Kávé és bor: (cseppet sem) furcsa pár - Vylyan Pincészet

Kávé és bor: (cseppet sem) furcsa pár

2021. július 30.

A kávé rajongói ugyanolyan lelkesek és pont olyan komoly ínyencek tudnak lenni, mint a borkedvelők. De vajon lehet kapcsolat a két ital és a két tábor között? A Vylyan Blend létrehozásával meg is adjuk a választ: határozottan igen!

Kávé és bor: két olyan ital, amihez nehéz közömbösen viszonyulni. Mindkettőre igaz, hogy akik szeretik, azok többnyire nagyon szeretik, gyakran fogyasztják és olthatatlan kíváncsisággal kóstolgatják az újabb és újabb fajtákat. De ennél sokkal több közös vonás is van a kávé és a bor világában. Gondoljunk csak a baristára és a sommelier-re: mindketten az ízek, illatok és textúrák megszállottjai, magas szintű ismeretekkel, az újdonságok iránti folyamatos érdeklődéssel. Ha pedig magát a két italt nézzük, akkor is felfedezhetjük az azonosságokat: az ízjegyek, aromák fontosságát, a termőhely és a kiemelkedő minőség jelentőségét.

Szüretelés, érlelés, kóstolás

Kezdjük azzal, hogy mindkét ital gyümölcsből készül. Igen, a kávé is, hiszen a kávécserje termése valójában egy cseresznyefajta. Az ültetvények mindkét esetben körültekintő és hozzáértő gondoskodást igényelnek. A termés – és a belőle készülő ital – minőségét és ízjegyeit pedig nagyban befolyásolja a termőterület jellege, az éghajlat, a talaj, a fajta, és természetesen a szüret időpontja.

Szüret után a kávét és a szőlőt eltérő módon dolgozzák fel, vannak azonban analógiák az eljárások között. Mind a bor erjesztése és érlelése, mind pedig a kávé mosása, szárítása és pörkölése során az a cél, hogy az íz- és illatjegyek kibontakozzanak, a fajtára jellemző karakter pedig a lehető legszebben megmutatkozzon. A végeredmény mindkét esetben (feltéve, ha borász és a pörkölő is jól dolgozott) egy gazdag, összetett ízvilágú, izgalmas ital, mely minden alkalommal rabul ejt és újabb kortyokra csábít.

Amikor a két világ összeér: a Vylyan Blend születése

A mi szívünkhöz is közel áll a kávé és szeretjük azokat az együttműködéseket, melyek különleges, új utakra visznek. Régóta figyelemmel kísérjük és kedveljük a Cracker Jack Coffee Roasters csapatát, mert úgy érezzük, éppen olyan sok bennünk a közös vonás, mint a kávéban és a borban. A fiatal pécsi kávépörkölők számára ugyanolyan fontos a kiemelkedő minőség, mint pincészetünknek. Mindannyian ugyanannyira szeretünk játszani, kísérletezni, újdonságokat kipróbálni.

Korábban több alkalommal is keresztezték egymást útjaink. Borkóstolókat tartottunk a Cracker Jack neve által fémjelzett Rokusch Kávézóban, ahol kipróbálhattuk, mennyire illeszkedik a kávé és a bor ízvilága. Később úgy döntöttünk, hogy nem csak a borokat visszük a kávézóba, hanem a kávét is elhozzuk a borteraszra: egy ideje már a csapat kávéiból főzzük a presszót és a cappuccinót a Vylyan Teraszon, amivel osztatlan sikert arattunk vendégeink körében.

Egyre közelebb kerültünk tehát egymáshoz. Elkezdtünk beszélgetni, majd kóstolni és ötletelni, végül egyszerre tettük fel a kérdést: miért ne készíthetnénk egy olyan kávét, mely teljes mértékben Vylyan?

Vylyan kávé és bor
Vylyan Blend: egy izgalmas együttműködés terméke

Így született meg közös alkotásunk, a Vylyan Blend, mely 80%-ban brazil, 20%-ban perui kávéból készült, ízeiben pedig az étcsokoládé, a mandula és a narancshéj dominál. Bár kávéról van szó, nyugodtan nevezhetjük cuvée-nek is, hiszen a bor házasításokhoz hasonlóan itt is különböző fajták együttes harmóniája adja a lényeget. Fontosnak tartottuk, hogy a terroir jellege visszaköszönjön a kávéban és természetesen a magas minőséget illetően sem ismertünk kompromisszumot. Ebben tökéletes partnerre leltünk a Cracker Jack csapatában, közös munkánk gyümölcse (vagyis inkább kávébabja) pedig szerintünk igazi különlegesség lett. Büszkék is vagyunk rá!

Kávé és bor összjátéka: csodás nyári koktélok

A Vylyan Blend hivatalosan az augusztus eleji Ördögkatlan Fesztiválon mutatkozik be a nagyközönség előtt. Ekkortól folyamatosan kóstolható lesz a Vylyan Teraszon, emellett webshopunkban is megvásárolható majd. S hogy még nagyobb kedvet csináljunk hozzá, eláruljuk azt is, hogy nem csupán egy jó erős presszót lehet belőle készíteni, hanem izgalmas kávés-boros koktélokat is!

A Terasz itallapjára hamarosan felkerül a kávé limonádé, a Vylyan espresso tonic, az új rozé Pét-Nat-unkkal megbolondított és filterkávét is tartalmazó bólé, illetve kétféle negroni, melyekbe fűszeres vörösbor likőrt is keverünk.

S hogy azok is élvezhessék a kávé és bor rendhagyó összjátékát, akik inkább a saját teraszukon hűsölnének, íme, a Vylyan espresso tonic receptje.

Vylyan espresso tonic

  • jég
  • minőségi tonic
  • 2 cl Vylyan verjus
  • 1 Vylyan Blend espresso vagy 30-40 ml kotyogós kávé
  • díszítésnek zsályalevél és szőlőszemek
Vylyan kávékoktélok
Kávé és bor találkozása a nyárias koktélokban

A Vylyan Blend kávé kapható a Vylyan Teraszon, illetve szeptember elsejétől megrendelhető webshopunkból is.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!