Hibák, melyeket ne kövess el borvásárláskor - Vylyan Pincészet

Hibák, melyeket ne kövess el borvásárláskor

2021. szeptember 23.

Ár? Címke? Híres márkák? A legtöbben nem tudatosan választanak bort, hanem inkább intuíciók vagy egy hangzatos hirdetés alapján. Adunk néhány tanácsot, hogy sikerüljön kezdőként is okosan vásárolni.

Elképesztő választékkal várják a borszaküzletek és boros webshopok a vásárlókat, így nem ritka, hogy még a tapasztaltabb borkedvelők is tanácstalanul nézegetik a valódi vagy virtuális polcokat. A borok világával még csak most ismerkedőknek pedig valódi labirintus lehet a palackokkal teli üzlet.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már adtunk néhány tanácsot a tudatos borvásárláshoz. Ebben sorra vettük, milyen hasznos információkat lehet leolvasni a címkéről, hogy mennyire érdemes irányadónak tekinteni az árcédulát, és hogy melyek az online vásárlás előnyei.

Ezúttal megfordítjuk a nézőpontot és olyan hibákat veszünk sorra, melyeket egy kis odafigyeléssel és felkészüléssel könnyen elkerülhetünk – és így máris magabiztosabban választhatunk.

Impulzusvásárlás

Néha jó elcsábulni és hirtelen döntéssel megvenni valamit. Ha borról van szó, még akár ki is foghatunk egy olyan fajtát vagy évjáratot, amit egyébként meg sem kóstolhattunk volna. Lehetőleg kerüljük azonban a rendszeres impulzusvásárlást, mert akkor előbb-utóbb olyan palackokkal lesz tele a házi vinotékánk, melyekről vagy nem is tudunk semmit, vagy igazából nem szívesen bontanánk ki. Lehet, hogy megtetszett a palack vagy vonzó volt az ár az adott pillanatban, hosszabb távon azonban jobban járunk, ha egy kicsit felkészülünk, mielőtt betérünk a borboltba.

Mit jelent a felkészülés? Nem kell semmi komolyra gondolni, ez nem egy iskolai felelés, sőt, inkább élvezet! Olvassunk boros blogokat, magazinokat, ajánlókat. Ismerkedjünk meg az aktuális trendekkel, minél több pincészet kínálatával, fedezzük fel az egyes borfajtákat. Egy kevés utánaolvasással máris egy fokkal tudatosabbá válhatunk.

Nem merünk kérdezni

Sokan csak tétován állnak a borszaküzletek polcai előtt, és nem mernek kérdezni az eladótól. Pedig ő azért (is) van ott, hogy segítsen! Ne szégyelljünk tanácsot kérni: nyugodtan mondjuk el, hogy nem tudunk dönteni, ezért ötleteket várunk. Valószínűleg vissza fog kérdezni, hogy milyen fajtára, ízvilágra gondoltunk, esetleg milyen alkalomra vagy ételhez választanánk bort. Ha ezekre tudunk válaszolni, máris közösen szűkíthető a borok köre és könnyebb lesz a választás. Mindehhez persze ismerni kell a legfontosabb boros fogalmakat – éppen erről szól a következő pont.

Nem ismerjük az alapfogalmakat

Ahhoz, hogy el tudjuk mondani, mit szeretnénk, legalább alapfokon beszélnünk kell a borok nyelvén. Nem kell megijedni, nem egy lexikonnyi új kifejezést kell megtanulnunk, hanem a szakzsargonnak csupán azt a kis részét, ami segít kifejezően megfogalmazni a borral szemben támasztott elvárásainkat. Íme, néhány olyan fogalom, amit érdemes megjegyezni:

  • Könnyed vagy testes bor: ez arra utal, hogy mennyire jóivású, frissítő és gyümölcsös, avagy nehéz és magasabb alkoholtartalmú a bor, amit szeretnénk;
  • Friss vagy érlelt bor: ez arra utalhat, hogy azonnali fogyasztásra keresünk bort vagy esetleg el is tennénk néhány palackkal. Az újborokat nem érdemes hosszan tárolni, és például a legtöbb rozéból is a legfrissebb évjáratot érdemes választani;
  • Száraz, félszáraz, félédes vagy édes bor: a bor cukorfokára utalhatunk vele;
  • Fajtabor vagy cuvée: a fajtaborok egyetlen fajta szőlőből készülnek, míg a cuvée (házasítás) borok több fajtából;
  • Egyszerű vagy komplex bor: az egyszerűbb, könnyen érthető borok kitűnőek egy laza baráti borozgatáshoz. A komplex borok íz- és illatvilága sok rétegű, éppen ezért nagyobb figyelmet érdemel és komolyabb felfedezésre csábít. E borokat érdemes akár különleges alkalmakhoz vagy borhoz értő személynek ajándékként is választani.
Borvásárlás szaküzletben hibák nélkül
Érdemes ismerni néhány boros alapfogalmat, hogy magabiztosan kérdezhessünk

Nem vagyunk nyitottak az újdonságokra

Gyakori hiba, hogy akár évekre „leragadunk” egy-egy pincészet egy bizonyos boránál és rendre csak azt választjuk. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy nem jó dolog a márkahűség – mi magunk is megbecsüljük a visszatérő, hűséges vásárlóinkat! – vagy a ragaszkodás egy borfajtához. Azonban sokféle alkalomra, sokféle hangulathoz találhatunk jól illeszkedő borokat, sőt, akár új kedvencet is avathatunk, ha néha merünk kilépni a komfortzónánkból és kipróbálni valami újat. Az sem baj, ha maradunk ugyanannál a már jól ismert pincészetnél, és az ő választékukon belül keresünk valami mást. Hogy egy saját példát mondjunk: aki szereti a Kakas rozét, annak érdemes kipróbálnia a Vylyan Rozé Variációt is – kellemes meglepetésben lehet része!

Csak a külcsín alapján választunk

A dekoratív címke vagy egy kecses, különleges formájú palack rendkívül vonzóvá teheti a bort – jól tudják ezt a pincészetek is. De bármilyen szép is, ne kizárólag ezek alapján, „szemre” válasszunk, hiszen a külcsínnél sokkal fontosabb a belbecs. Ha megtetszik valamelyik bor dizájnja, ne sajnáljuk rá az időt és ismerkedjünk meg vele alaposabban is: olvassunk utána a neten, a pincészet weboldalán, esetleg keressünk rá és nézzünk meg néhány borkritikát. Ha ezek is meggyőzőek, akkor rajta: már tehetjük is a kosarunkba!

Nem ismerjük az ételpárosítások alapjait

Nagyon megéri elmélyedni a bor és a gasztronómia rejtelmeiben, hiszen egy egészen új világ tárulhat fel ezáltal. Ugyanaz a bor teljesen másként hat, ha ízvilágában hozzá illő étellel párosítjuk, mintha csak úgy esetlegesen töltünk valamit a vacsora mellé. Blogunkon számos bejegyzést közzétettünk a témában, érdemes ezeket végigböngészni és új tudásunk birtokában, immár tudatosan és magabiztosan leemelni a következő palack bort az üzlet polcáról.

Vylyan vörösbor és tészta
Hasznos ismerni az ételek és borok párosításának alapelveit

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!