Kánikula és bor: néhány tanács hőség idejére - Vylyan Pincészet

Kánikula és bor: néhány tanács hőség idejére

2021. július 19.

Korán jöttek idén nyáron a hőhullámok, így hamar ízelítőt kaphattunk abból, milyen a tartósan 30 fok fölötti hőmérséklet. A nagy meleg nem csupán minket visel meg, de a boroknak is árt. Adunk néhány hasznos tippet, mire figyeljünk, ha nem szeretnénk, hogy a kánikula kárt tegyen házi vinotékánkban.

A nyári estékhez hozzátartoznak a kellemes borozgatások, a hétvégékhez pedig a hűsítő fröccsök. Igen ám, de ha nem vigyázunk, akár kellemetlen meglepetés is érhet. A kánikula árt a boroknak, melyek akár meg is romolhatnak a nem megfelelő tárolás miatt. Lássuk, milyen veszélyeket rejt a forróság a bor számára és miként kerülhetjük el ezeket.

Hogyan hat a kánikula a borra?

Már sokszor említettük, hogy a bor élő és folyamatosan fejlődő anyag. Éppen ezért nagyon nem mindegy, milyen behatások érik, hiszen nem megfelelő körülmények között jelentősen megváltozhat a szerkezete, illat- és ízvilága.

A meleg kimondottan rossz hatással van a borra, hiszen felgyorsítja a benne zajló kémiai folyamatokat, vagyis a bor hamarabb öregszik el. Ez azonban csak az egyik probléma. A másik gond, hogy a hűvös pincében vagy borhűtőben még inaktív mikroorganizmusok is felélednek a meleg hatására, és szaporodásnak indulnak a borban, zavarossá, rossz ízűvé téve azt.

A 30 fok fölötti hőmérséklet pedig ennél rövidebb idő alatt is kellemetlen változásokat okozhat: szinte „megfőzi” a bort, melynek aromái, illat- és ízanyagai ellaposodnak és szinte eltűnnek.

Hogyan óvjuk borainkat a melegtől?

Ha szeretnénk elkerülni e csalódásokat és maradéktalanul élvezni a borok által nyújtott ízélményt, akkor mindenképpen óvjuk őket a hőségtől és semmiképp se tegyük ki tartósan a meleg hatásának.

Legelső tippünk – mely fontosabb, mint hinnénk: válogassuk meg, honnan vásárolunk! Vannak olyan üzletek, ahol sajnos nem fordítanak figyelmet a borok helyes tárolására. A palackokat a kirakatba vagy az ablak közelébe helyezik, illetve a gondolákon a felsőbb polcokon, a világítótestek közelében szorítanak nekik helyet. Ilyen esetekben folyamatos hőhatás éri a borokat, melyek így akár már a vásárlás pillanatában sem megfelelő minőségűek.

Ha tehetjük, vásároljunk megbízható borszaküzletben vagy rendeljünk olyan webshopból, ahol értenek a borokhoz és tisztelik is – többek között azzal, hogy ideális körülmények között tárolják.

Amikor már túl vagyunk a beszerzésen, és a frissen vásárolt borokat szállítjuk éppen haza, válasszuk a legrövidebb utat, hogy mielőbb a biztonságos hűvösbe kerülhessenek. Ne hagyjuk a megvásárolt palackokat az autóban, amíg más ügyeket intézünk, mert felforrósodnak és dobhatjuk is ki őket.

Nem szerencsés az sem, ha túl nagy hőingadozásnak tesszük ki a bort. Ez kiváltképp érvényes a parafadugóval lezárt palackokra. A hőingadozás hatására a parafadugó tágul és összehúzódik, utóbbi esetén pedig levegő juthat a palackba, mely felgyorsíthatja a bor öregedését. Próbáljuk tehát elkerülni azt is, hogy ide-oda visszük a borokat a kinti kánikula és egy légkondicionált helyiség között.

A nagy meleg mellett van még egy komoly ellensége a bornak: az erős napfény. Sose hagyjuk a palackot (de a pohárba töltött bort sem) a tűző napon, mert ugyanúgy megromolhat, mint bármilyen élelmiszer.

Vylyan borok nyári kánikulában
Erős fény és nagy meleg: a borok ellenségei

Hogyan teremtsünk ideális körülményeket a boroknak?

A borok az állandó hőmérsékletet és fényviszonyokat kedvelik. Ez ideális esetben nagyjából 10-15 fokos és sötét helyiséget jelent. A legjobb otthoni tárolási mód a pince vagy hűvös kamra, esetleg egy speciális borhűtő, melyben maximálisan kontroll alatt tarthatók a körülmények.

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy van egy saját pincénk, akkor is igyekezzünk a lakás leghűvösebb és legsötétebb részében elhelyezni a bortartót. Ez azonban semmiképp se a háztartási hűtőszekrény legyen! Az még elfogadható, ha felbontás előtt kis időre betesszük a palackot a hűtőbe, hogy ideális hőmérsékletű legyen, azonban hosszabb tárolásra ez nem megoldás. A hűtőszekrény túlságosan hideg, a működése során keletkező kisebb rezgések pedig összerázzák a bort. Márpedig a folyamatos mozgás ugyanúgy árt a bornak, mint a fény és a hő.

A már felbontott palackot is kezeljük gondosan, hogy a benne lévő bor utolsó cseppje is éppen olyan élvezetes legyen, mint az első. Szerezzünk be borhűtő pálcát vagy asztali borhűtő cserépedényt: ezekkel a praktikus kiegészítőkkel megfelelő hőmérsékleten tarthatjuk a bort mindaddig, amíg el nem fogy, ráadásul még dekoratívak is!

Borospalackok egy pincében
A borok számára az ideális hely a pince

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!