Itt a Bogyólé, az évjárat első vörösbora - Vylyan Pincészet

Itt a Bogyólé, az évjárat első vörösbora

2017. október 18.

Minden évben nagy kíváncsiság és várakozás övezi a friss újborok piacra lépését. Pláne a Vylyan Pincészetnél, ahol a bor maga speciális módon készül, s  mert címkéjét fiatal művészeknek szóló pályázaton választjuk ki.

Idén is elégedetten és jókedvűen nyitjuk az új évjárat kapuját. A korai szüretnek köszönhetően már nem kell tovább várnunk, október 18-án már debütál a 2017-es Bogyólé!

A BOGYÓLÉ, a villányi lankák „bozsoléja”, az évjárat első vörösbora a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Újborhoz méltó kirobbanóan piros bogyós, puncsos, banános karakterét mélyebb gyümölcsös tónus, például fekete ribizlis jegyek is gazdagítják. A megszokottnál teltebb, harapnivaló a korty, a végén élénk felütéssel.

Zamatos, vidám, itatja magát és jókedvre derít.

Történet a címke mögött

A bor mellett az igazi izgalom mindig a művészi címkepályázata! A szakmai zsűri döntése – úgy gondoljuk – mind a címke, mind a mögötte álló tervező, Rudics Mónika tekintetében jó választás volt!

De kezdjük csak elölről

A Bogyólé művészi címkepályázat mögött 12 év, s a pincészet mögött 25 év áll. A 2017-es szürettel már tizenharmadik alkalommal hirdettük meg népszerű művészi címkepályázatunkat. Célunk, hogy minden évben újszerű és blikkfangos címkét viseljen a bor, s a pályázóknak lehetőséget adjunk a díjon felül arra, hogy szélesebb nyilvánosságot kapjanak a ’Nagybetűs Életben’.

Az idei év újdonsága, hogy a pályázók körét kiterjesztettük, nem csak a pécsi, hanem az országos tervezőgrafika szakok hallgatói felé is nyitottunk, így egy izgalmas, speciális  körképet adva a mai magyar alkalmazott grafika képzésről is. Eddigi partnereink – a PÉCSI Tudományegyetem Művészeti Kara és a Pécsi Művészeti Gimnázium – mellett így a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Soproni Egyetem ifjú művészei is pályáztak.

A nyertest szakmai zsűri választotta ki (a Vylyan és a tervezőgrafika szakok delegált képviselői), és ahogy a borbírálatnál a vakkóstolás, itt sem derült ki, melyik pályázó művét bírálják. Izgalmas és tanulságos volt az országos tervezőgrafika „krémjével” mustrálni a címkéket, s nagy örömünkre, a beérkező 121 pályázó jóval több címketerve közül az első helyezett egyértelmű volt a kiugró szavazatokkal. A holdkörnél, azaz a második, harmadik helyezettnél alakult ki nagyon erős holtverseny.

Gratulálunk az idei nyerteseknek!

A népszerű közönségszavazás nyertese Szilágyi Tamara – Egri leány – lett, kereken 700 szavazattal! Nyereménye 6 palack saját címkés Vylyan Bogyólé 2017 és a FREYWILLE ajándéka, egy Gustav Klimt ihletésű selyemsál, melyet Debreczeni Mónikától vett át a díjátadón, s hogy, hogy nem, tökéletesen passzolt!

A harmadik helyezett Hujber Dóra modern, letisztult címkéje. Dóra nem tudott jelen lenni a díjátadón, de igazolt a hiányzása, hiszen a Soproni Egyetem 3 éves alapképzése után jelenleg  Spanyolországban, Valenciában folytatja a mesterképzést. Karácsonykor látogat haza, amikorra ott várja majd a saját címkés Bogyólé csomag, Vylyan Terasz élményutalvánnyal a fa alatt!

A második helyezett Mezei Gréta, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról, aki már másodszor lett második! Nagyon szeretjük kiforrott egyedi grafikai stílusát. Nyereménye 12 palack saját címkés Bogyólé 2017, és két szeményes Vylyan Terasz utalvány.

 

Az idei nyertesünk pedig Rudics Mónika, az Egri Eszterházy Károly Egyetem végzős (mesterszakos II. éves) hallgatója, az ő címkéje köszön vissza a húszezer Vylyan Bogyólé palackon, a polcokon, bevásárlókosarakban, az asztalokon!

Nyereménye 200.000 forint alkotói díj, 24 palack Vylyan Bogyólé 2017, a művészet pártoló FREYWILLE pedig egy kísérő ajándékot – a Gustav Klimt kollekció The Kiss szettjének egy gyűrűjét ajánlotta fel a győztesnek.

Iskolai feladatként már kaptak hasonló feladatot, de ez Mónika első borcímke terve „élesben”.

Nagyon pozitívan nyilatkozott az egyeteméről, a légköréről, s a grafikai feladatok közül kedvenceként a kiadvány tervezést, a csomagolást, a könyvtervezést említette. Utóbbira mutatott is példát, amitől leesett az állunk. Presscipe című könyve egy tulajdonképpeni kutatómunka a különböző nyomdai eljárásokról és felületekről, kreatív digitális papírokról, egy nagyon igényes könyvbe foglalva. Ami emellett elrabolta a szívünket, a kapcsolt téma. Mónika kettős állampolgár, a Vajdaságból származik, s az otthon érzést ragadta meg a nagymamája régi receptjeivel, melyeket a könyvben sajátosan illusztrált. (Lapozz bele)

Ezzel az idei OMDK –n második helyezést nyert el, s a szakmában is híre ment. Amikor felhívtuk Pinczehelyi Sándort – aki a kiállítást nyitja meg október 27-én – hogy egy egri leány lett a nyertes, csak annyit kérdezett: „Csak nem a Rudics Mónika? Baromi tehetséges!

Egyszóval, nyugtázhatjuk, jól választottunk!  🙂

Az UNIV Pécs – Harka Éva – interjúja a nyertessel:  http://univpecs.com/kultura/uj_bogyole_uj_evjarat

Címkéjén (a kissé elcsépelt szőlőmotívumok helyett) szép ornamentikus növényi minták fűződnek a Bogyólé feliratba, a címke szép, hibátlan, nem sablonos, leugrik a polcról.

BÚÉK, azaz Boldog új évjáratot!

Hogy koccinthassunk az ifjú művészekre, október 20-án a Vylyan Teraszon mindenki a vendégünk volt egy pohár Bogyólére és egy borkísérő falatkára! (zakuszkás szőlőmagos házikenyér)

Bogyólé Örömünnep

A Bogyólével és a művészi címkékkel és a nyertesekkel  ünnepeltünk Pécs belvárosában, a Nick Galériában, október 27-én 19 órakor! Itt volt a címkepályázat rendhagyó megnyitója Pinczehelyi Sándorral, s Debreczeni Mónika kiosztotta a díjakat, újborkóstolóval (Vylyan Bogyólével és Kakas Rozéval), zenei aláfestéssel és sok mosollyal.

[su_button url=”https://www.facebook.com/pg/Vylyan/photos/?tab=album&album_id=1723601217684018″ target=”blank” background=”#d01910″ size=”10″ desc=”Fotóalbum”][/su_button]

Címkekiállítás: Aki személyesen szeretné végignézni az összes címkét, a Nick Galériában november 12-ig megteheti.

 

Bogyólé közönségszavazás

Aki nem tudja a pécsi kiállításon személyesen mustrálni a címkéket, online is megtehette: számunkra fontos a bor- és művészetkedvelők véleménye, kíváncsiak vagyunk, melyik Bogyólé 2017 címke a közönség kedvence? A szavazók között ki is sorsoltunk egy értékes nyereményt, a legkedveltebb címke alkotója pedig közönségdíjat kapott!

[su_button url=”http://woobox.com/2nfo3a” target=”blank” background=”#d01910″ size=”5″ desc=”Szavazok”][/su_button]

Játékszabályzat: Bogyólé 2017 címkepályázat – Közönségszavazás! – játékszabályzat

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!