Jótékony borok: együttműködésünk az Autistic Art-tal - Vylyan Pincészet

Jótékony borok: együttműködésünk az Autistic Art-tal

2021. augusztus 09.

Pincészetünknél természetes módon talált egymásra a művészet és a bor. Belső igényünk a művészetek támogatása, így mindig örömmel keressük a kapcsolódási pontokat. Évek óta tartó együttműködésünk az autista fiatalokat segítő Autistic Art Alapítvánnyal különösen kedves a szívünknek.

Aki ismeri borainkat, már jellegzetes címkéink alapján könnyedén leemeli a Vylyan palackokat az üzletek polcairól. Classicus, prémium és válogatás sorozataink címkéi más-más stílust képviselnek, de egységesek és szépen tükrözik azt a világot, amit az adott kategória képvisel. Van azonban egy olyan címke, ami minden szempontból kilóg a sorból, ám az általa közvetített üzenet miatt mégis nagyon közel áll hozzánk. Ez Autistic Art borunkat díszíti.

Terápia és támogatás

Az autizmus gyakoribb, mint hinnénk: a kutatások szerint ma minden 68. ember ezzel a fogyatékossággal éli mindennapjait. Nem betegség, hanem állapot, egy idegi fejlődési rendellenesség, mely sokféle formában jelentkezhet, és melynek az eredetét még ma sem ismerjük. Az autisták társas kapcsolatai, kommunikációs képességei erősen korlátozottak és sok esetben az érdeklődési körük is szokatlan. Sokan közülük az önálló életvitelre sem képesek, ezért fontos, hogy megfelelő segítséget kapjanak. Ezt szolgálják a lakóotthonok, melyek többsége azonban folyamatosan nehéz anyagi helyzettel küzd.

Az Autistic Art Alapítvány közel 15 éve támogat 10 civil fenntartású lakóotthont és az ott élő több, mint 200 fiatalt. E fiatalok számára ezek a lakóotthonok jelentik a családot, a biztonságos közeget és a szerető, alkotó, inspiráló közösséget.

Az alapítvány azt is zászlajára tűzte, hogy minél több embernek megmutassa: autizmussal élő fiatalok kezei által is készülhetnek művészi alkotások és szemet gyönyörködtető termékek. Az alkotásnak ez esetben kettős haszna is van, hiszen a rajzfoglalkozások terápiaként is működnek, míg az elkészült tárgyak eladásából származó bevétel a fiatalokat támogatja.

Így született meg az Autistic Art designmárka, melynek minden terméke jótékony célokat szolgál, s melynek minden darabja egy-egy autizmussal élő fiatal egyedi látásmódját, művészi érzékét dicséri.

Különleges borok egy különleges célért

Az alapítvány 2014-ben keresett meg hat ismert hazai pincészetet – köztük bennünket is – hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz. Az elképzelés az volt, hogy minden pincészet kiválasztja valamelyik borát, melynek címkéjét egy autista fiatal grafikája fogja díszíteni. Természetesen azonnal igent mondtunk a felkérésre! E különleges együttműködés jelentősége nem csupán az, hogy az értékesített palackok bevételi forrást jelentenek az alapítványnak. E borok segítségével társadalmunkat is érzékenyíthetjük a fogyatékkal élők iránt, egyúttal felhívhatjuk a figyelmet arra, milyen értékesek autizmussal élő embertársaink.

Eddig négy Autistic Art-ot támogató Vylyan bor készült: a 2014-es és 2016-os évjáratból a Zweigeltet választottuk, 2015-ben Pinot Noir borunk öltözött különleges köntösbe, míg a 2017-es évjáratból egy elegáns, limitált mennyiségben készült cuvée kapta meg a jótékony bor szerepét. E házasítás borunk most is kapható webshopunkban. Érdemes belőle vásárolni, amíg van, mert a bor kitűnő társ egy meghitt beszélgetéshez vagy családi vacsorához, de akár egyedi ajándék is lehet – miközben a vásárlással egy jó ügyet is támogathatunk.

A támogatás pedig jelentős, amire büszkék is vagyunk: Autistic Art boraink eladásával eddig összesen több, mint 330 ezer forint jutott az alapítványon keresztül az autizmussal élő fiatalokhoz.

Vylyan Autistic Art bor
Finom, és nemes célt szolgál: ez a Vylyan Autistic Art bor

Szívvel készült címke, szívvel készült bor

Aki az Autistic Art designmárka termékeit megvásárolja, valójában nem egy tárgyat, hanem egy sajátos, új világot kap. Ugyanez érvényes az Autistic Art címkés borokra is. A mi címkénket Varga Máté markáns, kifejező és dekoratív grafikája díszíti, melynek egyik központ eleme a szív motívum. Úgy véljük, hogy ez csodálatosan kifejezi mindazt, ami összeköt bennünket: a szívünk ugyanúgy hevesebben dobog és hasonlóan örül, amikor valami jót cselekszünk és maradandót hozunk létre.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!