Hogyan születnek a borvidéki márkák? | REDy kóstoló - Vylyan Pincészet

Hogyan születnek a borvidéki márkák? | Vylyan REDy | Egy év a hegyen | Podcast #03.

2020. november 04.

Villány azon kevés hazai borvidékek egyike, ahol a termelők összefogása valódi új márkákat teremt. Ilyen az eredetileg cabernet franc néven ismert szőlő- és borfajta is. Manapság már sokkal inkább Villányi Franc néven emlegetik, és szinte minden helyi borász szőlőültetvényén megtalálható. De a sok szempontból még különlegesebb a Villányi REDy bisztróbor, amellyel Villány a fiatalokra céloz. Mi pedig elég fiatalnak érezzük magunkat ahhoz, hogy meg is kóstoljuk. Tarts velünk!

A Cabernet Franc új otthona

 A XIX. század utolsó harmadában az Amerikából behurcolt szőlőgyökértetű, közismertebb nevén a filoxéra kipusztította az európai szőlőültetvények kétharmadát. A járvány a magyar birtokokat sem kímélte. Az őshonos hazai szőlők helyett a fertőzésnek jobban ellenálló külföldi fajtákat telepítettek. Ez történt Villányban is, ahol a cabernet franc a termőhelynek, a löszös talajjal borított mészkőnek és a sok napsütésnek, no meg a szőlőtermesztés és a borkészítés sok évszázados tapasztalatának köszönhetően új otthonra lelt. 

Az elmúlt több mint 100 évben a cabernet franc és Villány olyannyira egymásra találtak, hogy ma már a nemzetközi borszakmai is ezzel a fajtával azonosítja a borvidéket. Nem túlzás ezt állítani, hiszen 2019 óta a világ legrangosabb borszakértő képzése, a londoni székhelyű Masters of Wine vizsgáján is önálló tétel a Villányi Cabernet Franc. Egészen pontosan az történik, hogy vizsgának ebben a szakaszában vakkóstolással kell meghatározni a borfajtán túl még annak származási helyét is. Aki meghallgatja podcastunkat, még arra is választ kap, hogy melyik villányi pincészet cabernet franc borát érte az a megtiszteltetés, hogy Villányt képviselhesse a Masters of Wine bor-repertoárjában.

A cabernet franc villányi felemelkedése, a Villányi Franc megszületése és a nemzetközi elimerése tehát több mint 100 éves munka eredménye. Ennek az elmúlt években fontos részévé vált az évente megrendezett Franc & Franc konferencia is. Ez nemcsak a borászoknak, hanem a lelkes és kíváncsi borfogyasztóknak is különleges élményeket és kóstolási lehetőségeket kínál. Ráadásul ezen a jeles eseményen a villányi termelők kínálatán túl a világ különböző pontjairól meghívott pincészetek cabernet franc borai is megízlelhetők.

Cabernet Franc szőlőből készült borok at tartalmazó boroshordók a Vylyan pincéjében.
2019-es évjáratú cabernet franc pihen a hordókban a Vylyan pincéjében

Vylyan REDy-re készen

A Villányi Cabernet Franc valóban méltó képviselője a borvidéknek. Érett, kifinomult és kellően testes nedű, amely a különleges pillanatok méltó kísérője. Szinte szükségszerű volt, hogy előbb-utóbb megszületik „kistestvére”, amely könnyen érthető és akár nap mint nap élvezhető villányi borként a fiatalokat, vagyis a jövő fogyasztóit is képes megszólítani. Ennek a gondolatmenetnek az eredményeként született meg a Villányi REDy, amely több szempontból is igazi különlegesség. 

Egyrészt a REDy is legnemesebb villányi hagyományokat viszi tovább, mivel egy – a cabernet franc-hoz hasonlóan jelentős – helyi beágyazottságú fajta, a kékoportó (újabban portugieser) adja a bor gerincét. De a szabálykönyv a házasításban már valódi gavallér, és nagy szabadságot enged a villányi pincészeteknek abban, hogy saját borkészítési stílusukat, ízlésüket megmutathassák. Így aztán évről évre újra megtörténik a nagy varázslat: ahány REDy születik, annyiféle árnyalata jelenik meg Villánynak. Miközben bármelyiket választjuk, ugyanazt a könnyed, gyümölcsös, jól érthető és élvezhető ízvilágot élvezhetjük.

Mi természetesen ezúttal is a Vylyan kínálatából választottunk szokásos borkóstolónkhoz. Aki teheti, maga is nyisson ki egy palack Villányi Vylyan REDy-t, és koccintson velünk jelképesen, miközben megtudhatja, mi kell egy sikeres portugieser-alapú házasításhoz.

Vylyan REDy palaskok sorakoznak a Vylyan PIncészet szőlősorai között Kisharsányban.
A Vylyan REDy egy lendületes, könnyed bor, Villány mosolygós, játékos arca a mi ízlésünk szerint.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!