Kóstolj bele Villányba! – avagy minden, amit a Villányi borvidékről (szerintünk) tudni érdemes - Vylyan Pincészet

Kóstolj bele Villányba! – avagy minden, amit a Villányi borvidékről (szerintünk) tudni érdemes

2022. június 16.

A villányi bor testes és vörös? Persze, rengeteg itt a fantasztikus testes vörösbor, de a villányi borok ennél sokrétűbbek és sokszínűbbek. Meg is mutatjuk, hogy mennyire!

A Villányi borvidék a köztudatban

A Villányi borvidék az egyik legismertebb hazánk 22 borvidéke közül. Ha a jó borok kerülnek szóba, még azok is kapásból a villányiakat említik, akik egyébként kevésbé járatosak a borok világában. Nem véletlen, hiszen a kilencvenes évek elején a villányi borászoknak nagy szerepe volt a magyar borágazat újjászületésében.

A villányi borokkal kapcsolatban sokan a mély színű, testes, magas alkoholtartalmú vörösborokra gondolnak. Úgy vélik, hogy ezeket sokáig kell érlelni, és masszív húsételek mellé szokás fogyasztani, vagy jeles alkalmakra ajándékba illik adni. Persze a koncentrált, tartalmas vörösborok továbbra is jelen vannak a borvidéken, és érdemes is ezeket időről időre újra megkóstolni, és rácsodálkozni ízgazdagságukra. A villányi borstílus azonban változik. Míg korábban inkább az erőteljes hordóhasználatnak köszönhetően a fás jegyeket magukon viselő, nehezebb vörösborok voltak jellemzőek erre a vidékre, addig mára már itt is előtérbe került a gyümölcsösség, a jó savak, a jól ihatóság. A tüzes fehérborok mellett is megjelentek a könnyedebb nyári fehérek és rozék, és egyre több pincészet készít buborékos tételeket is. Szánjunk rá időt, és fedezzük fel a villányi borok sokszínűségét!

Szüret Villányban

Ikonikus és kevésbé ismert szőlőfajták a Villányi borvidéken

Legdélibb fekvésű borvidékünkhöz gyakran társítunk két kékszőlőfajtát, mert ezen a vidéken különösen szép borokat adnak. A portugieser kedveli a meleget, így a villányi lankákon nagyon jól érzi magát. Általában rozét vagy frissebb, gyümölcsösebb vörösborokat készítenek belőle, ami a borokkal még csak most ismerkedőknek is jóleső, könnyen érthető. Az elmúlt évtizedekben azonban egy, a világ számos országában ismert szőlőfajtát is gyakran emlegetnek együtt Villánnyal. A cabernet franc igazi otthonra talált a borvidéken, elegáns, harmónikus borok készülnek belőle, mégpedig annyira, hogy a Villányi Franc mára fogalommá vált. Komoly eredetvédelmi szabályozás vonatkozik rá, „premium” és „super premium” kategóriákban kizárólag 100% cabernet francból készülő borok kerülhetnek forgalomba. Míg portugieserből inkább könnyedebb borok készülnek, a cabernet francokat érdemes néhány évig érlelni fogyasztás előtt, hogy a legszebb formájában kerülhessen a borospohárba.

Azonban nem csak a világ számos táján ismert szőlőfajták vannak a borvidéken, de a köztudatban kevésbé szereplő, ősi magyar fajtákkal is kísérleteznek néhányan. Ilyen például a csókaszőlő, amit régen vadfeketének is hívtak, és kadarkával házasítva ebből készült a messze földön híres Budai vörös. A csókaszőlő termesztése így izgalmas kísérlet és értékmegőrzés is egyben.

Villány a vörösön túl - Vylyan: Herka Chardonnay

Villány a vörösön túl…

Izgalmas kísérletekből pedig jut jónéhány a borvidékre. A Vylyan Pincészetnél erre külön borcsaládot is életre hívtunk, a Variációk közé kis tételszámú, csöppet sem szokványos borok kerülnek. A borvidék ikonikus szőlőfajtájából, cabernet francból például amfórában érlelt változatot is kóstolhatunk a hagyományos, hordós érlelésű mellett. Pét-natból, az elmúlt években reflektorfénybe került, ősi eljárással készített pezsgőből pedig nemrég debütált a második évjárat, ami, ha lehet, még az előzőnél is élénkebb, vibrálóbb, igazi nyári örömbor.

Ha nyár, akkor nem feledkezhetünk meg a fehérborokról és a rozékról sem. És miért is tennénk, hiszen itt is készülnek friss, ropogós, gyümölcsös borok, amik különösen jólesnek ezen a mediterrán borvidéken túrázó vagy pihenő vendégeknek.

… és a Vylyan a vörösön túl

A Vylyan Pincészetnél is fehérborokkal és rozékkal indítjuk a borkóstolókat, de a könnyedebb vörösboraink – mint például a Bogyólé – is nagyon népszerűek. Az átlaghőmérséklet egyre melegebb, a világ egyre gyorsul – számtalan oka van annak, hogy a kevésbé testes borokat is megkívánjuk. A komolyabb borokhoz idő kell, le kell ülnünk és oda kell figyelnünk rájuk, illetve egymásra. Van, amikor annak jön el az ideje, de tudjuk jól, hogy a világ változik. Szerencsére a vendégeink is nyitottak erre, az amfórás borainknál például arra csodálkoznak rá, hogy a bennük érő bor kendőzetlenül mutatja meg a fajtát, vagy a terroir sajátosságait, amiket nem fednek el a hordós érlelés pörkölt jegyei. Mi pedig nagyon érdekesnek tartjuk Villány kendőzetlen arcát!

Amfórás érlelés a Vylyan Pincészetnél

Borstílusok változása

A kilencvenes évek elején-közepén, a pincészetünk indulásakor a magas alkoholtartalmú tannin bombák taroltak. Fontos volt, hogy a címkén szerepeljen a „barrique” szó, ami az újhordós érlelést jelölte. Szinte megállt bennük a kiskanál, ahogy akkoriban mondták. Lehetett ezeket a borokat szeretni vagy nem szeretni, de mindenképpen híresek és népszerűek voltak, mondhatjuk, hogy szinte ez a kategória robbantotta be a rendszerváltás után a magyar borok kultuszát.

Villány bírálói manapság még mindig erre a stílusra hivatkoznak, pedig ezek a régi stílusú borok már csak elvétve, néhány termelőnél jelennek meg. Elég, ha a Villányi Franc-ok elegáns világára gondolunk, ahol a frissítő korty a meghatározó, noha a borok koncentráltak és hosszú életűek. Mi a Vylyan-nál valljuk, hogy ez e jövő útja.

Borvidéki egységesség és pincére jellemző egyediség

Azáltal, hogy alacsony termésátlaggal dolgozunk a szőlőben, a boraink karaktere is a borvidék jellemzőit hordozzák magukon. Ha ezeket nem fedjük el például túlzott hordós érleléssel, akkor megmutatkozik bennük a villányi terroir vagy egy-egy dűlő arca.

A villányi vörösborokat elárulja a struktúrája. A markáns, de bársonyos tanninok, a friss, de nem éles savak és a gyakran 13,5 körüli, vagy akár magasabb alkohol. Az aromák között gyakran felfedezhetjük a meggyet, a szedret, a kakaót – ezt persze a szőlőfajta befolyásolja.

A pince egyedisége a megfogalmazott borkészítési stíluson múlik. Mi a Vylyan Pincészetnél minden kategóriában a frissítő kortyra és az eleganciára törekszünk.

Debreczeni Mónika birtokigazgató - Vylyan Pincészet

30 év – 3 bor

A Vylyan Pincészet idén lesz 30 éves. Debreczeni Mónika birtokigazgató három kiemelkedő borral jellemzi az elmúlt harminc évet.

„Ha a Vylyant kell 3 borral bemutatnom, akkor a Pinot Noirról, a Montenuovo cuvée-ről és a Mandolás/Mandulás borunkról mesélek.

A pinot noirról sok tudást gyűjtöttünk, nagy energiát fektettünk ebbe a fajtába. Az első ilyen borunk, amire felkapta a fejét a boros szakma, az 1998-as Pinot Noir Reserve volt. A 2004-es évjárattal Decanter borverseny aranyérmet is nyertünk. Szívfájdalom, hogy a felmelegedés következtében egyre kevesebb évjárat engedi meg azt, hogy komoly pinot noirok készülhessenek.

A Montenuovo házasítás az évek alatt a birtokborunkká nőte ki magát. Ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb borunk. Már a kezdetektől a gasztronómiának szántuk, a megalkotásánál az vezetett bennünket, hogy a sokszínű ízvilágán és az izmos szerkezetén keresztül megmutassuk a villányi termőtájban rejlő lehetőséget. A bor alapját, vázát a cabernet franc adja, míg az izgalmas fűszerességét a kékfrankos, a zweigelt és a syrah.

A Mandolás/Mandulás egy Villányi Franc. A franc a maga eleganciájával és frissességével, érlelhetőségével és egyedi ízvilágával feledhetetlen személyiség. Biztos vagyok benne, hogy ez hamarosan széles e világban is köztudott lesz – dolgozunk rajta a többi villányi borásszal együtt.

De ha Villányt kellene jellemeznem három borral, akkor a cabernet franc-t és a portugiesert emelném ki, valamint a bordói házasításokat villányian megfogalmazva.”

Ugye, hogy milyen sokszínűek a villányi borok?

Ha szeretnétek megismerni Villány és a Vylyan színes palettáját, látogassatok el a kisharsányi Vylyan Teraszra vagy a villányi Vylyan Depóba, és mi szívesen bemutatjuk az összes árnyalatot!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!