperprémium kategóriájú cabernet franc bora a szőlő termőhelyéről, a Mandolás dűlőről kapta a nevét. Mivel a Gombás dűlőben is gyönyörű franc terem, a 2017-es évjárattól Villányi Franc válogatás borunkba már az innen származó termés legjava is belekerült. Így viszont nem beszélhetünk dűlőszelektált tételről, ezért a bor nevét Mandolásról Mandulásra változtattuk.

A világ egyik legjobb borszakírója, a 2020-ban elhunyt Michael Broadbent 2000-ben az angol Decanter magazinban azt írta: „Villányban a cabernet franc megtalálta a természetes otthonát”. Kijelentése nyomán nagyon fontos folyamatok indultak el a Villányi borvidéken. Kidolgoztuk a szabályozást, és 2014-ben a fajtát, mint borvidéki márkát beemeltük az eredetvédelmi rendszerbe. A prémium és szuperprémium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok azóta Villányi Franc néven kerülnek forgalomba, a bor pedig számunkra az elegancia és a harmónia megtestesítője lett. Azt már tudjuk, hogy a fajta választott hazája Villány, de egy pillanatra ugorjunk el származási helyére, Bordeaux-ba, és tekintsük át gyorsan, mit kell tudnunk róla.

Cabernet franc – az eredet

A nagy kékszőlő fajták egyike, ma a bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterületű vörösborszőlő fajtája közül a harmadik. Régi francia szőlőfajta, feltételezik, hogy Bretagne-ból származik. Már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték, Bordeaux-ban a 18. század körül terjedt el. Késői érésű fajta, október első felében szüretelik, cukortartalma általában magas. Fagytűrő képessége kitűnő, a betegségekre kevéssé hajlamos, ezek a tulajdonságai is hozzájárulhattak elterjedtségéhez.

Közeli rokona a cabernet sauvignon, ám könnyedebb, kevésbé csersavas a bora, bogyós gyümölcsös ízeiben sokszor hozza a hűvös területekről szüretelt sauvignon friss jegyeit. Igen sokrétegű bor készülhet belőle, az érett gyümölcsösség mellett számos sokat ígérő jeggyel egészül ki, melyek harmonizálnak a bársonyos tanninnal és a jellegzetesen élénk savakkal. Éppen, mint a mi Mandulásunk.

Villányi Franc – a végeredmény

Lássuk, mit rejt a Mandulás palackja! Komoly szerkezettel rendelkező nagy bort, markáns csersavakkal. Gyümölcsössége szederre, érett meggyre és cseresznyére emlékeztet, az elegáns, hosszú korty csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel búcsúzik.

A Mandulás szuperprémium kategóriájú hordóválogatás, az általunk kizárólag a csúcsévjáratokban készített Villányi Franc borok legjava. 2017 tényleg a legek éve volt: a leghidegebb tél és az eddigi legkorábbi szüretkezdés. Gyermekkorunk emlékében élő igazi, hideg, hosszan tartó mínusz fokos telünk volt sok csapadékkal, de európai kollégáinkkal szemben nálunk fagykár szerencsére nem keletkezett. A május végi virágzás után jó meleg nyár következett, szerencsére kellő csapadékkal. Mindez hozta magával a korai szüretet, amely augusztus 17-én indult, a cabernet franc-t október 12-én gyűjtöttük be. Érett, egészséges termést szüreteltünk, eddig nem tapasztalt színgazdagsággal, szép beltartalommal.

Vylyan Mandulás
A Mandulás komoly, nagy bor, mely tíz év múltán is élményt jelent

Így született a Mandulás

A Mandulás új évjáratához a szőlő már nemcsak a déli kitettségű, katlan formájú Mandolás, hanem a keleti fekvésű, hűvösebb Gombás dűlőből is származik. A mészkő alapkőzeten fejlődött löszös-agyagos termőtalaj is hozzájárult ahhoz, hogy a fajta új életre kelt Villányban. A szüret után a kéthetes egyenletes lassú erjesztést még egy hét héjon tartás követett. Az érlelés barrique hordókban történt. A 18 hónap során végig fokozottan figyeltük, kóstoltuk és kiválogattuk a legszebb hordókat, és aztán ezeket a tételeket palackoztuk le önállóan 2019. szeptember 10-én Mandulás néven. A bor fogyasztása már a piacra kerüléskor élményt jelent, de akkor is szép lesz, ha várunk vele tíz évet.

Néhány gyakorlati tanács

A Mandulás (mely ide kattintva vásárolható meg) ideális fogyasztási hőmérséklete 15-16 °C, a dekantálás pedig nagyon jól áll neki. Nagyvadból készült ételekhez vagy rafinált, például erdeigyümölcs redukcióval tálalt sültekhez ajánljuk, de több mint érdemes fekete csokoládés desszertekhez is kipróbálni! A pillanat öröme mellett hosszú palackérlelésre is alkalmas ez a gyönyörű bor. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten – optimálisan 13-15°C-on – tároljuk, amiért roppant hálás lesz akár egy évtized múltán is.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!