Laborbemutató Ipacs Szabó Istvánnal - Vylyan Pincészet

Laborbemutató a Vylyan Pincészetben

2021. február 16.

A borkészítés az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű prémium kategóriás borokat kóstolhassuk, a termelők és borászok részéről komoly kémiai tudásra is szükség van. A legnagyobb pincészetek saját laborban követik nyomon boraik érését: következő videónkban Ipacs Szabó István a Vylyan laborba kalauzol bennünket! 

Ha szívesen bekukkantanál pincészetünknek azon szegletébe, ahol korábban csak munkatársaink jártak, és megnéznéd, mégis hogyan néz ki egy ilyen labor, akkor kattints a videóra!

A hely, ahol a legnagyobb döntések születnek

A Vylyan laborban a pincészettel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható. A falon mind az 5 dűlőnk térképét láthatjuk, melyen sorpontossággal szerepelnek az ültetvények A képek a legnagyobb segítséget a szüret időszakában jelentik. Ilyenkor pontosan látható és nyomon követhető, honnan mennyi szőlőt sikerült már betakarítani, ahogyan az is, hogy hol tart éppen a szüret. A pincészet számára azonban nemcsak az ültetvényeket ábrázoló térképek fontosak. Legalább ekkora jelentősége van a pince hordótérképének is. A térképeket fedő üveglapokon folyamatosan aktualizálni lehet, hogy hol tart a borok érése és melyik hordókban találhatjuk meg őket. A térképek tehát rengeteget segítenek a szervezésben és a megfelelő döntések meghozatalában is.

A Vylyan labor falán található térkép a birtok öt dűlőjéről
Laborunkban minden dűlőről pontos térkép található a falon.

Winescan – a labor lelke

A Winescan egy automata laborműszer, ami nagyjából fél perc alatt megmutatja a bor összes fontos paraméterét. A borkészítésben ma már elengedhetetlen, hogy a gyakorlati szempontok mellett a borban lezajló kémia folyamatokat is napról-napra követhessék a borászok. A döntések végül sosem kizárólag egyik, vagy másik tapasztalat alapján születnek meg, de ezek az ismeretek rengeteget segítenek a bor mélyebb megértésben és megismerésében. Ezzel az eszközzel laborunkban egy könnyen áttekinthető, de a kor színvonalának megfelelő technikai háttérrel rendelkezünk, hogy borainkat a legjobb tudásunk szerint alakíthassuk és formálhassuk míg végül a poharakba kerülnek.

Ipacs Szabó István a Vylyan főborásza ellenőrzi a bor minőségét a Winescan gépen - helyszín a Vylyan labor
Ipacs Szabó István mutatja működés közben a labor lelkét, vagyis a Winescan-t.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!